Kolegijalna preporuka za Katnićevu desnu ruku

Tužilački savjet danas razgovara sa kandidatkinjama za VDT, Tužilaštvo podržalo koleginicu
8517 pregleda 6 komentar(a)
“Posvećena, nepristrasna i objektivna”: Lidija Vukčević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
“Posvećena, nepristrasna i objektivna”: Lidija Vukčević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Proširena sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva preporučila je Tužilačkom savjetu specijalnu tužiteljku Lidiju Vukčević kao kandidatkinju koja bi uspješno bila vrhovni državni tužilac, saznaju “Vijesti”.

Vukčevićeva i Danijela Danka Marković danas će na sjednici Tužilačkog savjeta govoriti o motivima zbog kojih su se prijavile na konkurs i o tome kako vide rad Državnog tužilaštva. Intervjui sa kandidatkinjama zakazani su u 12 sati, piše na sajtu pravosuđa.

Zakonom o državnom tužilaštvu propisano je da Proširena sjednica VDT-a daje mišljenje Tužilačkom savjetu, koji nakon intervjua sa kandidatima, utvrđuje predlog i dostavlja ga Skupštini. Da bi se izabrao vrhovni tužilac potrebna je dvotrećinska, odnosno u drugom krugu - tropetinska većina glasova poslanika u Skupštini.

Lidija Vukčević je za svoj rad u 2016, 2017. i 2018. godini kao specijalna tužiteljka dobila ocijenu - odličan. Na osnovu tih podataka, kao i činjenice da je “posvećena, nepristrasna i objektivna, sa visokim stručnim i radnim kvalitetima koji su dokazani kroz višegodišnje vršenje tužilačke funkcije”, njene kolege smatraju da bi bila dobar rukovodilac Vrhovnog državnog tužilaštva, piše u mišljenju proširene sjednice VDT-a.

Pohvalili su je i za međunarodnu saradnju i obuke preko Centra za edukaciju sudija i tužilaca, te za dobre odnose sa kolegama. Njen nadređeni, Milivoje Katnić je na pres konferenciji kazao da mu je Lidija Vukčević desna ruka.

Ona je ranije zastupala optužnice za ratne zločine, za šta država i Tužilaštvo nijesu dobili pohvale.

Za Danku Marković se navodi da ona ispunjava uslove konkursa ali da se iz njene biografije ne može zaključiti da bi bila uspješanni VDT.

Azra Jasavić, Danka Marković
Danijela Marković (desno) sa Azrom Jasavić u prethodnom skupštinskom sazivu(Foto: Luka Zeković)

U biografiji Markovićeve piše da je bila referent u beranskoj Fabrici celuloze, poslanica, da je sada savjetnica predsjednika Opštine Berane i advokatica. Markovićeva je bila članica odbora za politički sistem Skupštine, pred kojim će se prije plenarne sjednice naći i kandidatkinja za VDT - koju TS podrži nakon današnjeg intervjua.

“Vijesti” su kontaktirale obje kandidatkinje, ali specijalna tužiteljka Lidija Vukčević i Specijalno državno tužilaštvo - kome je mejl upućen, nijesu odgovorili na ta pitanja. Vukčevićeva po Zakonu o državnom tužilaštvu ne smije javno istupati bez saglasnosti nadređenog, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Danka Marković je u izjavi “Vijestima” podsjetila da je Tužilaštvo po Ustavu i zakonu samostalan i jedinstven državni organ ali ne i nezavisan, kao što su sudovi iako pripada dijelu pravosudnog sistema.

“Tužilaštvu je u ovom vremenu najpotrebnije obezbijediti samostalnost i vratiti povjerenje građana u njegov rad, koje je nažalost na niskom nivou. Razloga za to ima dosta, a za građane i EU zbog toga što su “slabe financijske istrage u predmetima organizovanog kriminala i pranja novca, gde je došlo do oslobađajućih presuda sa obavezom države da plati milionske naknade za materijalnu i nematerijalnu štetu”.

Bonus video: