DPS, voli me - ne voli me

Da je Stanković ovih 5 godina radio posao za koji je izabran i dobro plaćen, da je tužilaštvo podiglo ništa više do dvije očigledne optužnice za “krupne ribe“, malo bi ko danas vjerovao Dušku Kneževiću da je korumpirao VDT. Da se ozbiljno bavio svojim poslom, ne bi mu Tužilaštvom šetali likovi poput sekretara Nenada Vujoševića
15804 pregleda 25 komentar(a)
Karikatura by Duca, Foto: Duca
Karikatura by Duca, Foto: Duca

Znate onu dječju igru kada izgovorite ime simpatije i onda čupate laticu po laticu cvijeta izgovarajući “voli me - ne voli me”. E, pa v. d. VDT-a Ivica Stanković vjerovatno ovih dana igra tu igru.

Prvo je izgovorio DPS, pa počeo čupkati latice. Na kraju ispade da Stankovića voli latica zvana Velimir Rakočević, profesor Pravnog fakulteta, krivičar čiji se argumenti u nevinost VDT-a, prilikom nedavnog gostovanja na TV A1, svode na to da bi obje ruke do lakata dao da je Stanković pošten jer ga lično poznaje 30 godina.

Sad mu je poštenje i povjerenje oročio na tri mjeseca.

To što su latice koje ne vole bili predstavnica Ministarstva pravde, odnosno Vlade Nataša Radonjić, te “istaknuti pravnici“, ma šta to značilo, Aneta Spaić, Milan Filipović i Ranka Čarapić - svi bliski vlasti - valjda bi trebalo da bude dokaz da postoji dio DPS-a koji ne simpatiše Stankovića.

Tako oni sa srednjoročnom memorijom podsjećaju kako su ljudi od povjerenja premijera Duška Markovića, prije izbora Stankovića 2014. godine, pojedinim opozicionarima nudili navodne kompromitujuće materijale za tada potencijanog VDT-a. Zbog toga je možda i Stankoviću i SDT-u Milivoju Katniću kasnije dugo trebalo da iz tužilaštva “emigriraju“ materijali o švercu cigareta iz fabrike u Mojkovcu. Valjda bi to trebalo da znači da Marković koristi ovu situaciju da makne Stankovića.

Sve u svemu, Ivica je u magli, a birači ne znaju stav vladajuće partije o VDT-u i aferi.

DPS se opet pravi mrtav. Po starom običaju.

Jedino što kažu i DPS i Vlada je da bi za izbor VDT-a i članova Sudskog savjeta trebalo izmijeniti Ustav i uvesti prostu većinu, kao deblokirajući mehanizam. Genijalna ideja!

Šta o njoj misle Srđa Darmanović i Zoran Pažin, kao članovi Venecijanske komisije, koja se u svom mišljenju 2013. na nacrt ustavnih izmjena uneredila po toj staroj ideji DPS-a?

Dok će trenutnu poziciju u Tužilačkom savjetu predstavljati kao dokaz nezavisnosti tužilaštva, pred predstavnicima međunarodne zajednice će sa nevjericom vrtjeti glavom na priču o braku sina Stankovića i kćerke Darka Šarića. Crnogorska verzija holivudskog scenarija o isprepletanosti države i kartela Sinaloa ili Medeljina.

Opozicija nema šta da se pravi mrtva. Ona i jeste politički mrtva.

Pokretanje inicijative za smjenu Stankovića po izbijanju afere je bio prvi logičan potez opozicije. I to samo samo zbog toga što je odbio da dođe na kontrolno saslušanje pred Odborom za antikorupciju, a što je inicirao Predrag Bulatović i što je jedino smisleno uradio neko iz opozicije.

Od kada je uveden višepartijski sistem u Crnoj Gori, pred nekim parlamentarnim odborom na saslušanju nisu se pojavili samo Edin Efović, Ivica Stanković i Milivoje Katnić. Edin je izmišljeni lik, onaj iz duvanske afere što je Vladi krajem 90-ih dao beskamatni kredit za dva mala aviona. Stanković je, kako ga je krenulo i kako se pozicionira, skoro pa lik iz mašte. VDT-a smjenjuje parlament na isti način kako ga je i birao - dvije trećine, odnosno tri petine poslanika. Ta inicijativa, za koju je opozicija imala više nego dovoljno poslanika, otvorila bi mnoga pitanja. Od toga kako bi se prema njoj ponio šef parlamenta Ivan Brajović zbog čijeg je, sudski dokazano, lažnog svjedočenja tužilaštvo postalo predmet sprdnje jer ga nije procesuiralo, zatim nedopustivog v. d. stanja u sudstvu i tužilaštvu, do toga da li bi DPS glasao protiv Stankovića ili bi ostao uzdržan, što je isto kao i da je glasao za njega. Politička impotencija opozicije, sa druge strane, otvora druga pitanja. Od toga da li Draginja Vuksanović Stanković vrijeđa inteligenciju birača kada šeruje na svom FB profilu oštro saopštenje Raška Konjevića o suprugu i stanju u Tužilačkom savjetu, da li se Demokrate plaše podsjećanja da je član Predsjedništva te stranke Neven Gošović, kao poslanik SNP-a, glasao u Skupštini za Stankovića, šta je sa onim obavezujućim uputstvima Stankovića na proljeće 2017. kojim je spasio prvo Mandića i Kneževića, a poslije i Medojevića od Katnićevih nauma da ih stavi u kazamate i smirio političke tenzije u Crnoj Gori.

Tada je DPS preko stranačkog saopštenja javno disciplinovao Stankovića, kao što je i Đukanović godinu ranije, u jednom intervjuu, opomenuo Katnića da se “malo zanio“.

Čudi me da opozicija nije iskoristila ove detalje za međusobni masakr saopštenjima. Prečesto oni od drveta ne vide šumu.

Da je Stanković ovih 5 godina radio posao za koji je izabran i dobro plaćen, da je tužilaštvo podiglo ništa više do dvije očigledne optužnice za “krupne ribe“, malo bi ko danas vjerovao Dušku Kneževiću da je korumpirao VDT. Da se ozbiljno bavio svojim poslom, ne bi mu Tužilaštvom šetali likovi poput sekretara Nenada Vujoševića.

Više razmišljajući o političkim implikacijama u brojnim aferama, nego o svom poslu, Stanković i kompletno tužilaštvo napravili su odličnu podlogu za ovu aferu, bez obzira koliko optužbe Kneževića bile tačne ili ne.

To što DPS sada pere ruke od Stankovića samo treba da bude dobra lekcija ostalim državnim funkcionerima koji stoje na braniku te partije.

A opozicija bi morala da shvati - ne moraju ići jedni drugima na svadbe i sahrane - ali moraju imati minimum koordinacije i povjerenja. Ako uopšte žele ugroziti DPS. Ako i oni već ne čupaju DPS latice, voli me-ne voli me, za vrijeme poslije izbora 2020

Bonus video: