Esenli: Uložiti dodatne napore da bi stigla pozivnica za članstvo u NATO

Esenli je pohvalio dosadašnji napredak Crne Gore kada je riječ o evropskim i evroatlantskim integracijama
72 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Radulović, Murat Salim Esenli, Foto: Vlada Crne Gore
Vladimir Radulović, Murat Salim Esenli, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.04.2014. 11:30h

Turska podržava NATO aspiracije Crne Gore, a pred Samit u Velsu potrebno je uložiti dodatni napor kako bi uslijedila pozivnica za članstvo, ocijenio je zamjenik podsekretara za evropske poslove u turskom Ministarstvu vanjskih poslova Murat Salim Esenli.

Salim je u Podgorici razgovarao sa državnim sekretarom za politička pitanja Vladimirom Radulovićem, u okviru treće runde bilateralnih političkih konsultacija.

Centralne teme konsultacija, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, bila su pitanja vezana za evroatlantsku agendu Crne Gore, napredak u pregovorima sa Evropskim unijom sa akcentom na aspiracije i očekivanjaPodgorice u vezi sa narednim samit NATO-a u Velsu.

Esenli je pohvalio dosadašnji napredak Crne Gore kada je riječ o evropskim i evroatlantskim integracijama, istakavši da ona predstavlja pozitivan primjer ostalim zemljama kako se na predan i konstruktivan način sprovode reforme.

Esenli je naglasio da Turska podržava NATO aspiracije naše države, ocijenivši da je pred Samit u Velsu potrebno uložiti dodatni napor kako bi uslijedila pozivnica za članstvo", kaže se u saopštenju.

Esenli je istakao da se Turska zalaže za još bližu saradnju sa Crnom Gorom i zemljama zapadnog Balkana.

On je kazao da je neophodno intenzivirati dalju saradnju u ekonomiji, finansijama i kulturi, izrazivši uvjerenje da će Crna Gora uspješno nastaviti da valorizuje turističke potencijale, kao i da će uskoro biti riješeno pitanje adekvatnog prostora za otvaranje turskog kulturnog centra.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i razmotrili modalitete daljeg inteniziviranja izuzetno sadržajne i dinamične bilateralne saradnje u svim oblastima, sa naglaskom na ekonomiju, investicije, finansije i kulturu.

Ukazali su na važnost daljeg unapređenja saradnje u oblasti konzularnih odnosa, kao i na neophodnost nastavka konsolidacije ugovorne baze između dvije države.

"Istaknuto je obostrano zadovoljstvo što su pri kraju pripreme za otvaranje poslovnice Zirat banke u Podgorici, a otpočeli su i razgovori o pronalaženju najpogodnije lokacije za smještaj turskog kulturnog centra u glavnom gradu Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Bonus video: