Gošović: Potvrđeno da je odluka Senata UCG bila pokušaj diskreditacije Bečića i Demorkata

"I studentu prve godine pravnog fakulteta bilo bi jasno, da je Senat Univerziteta Crne Gore vodio nezakonit i neustavan postupak protiv lidera Demokrata, isključivo politički motivisan, a da je odugovlačenje sudova u odlučivanju omogućavalo vođenje prljave i jeftine medijske propagande režima i njegovih pomagača", saopštio je član predsjedništva Demokratske Crne Gore, Neven Gošović
2186 pregleda 9 komentar(a)
Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora

Način donošenja nezakonite odluke Senata Univeziteta i način njenog izvršenja, nedvosmisleno su potvrdili da je osnovni motiv njenog donošenja bila njena jednokratna upotreba, u cilju pokušaja diskreditacije Alekse Bečića i najjače opozicione partije na čijem se čelu nalazi, saopštio je član predsjedništva Demokratske Crne Gore, Neven Gošović.

Ustavni sud Crne Gore jednoglasno je danas ukinuo odluku Univerziteta Crne Gore o postupku za utvrđivanje plagijata od septembra prošle godine, na osnovu koje je i vođen postupak protiv lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića.

"I studentu prve godine pravnog fakulteta bilo bi jasno, da je Senat Univerziteta Crne Gore vodio nezakonit i neustavan postupak protiv lidera Demokrata, isključivo politički motivisan, a da je odugovlačenje sudova u odlučivanju omogućavalo vođenje prljave i jeftine medijske propagande režima i njegovih pomagača", saopštio je Gošović.

Odluka Ustavnog suda, kako je naveo Gošović, potvrdio je ono što je Bečić saopštavao tokom postupka tvrdeći da se protiv njega vodio neustavan politički montiran proces.

Povezani članci

28. Novembar 2019.

Univerzitet nezakonito "lovio" Bečića

"Obaranjem 'krovne' Odluke na osnovu koje su učinjeni svi dalji pravni koraci u slučaju protiv Bečića, jasno je da pravno rečeno 'padaju' sve druge pravne radnje, odnosno da su sve odluke Univerziteta i Ekonomskog fakulteta koje su donešene na osnovu već sada jasno je neustavne Odluke Univerziteta, takođe apsolutno nezakonite", dodaje Gošović.

Za to, ističe Gošović, nije potreban tumač da u pravnom sistemu Crne Gore ne mogu opstati pojedinačni akti doneseni na osnovu opšteg akta - odluke Senata Univerziteta, za koju je Ustavni sud ocijenio da nije saglasan sa Ustavom i zakonom.

"Međutim, moramo se zapitati gdje je odgovornost Senata, gdje je odgovornost rektora Univerziteta, gdje je odgovornost Vijeća Ekonomskog fakulteta i dekana tog fakulteta. Gdje je njihova odgovornost, jer su više puta upozoravani od javnosti i struke da vode nezakonit i neustavan politički motivisan proces protiv lidera najjače opozicione političke partije. Ko će nadoknaditi medijsku satanizaciju i progon kojim je skoro dvije godine bio izložen Aleksa Bečić i Partija koju predvodi?", pitao je Gošović.

"Način donošenja nezakonite odluke Senata Univeziteta i način njenog izvršenja, nedvosmisleno su potvrdili da je osnovni motiv njenog donošenja bila njena jednokratna upotreba, u cilju pokušaja diskreditacije Alekse Bečića i najjače opozicione partije na čijem se čelu nalazi. I na kraju, moramo se zapitati dokle smo stigli kao društvo u kojem članovi akademskog osoblja, na najbezobzirniji način krše zakon i Ustav, Etički kodeks Univerziteta i njime utvrđena moralna i profesionalna načela, sprovodeći politički motivisan proces po nalogu šefa režima", zaključuje se u reagovanju Nevena Gošovića nakon odluke Ustavnog suda.

Bonus video: