Đukanović: Crna Gora šalje vojnike u Letoniju i u Irak

"Imali smo jednu veoma značajnu raspravu. Saglasili smo se oko ravnopravne podjele finansijskog tereta", kazao je Đukanović
200 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Miloš Rudović
Milo Đukanović, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 11.07.2018. 15:35h

Crna Gora učestvovaće u misiji u Letoniji a namjerava da učestvuje u misiji u Iraku , kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Crna Gora će svakako doprinijeti politici odvraćanja i odbrane time što će učestvovati u snagama Aljanse u Letoniji, zajedno sa Slovenijom pot komandom Kanade," kazao je on na konferenciji za novinare sa NATO samita u Briselu.

Đukanović je napomenuo da su članice na Samitu u Kadrifu donijele odluke o raspoređivanju novih snaga u baltičkim država i u Poljskoj.

"Riječ je o raspoređivanju snaga u okviru našeg NATO prostora i u obavezi su sve države članice da participiraju u tim snagama. Ono što vam u ovom trenutku mogu kazati da je naša namjera da budemo sastavni dio određenih formacija zajedno sa Slovenijom".

Kada je u pitanju misija u Iraku, Đukanović je kazao da je u pitanju trening misija.

"Namjera je da se formira trening misija u Iraku a svi ostali detalji će tek biti utvrđeni u narednom periodu. Naša namjera je da svakako učestvujemo u i trening misiji u Iraku. Mi želimo da u punoj mjeri participiramo u svim obavezama i u svim pravima koje prositiču iz članstva. ", kazao je Đukanović na pitanje "Vijesti" da li će Crna Gora učestvovati u toj misiji, a koju je ranije najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Vidjeli ste da postoji nerazmijevanja jednog dijela i domaće i susjedne javnosti, ali naša je zaista namjera bila i kada smo se opredjeljivali za članstvo da ne budemo samo korisnici nego i nosioci dijela odgovornosti za ono što su obaveze organizacije. Mi mislimo da će i ta misija, posebno zato što ima karakter trening misije, doprinijeti određenim ciljevima koje NATO ima u tom regionu i da Crna Gora treba svojim učešćem da doprinese i tom uspjehu."

Govoreći o prvom danu Samita, Đukanović je kazao da odluke koje su donijeli lideri predstavlja "korak naprijed".

Govoreći o izdvajanju dva odsto BDP-a na troškove odbrane, predsjednik je kazao da su se na sastanku saglasili oko važnosti ravnopravne podijele tereta u Alijansi i spremnosti Crne Gore da ispuni traženih dva procenta do 2024. godine.

“Možda i koju godinu ranije u ovkru toga 20 odsto za modernizaciju Vojske,” pojasnio je on.

Najvažnija odluka za Crnu Goru na Samitu bila je, po ocjeni Đukanović, poziv Makedoniji za početak pristupnih pregovora.

“Radujem se što će čim se uspješno završe određene procedure Sjeverna makednija postati nova članica NATO saveza. Na sjednici sam u okviru svoje diskusije posebno naglasio da se prijemom novih članica i politikom otvorenih vrata jača stabilnost i bezbijednost ne samo na zapadnom Balkanu već u Evropi i NATO prostoru u cjelini,” kazao je na konferenciji.

Predsjednik je komentarisao neslaganja i međusobne kritike zemalja članica, navodeći da to neće ugroziti solidarnost i jedinstvo NATO.

"NATO nije izuzetak niti organizacija koja funkcioniše pod staklenim zvonom, van onoga kako danas funkcioniše poredak na planeti. Kao što znamo, brojne su razlike i one se svakako pokazuju i kroz raspravu o određenim temama u okviru NATO alijanse. Nije prvi put da predsjednik Tramp insistira na pojačanoj finansijskoj participaciji, urednijem izmirivanju obaveza svih članica NATO saveza. Obavezali smo se da svi participiramo sa dva posto u budžetu odbrane. Nažalost većina članica saveza još uvijek ne ispunjava tu obavezu. Dobar dio članca još uvijek nije uradio ni ono što je Crna Gora kao najmlađa članica uradila - precizno definisala kalendar dostizanja te participacije od dva posto na odbranu. Naš plan je da to bude 2024. Ne bi trebalo da nas čudi kada bilo koja članica, u ovom slučaju Amerika, insistira na ispunjavanju obaveza i insistira da ne može ona tako neproporionalno nositi teret troškova odbrane Alijanse u cjelini. Zato mislim da je to to tema o kojoj se već razgovara duže, potpuno otvoreno. Zato ona budi posebno interesovanje, posebno medija. Budi zebnju da li su razlike tog nivoa da bi mogle ugroziti funkcionalnost i jedinstvo alijanse. Ne, i današnja rasprava je pokazala da postoji svijest o važnoasti solidarnosti i važnosti jedinstva i tranatlantske veze. I to je, rekao bih, dominantan ton koji je obilježio ovu raspravu i vjerujem da će se sve te vrijednosti učvrstiti na kraju Samita", kazao je on.

Na pitanje da li je sistem od dva odsto BDP pravedan, jer sve zemlje članice nemaju jednake mogućnosti i jednake budžete, Đukanović je kazao da je teško ustanoviti neki drugi princip. "Dakle dva posto je dva posto i u odnosu na crnogorsku ekonomiju i u odnosu na njemačku. Vjerujem da će ostati nedoumica na ovu temu i nakon što ispunimo ovu već preuzetu obavezu, ali čini mi se da je u ovom trenutku ipak najvažnije da tu obavezu počnemo ažurnije i urednije ispunjavati. To govorim kao predsjednik najmlađe članice i vjerovatno je daleko od nivioa razvijenosti većeg broja NATO članica, ali to je nešto što se podrazumijeva. Ulaskom u NATO preuzeli smo obavezu i ubijeđen sam da to nije samo nametnuta obaveza nego već potreba Crne Gore," naglasio je on.

U crnogorskoj delegaciji na Samitu u Briselu su i ministri odbrane i vanjskih poslova Predrag Bošković i Srđan Darmanović.

Bonus video: