Izborom Manojlović prekršili bi zakon

Na konkurs su se prijavili Mišela Manojlović, bivša gradska sekretarka i članica podgoričkog odbora DPS-a, Aleksa Ivanović, bivši član Savjeta AZLP i bivši barski sekretar Jovan Vojinović
4621 pregleda 3 komentar(a)
Mišela Manojlović, Foto: Vijesti
Mišela Manojlović, Foto: Vijesti

Za Centar za građansko obrazovanje zabrinjavajuće je što se za mjesto predsjednika Državne izborne komisije prijavila osoba “koja ne poznaje zakon ili ima neku vrstu političke podrške”.

CGO je pozdravio što se konačno ušlo u proces izbora novog predsjednika DIK-a. Na konkurs su se prijavili Mišela Manojlović, bivša gradska sekretarka i članica podgoričkog odbora DPS-a, Aleksa Ivanović, bivši član Savjeta AZLP i bivši barski sekretar Jovan Vojinović.

“Presudno je i da ta osoba ima nesporan integritet i kredibilitet, pored ispunjavanja formalno-tehničkih uslova. Veoma je značajno adekvatno rukovođenje DIK-om a imajući u vidu da smo u izbornoj godini što nosi posebnu težinu i za ovu instituciju”, rekao je “Vijestima” Vasilije Radulović (CGO).

On navodi da je kandidatura Manojlovićeve sporna s obzirom na to da se radi o osobi koja je, prema dostupnim podacima, član opštinskog odbora DPS-a u Podgorici i da je u ime DPS-a bila član OIK Podgorica.

“Prema navodima iz medija, finansirala je i kampanju (Mila) Đukanovića 2018. Njen eventualni izbor bi bio najflagrantniji primjer kršenja Zakona iako su i do sada na čelu DIK-a bili partijski vojnici, a što je samo usložilo postojeću institucionalnu krizu. Posebno je i pitanje kredibiliteta Manojlovićeve koja poriče da je finansirala izbornu kampanju iako o tome postoji dokaz”, naveo je on.

Aktivista CGO podsjeća da je problematično da se DIK kao centralna institucija u izbornom procesu nalazi u v. d. stanju i da njome predsjedava Đorđije Vukčević, koji je prije više od mjesec stekao uslove za starosnu penziju. “Sada imamo već raspisane lokalne izbore u Tivtu čije pripremne radnje teku u sjenci afera i nezakonitog djelovanja DIK-a”, navodi on.

Bonus video: