DPS najavio, ali ništa nije radio na proširenju Odbora

Podržaćemo rješenja za učešće aktera koji bi da podijele odgovornost, rekao je Boris Mugoša (SD)
836 pregleda 0 komentar(a)
Naredna sjednica Odbora početkom septembra (arhiva), Foto: Savo Prelević
Naredna sjednica Odbora početkom septembra (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.08.2019. 19:11h

Demokratska partija socijalista (DPS) nije razmatrala mogućnost da predloži izmjenu Odluke o osnivanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, kako bi se našlo mjesto i za predstavnika Posebnog kluba poslanika, potvrđeno je “Vijestima”.

Takvu mogućnost najavila je na posljednjoj sjednici Administrativnog odbora poslanica DPS-a Marta Šćepanović, kada je prihvaćen predlog da poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović budu izabrani za članove Odbora, a odbijen predlog Posebnog kluba poslanika da tamo bude i Aleksandar Damjanović.

Šćepanovićeva je tada kazala da je njena partija spremna da inicira rješenje da i Damjanović bude član, čak i ako to bude zahtijevalo izmjenu odluke o osnivanju Odbora:

“Ako, naravno, Damjanović ostane pri odluci da želi da učestvuje u radu Odbora“.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je juče “Vijestima” da Posebnom klubu poslanika pripada jedno mjesto u Odboru i po postojećoj Odluci o obrazovanju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Skupština je 23. avgusta imenovala poslanike Koprivicu i Šaranovića za članove Odbora, a SD nije podržao taj predlog. Mugoša je kazao da predlog odluke da se u Odbor izaberu dva predstavnika Demokrata nije u skladu sa Odlukom o formiranju tog skupštinskog tijela.

“Što se tiče potencijalnih novih izmjena navedene Odluke, mi ćemo podržati sva ona rješenja kojima se stvara dodatni prostor za participaciju svih političkih aktera koji žele da sa svima nama podijele odgovornost u procesu kreiranja povoljnijeg izbornog ambijenta koji će dovesti do povećanja povjerenja građana u izborni proces”, kazao je Mugoša.

Odlukom o formiranju tog radnog tijela, predviđeno je da se sastav Odbora, uključujući predsjednika i njegovog zamjenika konstituiše tako što svakom klubu poslanika pripada najmanje jedan član Odbora, a preostali dio proporcionalno broju poslanika u klubu. Predviđeno je da, izuzetno, klub poslanika koji je u Odboru zastupljen sa dva ili više članova, ima pravo da drugom klubu poslanika ustupi pravo na još jednog člana u Odboru.

U ime DPS-a u Odboru su Branimir Gvozdenović, Marta Šćepanović, Miodrag Vuković i Predrag Sekulić, Ervin Ibrahimović je iz Bošnjačke stranke, a Mugoša iz SD-a.

Od sedam opozicionih članova u Odboru, trojica su iz DF-a -Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović i Branka Bošnjak. Opoziciju predstavljaju i Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije i Neđeljko Rudović ispred Kluba SNP-Demos.

Sjednica odbora najavljena je za početak septembra.

Bonus video: