Himna u Pljevljima intonirana kao i u ostalim protokolima

"Himne koje se sviraju u protokolarnim aktivnostima (koliko je nama poznato u cijelom svijetu) su kraće od oficijalnih državnih himni
65 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.12.2011. 15:03h

Ministarstvo odbrane Crne Gore reagovalo je povodom teksta "Vujanović čekao crnogorsku zastavu" u dijelu koji se odnosi na izjavu šefa kabineta predsjednika Opštine Pljevlja Rajko Palibrk koji je objasnio da je na zahtjev kabineta predsjednika Filipa Vujanovića na svečanosti 70. godišnjice Pljevaljske bitke svirano samo pola himne.

U reagovanju se navodi da je himna intonirana na isti način na koji se intonira u svim ostalim protokolarnim aktivnostima.

"Naime, Himna Crne Gore (horska) traje više od 3 minuta i ona se u ovom trajanju ne intonira, već se koristi instrumentalna verzija koja traje oko 1 minut i 40 sekundi. Nije postojao bilo kakav zahtjev, naređenje ili slično prema Vojnom orkestru ili njegovom komandiru Petru Lučiću da se Himna Crne Gore svira u bilo kom drugom obliku osim onog koji je uobičajen na aktivnostima protokola. U suprotnom, o ovome bi komandir odmah izvijestio po liniji komandovanja", navodi se u reagovanju.

"Himne koje se sviraju u protokolarnim aktivnostima (koliko je nama poznato u cijelom svijetu) su kraće od oficijalnih državnih himni. Razlog ovome je što neke od ovih himni traju više minuta, što predstavlja problem oko organizovanja protokolarnih aktivnosti (predugo stajanje u pozdravu i td.).

Iz Ministarstva odbrane su naveli i primjere:

  • Himna SAD-a traje 6,30 min. (protokolarna verzija traje 1,05 min.)
  • Himna Njemačke traje 3,35 min. (protokolarna verzija traje 0,55 min.)
  • Himna Austrije traje 6,24 min. (protokolarna verzija traje 1,04 min.)
  • Himna Rusije traje 3,40 min. (protokolarna verzija traje 1,30 min.)
  • Himna EU traje 6,15 min. (protokolarna verzija traje 0,50 min.)

"Intoniranje protokolarne himne mora da zadovolji sve motive melodije koja čini oficijalnu himnu. Kompozicija oficijalne Himne Crne Gore ima različitu melodiju u I i II strofi, te se stoga sviraju ove dvije strofe u protokolarnoj verziji (da bi se zadovoljio uslov iz prošle rečenice). Inače, da je melodija istovjetna, svirala bi se samo jedna strofa. Samo kada se Himna svira uz pratnju hora, svira se cjelokupna oficijalna Himna", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: