DPS najavljuje smjenu Bulatovića, ako ne zaustavi vrijeđanje poslanika

Vučurović poslanike vladajuće partije nazvao satanistima, Nikolić protestovao jer nije opomenut
22726 pregleda 19 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković

Član skupštisnkog odbora za antikorupciju Andrija Nikolić (DPS) najavio je da će zatražiti smjenu predsjednika Predraga Bulatovića (DF) ukoliko ne bude zaustavio vrijeđanje poslanika vladajuće koaliicje.

On je zamjerio što Bulatović nije opomenuo kolegu iz DF-a Jovana Vučurovića, koji je kazao da je vrijeme pokazalo da Odbor nema potrebe da postoji u “ovakvoj kriminalnoj, antipravoslavnoj državi u kojoj su satanisti izglasali zakon protiv Srpske pravoslavne crkve”.

Vučurović i Bulatović
Vučurović i Bulatović(Foto: Luka Zeković)

“Iluzorno je onda očekivati da...se neko bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, naročito kada se na njenom čelu nalazi šef te satanističke organizacije”, rekao je Vučurović.

Nikolić je rekao da će, ako to postane praksa, zatražiti da se pokrene pitanje povjerenja.

Nikolić
Nikolić(Foto: Luka Zeković)

Zamjenik predsjednika Odbora Danijel Živković (DPS) kazao je da se često čuju uvrede na račun poslanika vladajuće većine i predložio da bi trebalo uvesti praksu upozorenja “kada se pređe granica dobrog ukusa”.

Bulatović je odgovorio da mogu da iniciraju njegovu smjenu, navodeći da je Vučurović saopštio “mnogo manje nego što je trebalo”.

Ranko Krivokapić (SDP) je kazao da “nikad nisu ovako nisko pali i da od toga ne može biti nikakve koristi”. “Ulazimo u nešto što je najgore moguće za jedno društvo, a to je odnos sile. Čija je sila veća i ko će veću silu primijeniti”.

On je kazao da račune svađa poslanika, fizičkih obračuna, junačenja i zloupotrebe Ustava, plaćaju građani.

Odbor je danas usvojio izvještaj o realizovanim aktivnostima tokom prošle godine, u kome je konstatovano da nijesu održali nijedno kontrolno saslušanje.

Danas je odlučeno da 9. ili 10.marta bude sjednica na kojoj će se razgovarati o o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Pozvani su ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Bulatović je a kazao da to neće biti ni kontrolno ni konsultativno saslušanje, već rasprava na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je nadležnost Odbora. Podjseito je da su imali saglasnost Odbora da se održi saslušanje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića zbog afere "Koverta", ali zbog odbijajućeg stava Tužilaštva, koji su kasnije podržali i Kolegijum Skupštine i parlamentarna većina, saslušanja nisu održana.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak je kazala da iz Evropske unije stižu poruke da treba jačati kontrolnu ulogu Parlamenta, a nadležni Odbor u jeku afere “Koverat” koja je korupcionaško pitanje, nisu uspjeli da saslušaju predstavnike Tužilaštva zbog toga što vladajuća većina i Kolegijum Skupštine nijesu dozvolili.

Bonus video: