Jedni zovu šefa partije, drugi zovu šefa Vlade

Opozicione partije pozvale su Markovića i Đukanovića da ih okupi kako bi zajedno radili na prevazilaženju krize. SDP nudi podršku i odgovornost za zajedničke mjere, DF predlaže Đukanoviću moratorijum na podjele i plan
12774 pregleda 11 komentar(a)
Front bi pričao i o tehničkoj vladi: Đukanović i Marković, Foto: Savo Prelević
Front bi pričao i o tehničkoj vladi: Đukanović i Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2020. 15:36h

Partijski zvaničnici opozicije nemaju dilemu da i oni treba da pomognu u prevazilaženju krize zbog pandemije korone, a kao adresu za okupljanje u jedan front dio njih vidi izvršnu vlast, dok se drugi pozivaju na politički moćnog predsjednika države.

Poslanik DF-a Branko Radulović pozvao je prje dva dana Mila Đukanovića da okupi sve opozicione lidere na dogovor. Upravo je lider DPS-a i predsjednik Crne Gore osoba koju DF najžešće kritikuje. Radulović za “Vijesti” objašnjava da je inicijativa na Đukanoviću koji je doveo Crnu Goru u ovaj položaj, jer i dalje ima nespornu političku i institucionalnu moć.

“On je ključar zatočene Crne Gore. Duško Marković je samo prvi činovnik njegove politike”, kaže poslanik.

Predsjednice SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je međutim premijeru Dušku Markoviću u ponedjeljak uputila pismo, tražeći da se u najkraćem roku održe konsultacije predstavnika partija na kojima bi se razgovaralo o socio-ekonomskom i političkom životu u novonastalim okolnostima.

“Smatrali smo da moramo otpočeti konsultacije i kroz razgovor čuti mišljenja i predloge svih. Prateći dešavanja u drugim državama, upravo je ovakvo ponašanje bila praksa ozbiljnih i odgovornih društava. Imamo određene predloge i sugestije, ali ne smatramo da je prilika da se međusobno u javnosti utrkujemo sa rješenjima, već da sve to što smatramo da je primjereno iznesemo i zajednički raspravimo. Na kraju, kakve god mjere da se donesu one će imati mnogo veći efekat ako iza njih zajedno stanemo i svi preuzmemo odgovornost”, rekla je “Vijestima” Vuksanović Stanković.

Ona smatra da situacija zahtijeva operativne odgovore izvršne vlasti i u dijelu zdravstvenih mjera i sigurnosti građana i u širokom spektru socio-ekonomskih problema.

“Imamo različite životne situacije u kojima se nalaze građani, kao posljedica epidemije i mjera koje su preduzete i jasno je da građani, bez značajne i organizovane pomoći države, ne mogu sami da se izbore sa takvim okolnostima. Predsjednik države naravno ima svoj dio obaveza koje bi morao da preduzme i time pošalje poruku da vodi računa o svim građanima. Vjerujem da se svi, makar u ovakvim okolnostima, moramo izdići iznad političkih razlika koje nas dijele”, rekla je liderka SDP. Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa inicijativom SDP-a.

Đukanović je u srijedu, dan nakon apela DF-a, poručio da se ostave po strani politički nesporazumi i podjele i da se treba “okrenuti jedni drugima, po ugledu na svijetle primjere iz naše slavne istorije”.

“Naši preci su samopožrtvovanjem, slogom i zajedništvom, hrabro i razumno nalazili put do pobjede i u najkritičnijim situacijama”, kazao je Đukanović.

Branko Radulović navodi da Platforma „Za spas Crne Gore“, koju on ima u vidu, mora da sadrži mjere za spas zdravlja građana, za socijalnu i ekonomsku održivost građana i privrede, moratorijum na podjele, stavljanje van snage Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zaustavljanje progona političkih protivnika, odlaganje izbora na period od godinu po završetku ovog vanrednog stanja. “I formiranje tehničke vlade koja će u tom periodu organizovati i sprovesti slobodne izbore, učiniti institucije nezavisnim i otpočeti istinske reforme i EU integracije”, kazao je Radulović.

Smatra takođe da revizija i odgovornost za učinjeno mora biti sastavni dio ozdravljenja Crne Gore.

Demokrate nijesu zainteresovane za razgovore sa državnim zvaničnicima: “Političari ne treba da ometaju proces, već struka treba da bude na prvom mjestu”, rekli su “Vijestima” iz Demokratske Crne Gore.

U SNP-u su rekli da u ovom trenutku moraju svi udružiti snage kako bi se što bezbolnije prebrodile opasnosti, ali da situaciju niko ne smije zloupotrebljavati, niti koristiti u dnevno-političke svrhe.

„Od svog nastanka SNP je zagovarao široki konsensuz o svim značajnim pitanjima za naše društvo. Tako i u ovom trenutku moramo iskazati solidarnost prema najranjivijim kategorijama stanovništva i pokušati svi zajedno da podijelimo teret. Kada prođu opasnosti koje donosi pandemija, mora se započeti najširi mogući dijalog o svim krucijalnim pitanjima“, kazali su iz SNP-a za Vijesti i apelovali na građane da se pridržavaju svih mjera koje su propisali nadležni zdravstveni organi.

Iz Demosa su objasnili da podržavaju neophodnost koordinacije i moguće homogenosti građana i svih društvenih činilaca u nastaloj vrlo teškoj i riskantnoj situaciji. “Da bi inicijative bile ozbiljne i javno odgovorne treba izbjegavati one, nažalost moguće, koje imaju za primarni cilj pojedinačna i stranačka samoreklamiranja. Smatramo da koordinacija sa premijerom koji u i ovom trenutku ima najveće nadležnosti i odgovornost u zemlji jeste javna obaveza svih”, kazali su za “Vijesti” iz Demosa.

LP i BS: Ostaviti razlike po strani, najvažnije je zaustaviti virus

“Ranije smo najavili da će i LP zahtijevati niz mjera i olakšica koje bi Vlada omogućila građanima i privredi, od kojih je dosta već realizovano. Jasno je da postoji želja za dijalog i da su i država i društvo pokazali spremnost da zajedno rade na očuvanju javnog interesa, javnog zdravlja i dobra svih ljudi u Crnoj Gori. Sigurno da tu mjesta ima i za sve partije”, rekao je “Vijestima” portparol LP Ammar Borančić.

I Bošnjačka stranka podržava razgovore: “Pozdravljamo napore koje ulažu Vlada i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, kako bi se zaštitilo zdravlje naših građana. Vjerujem da sve političke partije treba da ostave po strani stranačke razlike, jer nam je u ovom trenutku najvažnije da spriječimo širenje koronavirusa”, rekao je portparol BS-a Adel Omeragić.

Radulović: Crna Gora je faktički ostala sama i opustošena

Radulović navodi da se samoinicijativno obratio javnosti, znajući izazove koji predstoje i složenost situacije u kojoj se Crna Gora nalazi.

“Duboko svjestan tridesetogodišnjeg poniranja Crne Gore koje će se ubrzati ovom pandemijom, pokušao sam da predložim kako sa najmanje ožiljaka da trasiramo novi put izgradnje demokratske i održive Crne Gore. Istini treba pogledati u oči. Pandemija korona virusa će u velikom procentu zaraziti građane. Njemci predviđaju da će 80% njihovih građana biti zaraženo. Za otkrivanje vakcine treba vrijeme da bi se pandemija zaustavila, kao i za lijek kako bi se zaraženi liječili. U ovom periodu stradaće mnogi, posebno najranjiviji. Kako crnogorsko zdravstvo sa svojim skromnim kapacitetima tome da odgovori iako su naši zdravstveni radnici za svaku pohvalu”, naveo je Radulović.

Navodi da će u ekonomskoj sferi pandemija izazvati najveću krizu od II svjetskog rata, mnogo veću od one 2008. godine. Reakcija vlada vodećih država, finansijskih institucija i unija o pomoći i očekivanim posledicama dovoljno govori.

“Crna Gora je faktički ostala sama, opustošena, limitirana, podijeljena, raslojena, siromašna.

Odgovornost je na političkoj eliti, koja mora na principijelan način, isključivo u interesu opstanka Crne Gore da se sabere. To očekuju građani Crne Gore", kaže Radulović.

Bonus video: