Leković: Raičeviću bitniji Barselona, Čikago i Njujork od strateškog plana razvoja Bara

Nepoštovanje zakona „stanuje“ upravo u kabinetu predsjednika Opštine Bar, kao i u slučajevima njegovih predhodnika, ocijenio je odbornik Demokrata
2774 pregleda 0 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, više puta je od dolaska na mjesto prvog čovjeka grada, obećavao strogo poštovanje zakona, ali se nakon skoro dvije godine jasno može konstatovati da nepoštovanje zakona „stanuje“ upravo u njegovom kabinetu, kao i u slučajevima njegovih predhodnika, kazao je Momčilo Leković, odbornik Demokrata u SO Bar.

Strateški plan razvoja opštine, kako ističe Leković, jedan je od najvažnijih dokumenata koji donosi Skupština opštine na predlog predsjednika Opštine, koji je dužan da donese predlog, sprovodi usvojeni plan odnosno da se o njemu stara.

"Strateškim planom razvoja se utvrđuje postojeće stanje razvoja jedinice lokalne samouprave, opšti cilj razvoja, specifični strateški ciljevi sa prioritetima za njihovo ostvarivanje, projekti i programi u određenom vremenskom periodu, orijentaciona sredstva za sprovođenje Strateškog plana razvoja, način njihovog obezbjeđivanja i druga pitanja od značaja za razvoj. Njegovo obavezno donošenje, rokove i modalitete propisuju Zakon o regionalnom razvoju, Zakon o lokalnoj samoupravi, kao i Statut Opštine Bar, kao lokalni obavezujući akt. Međutim, Skupština opštine već drugu godinu zaredom ne usvaja ovaj krucijalni plan, prije svega zbog izostanka Raičevićevog predloga, iako je i sam Raičević, na skupštinskom zasijedanju u decembru 2018. godine najavio njegovo donošenje već u prvoj polovini 2019. godine. Naravno, plan u 2019. nije predložen, pa je Programom rada Skupštine opštine Bar za 2020. godinu ponovo planirano usvajanje Predloga ovog dokumenta ali ovog puta tek za IV kvartal ove. Time je predsjednik Opštine suspendovao pravo skupštine da se bavi svojom djelatnošću u skladu sa zakonom, određujući pritom samovoljno dalji razvoj Opštine Bar za prošlu i ovu godinu", navodi Leković.

Ako se, kako je rekao, uzmu u obzir "sve češća studijska putovanja" predsjednika opštine, moglo bi se zaključiti da je on mnogo više zainteresovan za strateški razvoj opština u inostranstvu, nego li za opštinu čiji je predsjednik i iz koje dolazi.

"Sigurni smo da Čikago, Njujork i Barselona imaju obimne strateške planove, donesene u skladu sa svim zakonima i podzakonskim aktima, imaju azile za napuštene životinje, uređenje trgove, parkove, marine i šetališta, reciklažne centre, centre za djecu sa posebnim potrebama, uredno vodosnadbijevanje, odnosno sve ostalo što je planovima jasno naznačeno kao strateško usmjerenje, za razliku od Bara čiji se predsjednici opština godinama unazad bave klasičnim improvizacijama odnosno akcionim planovima Opštinskog odbora Demokratske Partije Socijalista. Takve planove na kojima se temelji strateški razvoj grada, zakonska i pravna terminologija apsolutno ne poznaju. Nepoštovati zakon a pozivati druge na njegovo poštovanje, apsurd je svih apsurda i takvom djelovanju ne smije biti opravdanja. Ostavka odnosno smjena mora biti moralan ali i svrsishodan čin, kako Bar ne bi i naredne godine dočekao bez ovog važnog dokumenta", zaključio je Leković.

Bonus video: