HRA: Kažnjavanje zbog himne suprotno međunarodnim standardima slobode

Iz HRA navode da u obrazloženju Predloga zakona nisu dati razlozi za uvođenje kažnjavanja, a posebno ne za propuštanje javne rasprave o takvom predlogu, kao ni za donošenje zakona po skraćenom postupku
1353 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Akcija za ljudska prava (HRA) ocijenila je da je ponovni predlog Vlade o kažnjavanju građana za neodavanje počasti državnoj himni suprotan međunarodnim standardima slobode izražavanja i pozvala Vladu da prije glasanja u Skupštini o tom predlogu zatraži mišljenje relevantnih međunarodnih organizacija, kao što su Savjet Evrope ili Evropska unija.

"Ako predlog bude usvojen, HRA će odmah podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti tog zakona. Smatramo i da je o predlogu kažnjavanja morala biti sprovedena javna rasprava, kao i da nisu dati dovoljni razlozi za donošenje zakona po skraćenom postupku", saopšteno je iz HRA.

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, koji je Vlada utvrdila 5.decembra, predviđeno je da se osoba, koja prilikom izvođenja državne himne, u slučajevima kada je to predviđeno propisima, sjedjenjem, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način ne oda počast himni, bude kažnjena od 700 do 2.000 eura.

Skupština bi o tom predlogu zakona trebalo da se izjasni na sjednici, koja počinje 24.decembra. Iz HRA navode da je predložena zabrana omalovažavanja himne apsolutna i stroža od one propisane Krivičnim zakonikom:

“Naime, članom 198 Krivičnog zakonika, povreda ugleda Crne Gore, koji za uvredu države i njenih simbola takođe predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora do jedne godine, propisuje da se uvreda države neće kazniti ako je "izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike" i "bez namjere omalovažavanja", što nije slučaj sa predlogom dopune Zakona o javnom redu i miru, koji ne sadrži bilo kakva izuzeća od kažnjavanja”.

Iz HRA navode da u obrazloženju Predloga zakona nisu dati razlozi za uvođenje kažnjavanja, a posebno ne za propuštanje javne rasprave o takvom predlogu, kao ni za donošenje zakona po skraćenom postupku.

“HRA smatra da naređivanje, zakonom, da se iskazuje poštovanje državnom simbolu i zastrašivanje kažnjavanjem za drugačije postupanje, nije primjereno demokratskom društvu, koje mora da bude otvoreno za iskazivanje različitih stavova i za debatu o tim stavovima”.

Navode da “Orvelovsko okruženje u kome policija i doušnici posmatraju građane prilikom izvođenja himne i prijavljuju one koji ne odaju počast na propisani način, na primjer tako što sjede, ne čini atmosferu evropskog društva u kome se poštuju ljudska prava”. “Podsjećamo da na međunarodnom nivou postoji saglasnost o tome da ugled države, njenih institucija i simbola, kao što je himna, ne treba štititi krivičnim ili prekršajnim sankcijama”, navode iz HRA.

Bonus video: