Kentera optužuje Rusiju da destabilizuje vlast u CG: Možete dobiti pet-šest bitki, ali rat nećete

"Sada je situacija bolja nego 2015, spremniji smo. Krajnje je vrijeme da iz odbrane, krenemo u napad. Imamo mnogo bolji odgovor danas na sve prijetnje", kazao je Kentera
8129 pregleda 44 komentar(a)
Kentera predstavlja rezultate, Foto: Borko Ždero
Kentera predstavlja rezultate, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 22.10.2019. 12:21h

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera optužo je Rusiju da pokušava da destabilizuje vlast u Crnoj Gori, kao i sve demokratske snage na Zapadnom Balkanu, koje teže EU i zapadnim vrijednostima.

"Imam jednu poruku za Rusiju, možete dobiti pet-šest bitki, ali rat nećete", istakao je Kentera.

On je kritikovao odluku EU za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, navodeći da je pogrešna.

"Ako prepustite Zapadnim Balkan Rusiji, Kini ili nekom drugom, zapitaćete se kako će EU izgledati za nekoliko godina. Tada ćete se pitati zašto smo odložili proširenje, ali biće kasno", poručio je Kentera.

On je naglasio da je sljedeća godina izborna u Crnoj Gori, a i u regionu, a da ako bude prepušten čekanju od EU, svi oni koji očekuju da poklope region, to će i uraditi.

Kentera je to kazao na predstavljanju rezultata godinu dana rada Digitalnog forenzičkog centra Atlantskog saveza.

"Sada je situacija bolja nego 2015, spremniji smo. Krajnje je vrijeme da iz odbrane, krenemo u napad. Imamo mnogo bolji odgovor danas na sve prijetnje".

On je istakao da su u prethodnih godinu dana dali sve od kako bi neke stvari razotkrili, sortirali činjenice, da bi građani znali šta je istina, a šta laž.

"Hibridni rat, koji se danas vodi, potiče od kada se završio Hladni rat. Mislili smo da smo pobijedili, pogriješili smo", kazao je Kentera.

On je naglasio da svi, koji pokušavaju da podriju demokratiju u susret izbornoj godini, neće sjediti skrštenih ruku i da će raditi sve, kako bi izazvali haos, kako bi svrgli sa demokratski izabranu vlast.

Sa diskusije
Sa diskusije(Foto: Borko Ždero)

Ministar odbrane Predrag Bošković je istakao da je tačno da je Crna Gora od 2015. na meti hibridnog rata, a da je veoma važno da se prepoznaju brojne lažne vijesti, a konferencija je prava prilika da se to predstavi javnosti i dobije podrška.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke istakla je da podržavaju napore Crne Gore na putu prema EU i NATO. Istakla je da Rusija plasiranjem lažnih vijesti pokušava da zbuni javnost, uspori napredak.

Ona je dodala da nije problem samo sa botovima, nego i da se mora raditi na medijskom opismenjavanju, a da građani moraju da budu oprezni, koju vijest da uzmu za vjerodostojnu.

Kentera je kao primjer lažne vijesti, naveo Sjevernu Makedoniju prije nekoliko dana.

"Mnogi mediji su objavili da je Zaev podnio ostavku, a da se nisu potrudili da provjere tu informaciju".

Bošković je kazao da je činjenica da je 2016. iskusila direktni pokušaj miješanja u unutrašnje stvari, preko sajber napada, pa do pokušaja državnog udara. On tvrdi da je Crna Gora spremnija danas, nego 2016, da moze kvakitetnije da odgovori na sajber napade.

"Danas je u regionu stvorena nažalost takva atmosfera, da je Rusija zaštitnik, a zapadne snage da su predstavnici svega lošeg", kazao je Bošković. On je tvrdi da su za to krivi i novinari, odnosno da mnogi od njih nesvjesno, bez zle namjere učestvuju u tome.

Te neprovjerene informacije, prema Boškoviću, prenose i mediji, koji imaju kredibilitet, imaju veliko povjerenje. On je naveo da Sputnjik širi dezinformacije na Zapadnom Balkanu, a da domaći mediji od kredibiliteta, prenose takve informacije.

"Nemamo jasnu mapu, kako da se uhvatimo u koštac sa hibridnim ratom. Ali, imamo protokole, smjernice", kazala je ambasadorka SAD.

Kentera je istakao da su na događaj pozvali predstavnike Ruske ambasade, kako bi razmijenili argumente, ali da se nijesu odazvali. Naglasio je i da su u Crnoj Gori i mediji podijeljeni, odnosno da postoje provladini, koji ce o Vladi govoriti o superlativima, kao i drugi, koji će najbolje poteze okarekterisati kao najgore. "To nije dobro", kazao je Kentera.

Bošković tvrdi da kod velikog broja novinara politička profilisanost određuje kakav će tekst da izađe, bilo da se radi o Vladi ili nekom drugom. On tvrdi da bi najsrećniji bio kada bi ga novinari kritikovali sa razlogom, ali i pohvalili kada treba.

Bonus video: