Dreševiću pare iz dva parlamenta, ali i od rentiranja

Poslanik BS-a nije dao saglasnost za uvid u račune, ali su to uradile njegove kolege iz DF-a i DPS-a. Njegova plata u Skupštini Crne Gore uglavnom je iznosila skoro 1.600 eura, a odbornička u Skupštini Glavnog grada po 150 eura mjesečno
7284 pregleda 7 komentar(a)
Drešević u parlamentu Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Drešević u parlamentu Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Poslanik i odbornik Bošnjačke stranke (BS) Nedžad Drešević prošle godine je zarađivao više od 2.200 eura mjesečno. To pokazuje redovan godišnji imovinski karton za prošlu godinu koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Njegova plata u Skupštini Crne Gore uglavnom je iznosila skoro 1.600 eura, a odbornička u Skupštini Glavnog grada po 150 eura mjesečno.

Drešević je prijavio da je svakog mjeseca prošle godine od dopunskog rada u “Montedentu” uzimao 100, a još nepunih 375 eura od rentiranja poslovnog prostora toj stomatološkoj ordinaciji. Godinu ranije, ta renta je iznosila 500 eura.

Mada se ne pominje u kartonu, Drešević je osnivač “Montedenta”.

Vlasnik je poslovnog prostora od 44 metra kvadratnih koji je stekao kupovinom, a njegova supruga Alma Drešević stana od 43 metra kvadratna čiji je osnov sticanja ugovor o poklonu.

Dreševićeva je do kraja juna primala nepunih 1.135 po osnovu prestanka javne funkcije, a od tada mjesečno prihoduje po skoro 760 eura.

Pokretna imovina porodice se nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu, pa tako poslanik vozi “mercedes benz” iz 2012. godine a ona godinu stariju “opel korsu”.

Supružnici su na kraju prošle godine imali ušteđeno 20.000, od čega poslanik 15.000 eura. To je za 5.000 eura više nego godinu ranije.

On nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune, što je za razliku od njega uradila poslanica Demokratskog fronta (DF) Ljiljana Đurašković.

Njena poslanička plata je prošle godine iznosila malo više od 1.745 eura.

Poslanica je uredno prijavila da je od Skupštine dobila 810 eura pomoći zbog smrti člana porodice a nepunih 1.000 od Fonda PIO.

U kartonu stoji da je njen suprug primao 174 iz Fonda PIO a dva mjeseca je radio u “Posejdon toursu”.

Na njega se vodi oko dvije trećine naslijeđene kuće od 208 metara kvadratnih sa pašnjakom i dvorištem.

Na poslanicu se vodi “mazda 2” iz 2004. godine a ima i kolekciju umjetničkih slika čija je tržišna vrijednost 15.000 eura.

Poslanica DF-a prijavila je da gotovo 800 eura daje na refinansirajući kredit od 60.00 eura a na supruga se vodi kredit za penzionere od 5.500 eura, koji vraća u ratama od 80 eura.

Saglasnost za uvid u račune dao je i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović.

Njegova prosječna mjesečna primanja iz Skupštine iznosila su malo više od 1.440 eura a osim toga prijavio je i druge prihode.

Veći dio prošle godine primao je i po nepunih 290 eura kao honorarni nastavnik na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a prijavi je da je u novembru kao član Komisije za polaganje diplomatsko-konzularnog ispita Ministarstva vanjskih poslova prihodovao 600 eura naknade.

Na ime autorskih i ostalih prava intelektualne svojine prošle godine je prihodovao 935 eura, a naknade su stizale sa adresa Matice crnogorske, Glavnog grada, Državnog arhiva i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Njegova supruga Snežana Papović u Centru za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik prošle godine je primala od 330 do 566 eura mjesečno.

Poslanik je vlasnik kuće od 88 sa garažom i dvorištem koje je stekao gradnjom i kupovinom.

Osim toga, vlasnik je “golfa 4” iz 2003. godine a na tekućem računu je prijavio da je na kraju prošle godine 1.746 eura.

Poslanik otplaćuje dva kredita ukupne vrijednosti 7.000 eura, koje otplaćuje u ratama od 155 i 173 eura.

Javni funkcioneri su dužni da do kraja marta dostave redovne godišnje imovinske kartone za prošlu godinu.

Ko to ne uradi, po Zakonu o sprečavanju korupcije slijedi mu novčana kazna od 500 do 2.000 eura.Mš. R.

Credit: Borispejovic@gmail.com

Caption: Drešević - Foto: B. PEJOVIĆ

Credit: Boris Pejovic

Caption: Đurašković - Foto: B. PEJOVIĆ

Bonus video: