Front opet testira Stankovića i Katnića

Poslanici traže raspravu na Odboru za antikorupciju povodom periodičnog izvještaja glavnog specijalnog tužioca o borbi protiv korupcije i kriminala
8135 pregleda 13 komentar(a)
Katnić i Stanković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Katnić i Stanković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Skupštinski Odbor za antikorupciju trebalo bi sjutra da se izjasni da li će ponovo zvati Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića na raspravu o rezultatima rada Specijalnog državnog tužilaštva.

To je zatražio član odbora Jovan Vučurović (Demokratski front), nakon što su Katnić i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković prethodno odbili pozive dva skupštinska odbora koja vrše parlamentarni nadzor nad radom Vrhovnog državnog tužilaštva.

Poslanik DF-a je tražio donošenje Odluke o zakazivanju sjednice Odbora za antikorupciju povodom periodičnog izvještaja glavnog specijalnog tužioca o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala za period januar - oktobar 2019, piše na sajtu Skupštine.

“Imamo jednu tragikomičnu situaciju da tužioci ne žele da dođu na Odbor za antikorupciju iako im je to zakonska obaveza....

Zahvaljujući takvom ponašanju, predsjednik Odbora Predrag Bulatović je čak saopštio da ovaj odbor treba da se ukine jer vlast i tužilaštvo vrše opstrukciju njegovog rada”, rekao je Vučurović “Vijesti” objašnjavajući inicijativu.

Na sajtu parlamenta navodi se da je Vučurović na prethodnoj sjednici Odbora predložio proširenje dnevnog reda, o čemu se tada nije raspravljalo pa je nakon sugestije Bulatovića podnio pisani predlog.

Predrag Bulatović
Predsjednik odbora Predrag Bulatović(Foto: Savo Prelević)

Predsjednik Odbora za antikorupciju je ranije tražio stav kolegijuma Skupštine nakon što su Stanković i Katnić odbili da tom radnom tijelu dostave poseban izvještaj o aferi “Koverta”i da se pojave na kontrolnom saslušanju. On smatra da su time prekršili Zakon o državnom tužilaštvu i dodatno unizili kontrolnu ulogu parlamenta.

U inicijativi koju je Vučurović podnio 6. novembra navodi se da Odbor ima nadležnost da analizira rad državnih organa u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. “U Zakonu o državnom tužilaštvu obaveza je VDT-a i GST-a da se odazovu na poziv radnih tijela i učestvuju u radu sjednica”, piše u predlogu poslanika.

On sugeriše da se ne traži pisani izvještaj GST-a, već da se Odbor zakaže najkasnije do početka decembra.

Tužioci su ranije objasnili da oni po Zakonu o državnom tužilaštvu imaju obavezu da dostavljaju izvještaje o radu, ali ne i o posebnim predmetima.

Stanković je ranije odbio i zahtjev Odbora za bezbjednost u vezi sa tim da dostavi informaciju u vezi sa zahtjevom DF-a za kontrolno saslušanje u slučaju Veselina Mujovića, odnosno primjene mjera tajnog nadzora.

Kolegijum Skupštine nije zauzeo jedinstven stav u vezi sa tim.

“Ne znam gdje to treba da dođu tužioci nego tamo gdje se govori o korupciji, posebno o aferama koje potresaju čitavu zemlju, a posebno vrh tužilaštva koji je na osnovu tih izjava postao dio kriminalnog režima. Možda tužioci ne smiju da dođu na odbor jer pitanja na koja treba da odgovore su vezana i za korupciju i kriminal ne samo u vrhu režima, nego se prvenstveno odnose na njih”, rekao je Vučurović “Vijestima”.

Pričaće i o izmjeni Zakona o antikorupciji

Članovi Odbora trebalo bi da se bave i konsultativnim saslušanje u vezi sa izmjena Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. “Planirao sam održavanje konsultativnog saslušanja za 13. novembar 2019. godine. Nakon komunikacije sa ASK, po mom mišljenju, potrebno je da se članovi upoznaju sa tim i da definišemo kao Odbor datum i druga pitanja vezana za konsultativno saslušanje”, piše na sajtu parlamenta, u dijelu gdje je najavljena sjednica odbora. Izmjenama ovih predloga zakona bavi se i Odbor za izborno zakonodavstvo.

Bonus video: