DIK čeka da mu jave ima li izbora u Tivtu

"Još nemamo input da bismo odlučili. Čekamo informaciju od nadležnih organa", kazao je Ivanović
2444 pregleda 3 komentar(a)
Aleksa Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Aleksa Ivanović, Foto: Zoran Đurić

Dok se Državna izborna komisija (DIK) za izbore u Tivtu priprema kao da će se održati 5. aprila, iz civilnog sektora poručuju da je teško zamisliti da se u ovom trenutku vodi izborna kampanja ili bilo koja aktivnost koja nije usmjerena na zdravlje građana. Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović kazao je “Vijestima” da to tijelo nije nadležno da donese odluku o odgađanju lokalnih izbora u Tivtu, navodeći da ne postoji eksplicitna odredba da DIK može u ovakvim situacijama da donese odluku o odgađanju izbora.

On je naglasio da pažljivo prate sve preporuke nadležnih državnih organa u vezi sa zaštitom od pojave koronavirusa u Crnoj Gori.

“Pratimo situaciju, procjenjujemo… Organizujemo sve aktivnosti i sastanke i preduzimamo sve mjere kao da će izbora biti. U komunikaciji smo sa opštinskom izbornom komisijom u Tivtu. Oni se isto drže tog stava. Još nemamo input da bismo odlučili u meritumu. Čekamo informaciju od nadležnih organa”, kazao je Ivanović.

Programski direktor Građanske alijanse (GA), Boris Raonić, rekao je da je ranije odlukom Savjeta za nacionalnu bezbjednost, uvedeno vanredno stanje zbog snijega “koji je bio manja društvena opasnost i za koji smo znali da je sezonskog karaktera”, jer se Skupština nije mogla sastati.

Raonić je istakao da se u situaciji vanrednih mjera kada je 100.000 đaka i studenata ostalo kući, kada su cijele grane privrede poput ugostiteljstva i turizma stavljene u stanje mirovanja, institucije najavljuju skraćeno radno vrijeme i dok se odlažu brojni drugi događaji“, teško zamisliti da se vodi kampanja ili bilo koja aktivnost koja nije usmjerena na zdravlje građana”.

On je pitao kako voditi bilo koju kampanju kad je zabranjeno da se ljudi okupljaju.

“Treba napraviti biračke odbore, angažovati ovlašćene posmatrače, članove biračkih odbora u proširenom sastavu, akcije na terenu, obilazak glasača, peticije... sve to mora biti suspendovano i onda se postavlja pitanje koji je smisao organizacije takvih lokalnih izbora?”, istakao je Raonić.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da ukoliko budu produžene mjere, izbora u Tivtu neće biti. “Crna Gora je mjerama koje je proglasilo Nacionalno tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti na stepen do vanrednog stanja”, rekao je Hrapović u petak veče na Javnom servisu.

Za učešće na izborima u Tivtu prijavile su se četiri partije i tri grupe građana.

Prije sjednice DIK-a, sačekati stav nadležnih

Ivanović je rekao da će prije eventualnog zakazivanja sjednice DIK-a, prvo sačekati stav nadležnih organa.

U Crnoj Gori su shodno mjerama nadležnog tijela, zatvorene sve vaspitno-obrazovne ustanove, granični prelazi za sve strance osim za one sa stalnim ili privremenim boravkom, ugostiteljski objekti, tržni centri, dječje igraonice i kladionice.

Bonus video: