Front Njegoša koristi za političke poene

Dok u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) nijesu odgovorili da li će podržati predlog Fronta, poslanik vladajuće koalicije iz Liberalne partije (LP) Andrija Popović kazao je da se radi o prihvatljivom predlogu
3019 pregleda 8 komentar(a)
Poslanici BS-a neće podržati zakon: Iz Skupštine, Foto: Boris Pejović
Poslanici BS-a neće podržati zakon: Iz Skupštine, Foto: Boris Pejović

Političke partije moraju prestati da koriste lik i dijelo vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša za politička prepucavanja i jačanje podjela u crnogorskom društvu, smatraju u dijelu opozicije i stručnoj javnosti. Oni navode da zbog toga treba pažljivo razmotriti inicijativu Demokratskog fronta (DF) da se 13. novembar, dan Njegoševog rođenja, proglasi za državni praznik.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović upozorio je u izjavi za “Vijesti” da je Njegoš decenijama predmet političke instumentalizacije.

“Prisutne su razne pogrešne a nekada i zlonamjerne interpretacije Njegoša. U posljedenje vrijeme vidljiv je novi način manipulacije i pokušaj da se kroz Njegoša ubiru jeftini politički poeni. To najveću štetu čini koheziji crnogorskog društva, ali i samom Njegošu i njegovom istorijskom dijelu”, smatra Vujović.

DF je u utorak po drugi put predložio da se 13. novembar slavi kao praznik kulture Crne Gore, navodeći da je cilj inicijative da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jedne od najvažnijih istorijskih ličnosti Crne Gore, vladara, vladike, pjesnika i filozofa. Front je sličnu inicijativu predložio prošlog oktobra, ali nije bilo dovoljno glasova da se njihov predlog uvrsti na dnevni red skupštine. Poslanik DF-a Jovan Vučurović očekuje da će ovog puta njihov predlog podržati poslanici opozicije, ali i dijela vladajuće koalicije.

“Očekujemo da glasaju za naš predlog. Mi o ljudima iz režima, a i nekima iz opozicije, mislimo da su izdali tradicionalnu Crnu Goru, ali ne vjerujemo da je taj stepen izdaje toliko pretvoren u ludilo, pa da ne podrže predlog koji je, što bi Njegoš rekao, iz glave cijela naroda”, istakao je Vučurović u izjavi za “Vijesti”.

Zakonsko rješenje kojim bi se Njegošev rođendan proglasio državnim praznikom prvi put je 2013. godine predložilo Ministarstvo kulture, ali taj predlog nije prošao. Vlada je u decembru 2016. godine povukla iz skupštinske procedure predlog da se Njegošev dan slavi kao državni praznik, zbog negativnih reakcija iz Bošnjačke stranke (BS). Premijer Duško Marković je tada kazao da je predlog povukao zbog neslaganja dijela koalicionih partnera ali “da nije bilo ucjena”.

“Rekao sam izvolite ako mislite da je to najbolje u političkom interesu za vas i državu, onda uradite kako mislite, ali mene nemate za partnera u toj priču. Što se mene tiče lično i ove Vlade, Njegoš je državnik i umjetnik, nesporna vertikala crnogorskog nacionalnog i društvenog bića. Sa ovom Vladom i sa mnom lično na toj temi nema nikakvog kompromisa, niti bilo kakva ucjena”, rekao je tada Marković.

Iz Bošnjačke stranke tada su poručili da je neprimjereno da se državnim praznikom proglašava Njegošev rođendan, kao i da se time ugrožava koncept građanske Crne Gore. Portparol BS-a Adel Omeragić kazao je da stav stranke o toj inicijativi nije promijenjen. “Naš stav o navedenoj inicijativi je poznat. Mi nećemo glasati za taj predlog”, kazao je Omeragić za “Vijesti”.

Dok u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) nijesu odgovorili da li će podržati predlog Fronta, poslanik vladajuće koalicije iz Liberalne partije (LP) Andrija Popović kazao je da se radi o prihvatljivom predlogu.

“Nikakvog opravdanja nema što do sada nije usvojen zakon iako je predlog dugo u proceduri. Njegoš je najprepoznatljiviji simbol Crne Gore i vjerski i svjetovni vođa i sama veličina njegovog djela zaslužuje da mu se Crna Gora bar na takav način oduži. Vjerujem da će to konačno i parlamentarna većina podržati iako ima nekih sporenja sa BS-om. Ali vjerujem da će se i to prevazići”, kazao je Popović za radio Slobodna Evropa.

Istoričar Miloš Vukanović upozorio je da treba vidjeti šta je pozadina inicijative DF-a, ističući da se radi o dobijanju jeftinih političkih poena i pokušaju iskorišćavanja afiniteta populacije prema Njegošu. On je za radio Slobodna Evropa rekao da posljedice mogu biti problematičnije, jer se samim tim aktivnostima potenciraju identitetski ideali.

Bonus video: