Lajčak: Crna Gora je lider reformskih i integracionih procesa u regionu

Brajović je kazao da je činjenica da Lajčak posjetu državama Zapadnog Balkana počinje u Crnoj Gori najbolji pokazatelj koliko se cijeni napredak koji je postigla ta država od nezavisnosti
326 pregleda 3 komentar(a)
Lajčak i Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Lajčak i Brajović, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora je lider reformskih i integracionih procesa u regionu, ocijenio je ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović primio je danas Lajčaka, koji boravi u Crnoj Gori u svojstvu predsjedavajućeg OEBS-a.

Brajović je kazao da je činjenica da Lajčak posjetu državama Zapadnog Balkana počinje u Crnoj Gori najbolji pokazatelj koliko se cijeni napredak koji je postigla ta država od nezavisnosti.

"Posebno cijenimo istorijsku ulogu slovačke diplomatije i ministra Lajčaka lično, tokom procesa obnove crnogorske državnosti, kao i bezrezervnu podršku i konkretnu pomoć Slovačke našim evroatlantskim i evropskim integracijama", kazao je Brajović.

Prema njegovim riječima, samo odlični poznavaoci prilika u našem regionu razumiju na pravi način koliko je važno dalje stimulisati uspješene primjere kao što je Crna Gora.

"Redovna razmjena mišljenja na najvišem nivou potvrda su prijateljskih odnosa, kao i zajedničkog opredjeljenja da saradnju između dvije zemlje dodatno oplemenimo i učinimo još sadržajnijom, posebno na polju ekonomije", naglasio je Brajović.

Lajčak je, pohvalivši aktivni angažman Crne Gore lje u okviru OEBS-a, kazao da je ta država lider reformskih i integracionih procesa u regionu.

Skupština Crne Gore kao kuća demokratije ima, ocijenio je on, važnu ulogu u nastavku iskrene prijateljske i partnerske saradnja Crne Gore sa OEBS-om.

"Lajčak je pohvalio posvećenost naše zemlje ljudskoj dimenziji OEBS-a koju jasno prepoznaju svi relevantni izvještaji i najavio nastavak podrške unaprjeđenju izbornog ambijenta kroz rad Privremenog odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva", kaže se u saopštenju iz parlamenta.

U kontekstu bilateralne saradnje Lajčak je kazao da će Slovačka nastaviti da bude snažan zagovornik evropske budućnosti Crne Gore sa kojom razvija iskreno prijateljstvo i sadržajnu saradnju.

Sagovornici su, kako se navodi, izrazili zadovoljstvo razvojem parlamentarne saradnje između dvije zemlje koja će dodatno biti osnažena predstojećom posjetom predsjednika Brajovića Bratislavi.

Bonus video: