Gruško i Bašić: Odnosi Crne Gore i Rusije nisu u skladu sa tradicijom

Gruško je, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, priredio u Vili „Spiridonovka“ u Moskvi oproštajni ručak za Bašića, povodom završetka njegovog mandata
2670 pregleda 3 komentar(a)
Bašić i Gruško, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Bašić i Gruško, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora i Rusija nastavljaju da sarađuju na principima uzajamnog uvažavanja i obostrane koristi, iako trenutno stanje u odnosima dvije države nije u skladu sa njihovom viševjekovnom i bogatom tradicijom.

To je ocijenjeno je u razgovoru prvog zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandra Gruška i odlazećeg ambasadora Crne Gore u Moskvi, Ramiza Bašića.

Gruško je, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, priredio u Vili „Spiridonovka“ u Moskvi oproštajni ručak za Bašića, povodom završetka njegovog mandata.

U razgovoru je konstatovano da je saradnja u nekim oblastima očuvana i ima trend daljeg unapređenja, i u tom smislu apostrofirane su oblasti turizma, aviosaobraćaja, kulture i obrazovanja.

“Jednako tako, ohrabruje i činjenica da je ruski biznis i dalje zainteresovan za ulaganja u crnogorsku privredu i Rusija i zauzima značajno mjesto među stranim investitorima”, kaže se u saopštenju.

Govoreći o predstojećem obilježavanju 75. godišnjice Dana pobjede nad fašizmom, Gruško je naglasio da je pozitivno primljena izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, data u Varšavi 1. septembra prošle godine, o istorijskoj ulozi Crvene armije u pobjedi nad silama osovine.

Gruško i Bašić su se saglasili da je poboljšanje odnosa u interesu obje strane i da, u tom kontekstu, značajnu ulogu ima proaktivan odnos diplomatskih misija dvije države u Moskvi, odnosno Podgorici.

Bonus video: