Lekić pisao Nikoliću: Omogućite mi da govorim u sesiji u kojoj govori Đukanović ili u drugoj u kojoj govori Marković

"Neću ovom prilikom ulaziti u ocjenu da bi ovakvu konferenciju trebalo održati u prostorijama DPS, samo Vas podsjećam da takav program ne odogovara sastavu Skupštine"
4929 pregleda 11 komentar(a)
Lekić, Foto: Filip Roganović
Lekić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.04.2019. 15:28h

Predsjednik Demosa i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić zatražio je od predsjednika tog odbora Andrije Nikolića da mu na Konferenciji Mladih Parlamentraca EU-Zapadni Balkan omogući da govori uvodnoj u sesiji u kojoj govori predsjednik Crne Gore i DPS Milo Đukanović ili u drugoj u kojoj govori premijer Crne Gore i potpredsjednik DPS Duško Marković.

"Naime, tražim da mi kao članu Odbora za međunarodne odnose omogućite da govorim uvodno u sesiji u kojoj govori Vaš predsjednik Milo Đukanović ili onoj drugoj u kojoj govori potpredsjednik vaše partije Duško Marković, i to u pravoj paralmentarnoj formi dijaloga", istakao je Lekić u dopisu Nikoliću.

Lekić je naveo da smatra da bi se time smanjio "nedemokratski karakter konferencije".

"Dok bi pluralističkom sastavu evropskih poslanika prezentovali debatu u kojoj bi opozicioni poslanik, član Odbora za međunarodne odnose mogao da se demokratski konfrotira sa dvojicom visokih predstavnika DPS-a, koji, uzgred, nisu poslanici crnogorskog parlamenta", naveo je Lekić.

Lekić se zahvalio na pozivu koji mu je kako kaže uputila stručna služba Odbora da prisustvuje Konferenciji Mladih Parlamentraca EU-Zapadni Balkan u organizaciji Skupštine Crne Gore.

On je poručio Nikoliću da program konferencije nije sastavljen prema demokratskim normama i da očigledno ne izražava pluralistički karakter Skupštine.

"Tokom dva dana konferencije, na osnovu programa koji ste dostavili, pred mladim delegatima iz evropskih zemalja govoriće, i to u ulogama uvodničara, predsjednik DPS Milo Đukanović i potpredsjednik DPS Duško Marković. Neću ovom prilikom ulaziti u ocjenu da bi ovakvu konferenciju trebalo održati u prostorijama DPS, samo Vas podsjećam da takav program ne odogovara sastavu Skupštine. Naime, Vi znate da su glasači na izborima 2016, uprkos neregularnim uslovima, dali veće povjerenje opoziciji nego DPS-u, i to za četiri poslanika više", istakao je Lekić.

On je poručio Nikoliću da ima još dvije napomene.

"Prva, najavljujem da bih, između ostalog, govorio o uporednoj, međunarodnoj praksi parlamenta kao stuba i garanta demokratskog društva i parlamenta kao oslonca korumpiranih partija - s posebnim osvrtom na implikacije afere "Koverat". Sve to u kontekstu evropskih integracija zemalja EU i zaključaka "Berlinskog procesa". Drugo, imajući u vidu internacionalni sastav mladih parlamentaraca, govorio bih, shodno planiranom protokolu, na francuskom ili engleskom ili italijanskom ili portugalskom jeziku – ne isključujući ako je to pravilo, na našem zajedničkom četvoroimenom jeziku", zaključio je Lekić u dopisu Nikoliću.

Bonus video: