Grejem: Parlamentarni izbori 2020. biće veliki test za Crnu Goru

Grejem je naveo da su su snage koje žele da podrivaju napredak Crne Gore ka demokratiji i u NATO-u radile i protiv SAD
2335 pregleda 4 komentar(a)
Lindzi Grejem u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Lindzi Grejem u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.09.2019. 14:11h

Parlamentarni izbori 2020. biće naredni veliki test za Crnu Goru i ukoliko budu dobri to će biti signal za Sjedinene Američke Države (SAD) i Evropsku uniju (EU) da je Crna Gora dobra i čvrsto uspostavljena demokratija. Ovo je poručuio američki senator Lindzi Grejem na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem.

"Nadamo se da ćete 2020. dokazati svijetu da je demokratijha ovdje da ostane zauvjek", naveo je Grejem.

Američki senator kazao je da će svijet gledati u Crnu Goru tokom izbora 2020. godine. On je naveo da su Crnoj Gori neophodne reforme u oblasti vladavine prava kako, ne samo zbog EU već i kako bi privukli više privrednika iz SAD.

Grejem je naveo da su su snage koje žele da podrivaju napredak Crne Gore ka demokratiji i u NATO-u radile i protiv SAD.

"I važno je da ih ovdje porazimo, ne samo zbog budućnosti Crne Gore već i budućnosti cijelog regiona", rekao je senator.

Kazao je i da je Crna Gora odluku da bude nezavisna sama donijela, kao i odluku da uđe u NATO, te da SAD podržava takve odluke.

"Vaši vojnici su u Avganistanu gdje nas sve štite", rekao je Grejem i dodao da je sljedeći cilj Crne Gore da bude član EU i da se nada će država u tome biti uspješna. Upitan da li je zabrinut zbog kineskih investicija u Crnu Goru, Grejem je kazao da SAD moraju biti konkurentne.

"Kinezi su vam dali niske kamate i povoljne uslove. Ući u posao sa kinom je poslovna odluka, ali Crna Gora vidi budućnost sa nama, sa Zapadom, sa demokratijom. Ne možete kriviti Kinu već nas, jer nismo konkurentni", poručio je Grejem.

Brajović je kazao da kontakti, poput posjete delegacije američkog Senata, treba da budu što intenzivniji i češći, te da je za Crnu Goru važno da SAD ojačaju svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu. On je, upitan da li je protiv zahtjeva za formiranjem tehničke vlade, koji dolaze iz opozicije, kazao da se član Vlade postaje na izborima, podsjećajući da vlada izbornog povjerenja nije dala efekta i da opozicija nije priznala izbore iako je tada vodila neke od vladinih resora, osim u opštinama gdje su pobijedili vladajuću koaliciju. Naveo je da je izborno zakonodavstvo Crne Gore izdržalo sve provjere, te da je izostanak reforme izbornih zakona posljedica toga što u parlamentu nema opozicije koja bi dala neophodnu podršku za izmjene zakona.

Bonus video: