Usvojen zakon; Brajović: Poslanici DF-a ne mogu prisustvovati sjednicama 15 dana

Zakon je usvojen glasovima vladajuće većine i SDP-a
519772 pregleda 537 komentar(a)
Poslanici DF-a na sjednici, Foto: Savo Prelević
Poslanici DF-a na sjednici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2019. 15:41h

U Skupštini Crne Gore večeras je glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Live blogu portala Vijesti pogledajte kako je protekla višesatna rasprava u parlamentu.

Glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Za Zakon je glasalo 45 poslanik DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanici SDP-a.

"Svi znamo gdje nas je dovela u regionu i bivšoj državi zloupotreba nacije i vjere i 30 godina kasnije je nedopustivo da se manipuliše nacijom i vjerom, značajan dio rasprave je bio u tom smjeru. Niko od nas nije sretan zbog bilo kakvog sukoba koji se mogao desiti. Niko od nas ne može biti odgovoran da ne vodimo računa o građanskom miru i funkcionisanju države", rekao je Ivan Brajović.
"Ovo sam doživio 1995. kad je to radio Šešelj. I Srbija je to prevazišla. Opet ih pozivam da budu ono što su nekad bili. Ovaj parlament treba da čine slobodni ljudi. Nijesu ih ljudi birali da vjeru pretvaraju u mržnju i da budu kopija Šešelja. Zbog kratkih ciljeva uništavaju trajna dostignuća ovog parlamenta i države. Ovo nije u korist kritičkog mišljenja, već onih koji ne vide ovu državu kao svoju. Kazna će proći i pozivam ih da sjutra budemo dostojni povjerenja koje nam je dato", rekao je poslanik SDP-a Ranko Krivokapić.
Uhapšene su 22 osobe - 18 poslanika DF-a i još četiri osobe .
"Žao nam je zbog ovog incidenta, ali valjda je to cijena demokratskog sistema". rekao je Nikola Rakočević (DPS).
"Kolegama sam izrekao mjeru udaljenja sa sjednice. Oni ne mogu prirustvovati sjednicama narednih 15 dana", objasnio je Brajović.
Poslanici vladajuće većine i SDP-a vratili su se u skupštinsku salu nakon incidenta
Poslanici vladajuće većine i SDP-a vratili su se u skupštinsku salu nakon incidenta
"Imali smo scene koje ne priliče parlamentu. Država je pokazala da može da bude strpljiva, odgovorna, ali i odlučna. Ne može se tako ponašati u parlamentu Crne Gore", rekao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.
U Skupštinsku salu ulazi poslanici SDP-a i vladajuće većine. Premijer Marković i ministri vratili su se u salu
Prije nastavka sjednice, u plenarnu salu trebalo bi da dođu policijski inspektori kriminalističke tehnike koji bi trebalo da uzmu uzorak i utvrde šta je eksplodiralo u sali.
Slaven Radunović kazao je da je Milan Knežević povrijeđen, a da su ostali poslanici DF-a "koliko sam vidio dosta dobro".
Poslanik DPS-a Miloš Nikolić saopštio je novinarima da se sjednica parlamenta nastavlja ubrzo.
Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, flašom u glavu je gađan poslanik SDP-a Ranko Krivkapić (SDP). MIlun Zogović (DF) gađao je flašom Ivana Brajovića. Petardu ili najvjerovatnije suzavac u salu je bacio šef kluba DF-a MIlutin Đukanović.
Svi poslanici DF-a su privedeni. U dvije marice ih sprovode u podgorički Centar bezbjednosti
"Mi smo spremni da se bijemo sa vama, svemu smo naredni, ovo je naš dom, mi smo poslanici, ovo nije vaš dom. Sjednica se neće nastaviti dok se obezbjeđenje ne obračuna sa DF," rekao je Mandić dok su poslanici DF-a bili u sali Skupštine.

Policija i poslanici DF-a guraju se u holu Skupštine. Kako javljaju reporteri "Vijesti" policija će poslanike DF-a privesti u Centar bezbijednosti

Policija tjera poslanike DF-a iz skupštinske sale.
Incidentu je prethodila eksplozija u skupštinskoj sali. Novinarima je rečeno da je u pitanju petarda.
Ostali članovi obezbjeđenja pokušali su da prepriječe pristup poslanika DF-a Brajovićevom stolu.
Stolu predsjedavajućeg prišlo je još nekoliko poslanika DF-a, pokušavajući da sa njega skinu preostale djelove tehnike, nakon čega je intervenisalo obezbjeđenje Skupštine. U plenarnu salu ušlo je nekoliko osoba sa gas maskama na licu.
Poslanici DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić polomili su dio tehnike koja se nalazi na stolu predsjedavajućeg.
Premijer Marković i ministri napustili su plenarnu salu.
Poslanici DF-a traže da se sjednica odloži za sjutra
Incident u Skupštini - skupštinsko obezbjeđenje je ušlo u plenarnu salu i stalo između predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i poslanika DF-a.
Prethodno nekoliko policajaca sa gas maskama krenulo je iz novinarske lože da uđe u plenarnu salu nakon što se čula blaža detonacija, ali ih je unutra vratio jedan od starješina, povicima "petarda, vratite se".
Za Predlog zakona u načelu glasalo je 45 poslanika za, dok je jedan bio uzdražan
Premijer Duško Marković i ministri ušli su u skupštinsku salu. Zasijedanje treba da počne svakog trenutka.
Uskoro se očekuje nastavak skupštinskog zasijedanja.
Predsjednici odbora će napisati izvještaje i dostaviće ih Skupštini.
Predsjednik Odbora za ljudska prava Halil Duković (DPS) prekinuo je sjednicu jer kako je rekao nema vise uslova za rad.
Članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i Zakonodavnog iz DF-a napustili su sjednice oba odbora.
Poslanik DF-a Milutin Đukanović pitao je "imate li namjeru ovo da prekinete i nastavite sjutra?"
Nakon što je dobio odričan odgovor kazao je "onda idemo".
Na Odboru nije prošao ni amandman kojim je traženo da crkva može da osniva i vjerske osnovne škole.
Ministar pravde Zoran Pažin je rekao da u Vladi smatraju da djecu tog uzrasta ne treba dijeliti po vjeri.
Na Odboru za ljudska prava odbijeni su svi amandmani
Data je kraća pauza na Odboru.
Nijedan amandman matični Odbor za ljudska prava do sada nije prihvatio.
U 22 sata je kolegijum predsjednika Skupštine, na kojem će dogovoriti šta dalje.
"Podnijela sam amandman za temeljni ugovor koji neće da potpiše sa Mitroplijom crnogorsko-primorskom prije nego usvoji zakon. Predlažem da se zakon počne primjenjivati tek nakon potpisivanja tog ugovora, a najkasnije do 1. marta 2020", kazala je Bošnjak.
Pažin je kazao da se ne može rok primjene zakona odnositi na neizvjesnu okolnost. "Zakon mora vrlo precizno da definiše rok primjene. Danas smo na sastanku sa mitropolitom iskazali spremnost da razgovaramo o ugovoru", rekao je on.
Amandman nije prihvaćen.
Prvi amandman, komandovano je da ne čitamo. Predlažemo da se naziv zakona promijeni jer je neadekvatan. U Predlogu treba da piše 'crkava i vjerskih zajednica'. Ignorišete u samom nazivu 80 odsto građana", kazao je poslanik Budimir Aleksić.
Pažin je kazao da Ustav poznaje samo naziv vjerske zajednice. "Slazem se da je Ustav to mogao drugačije da uredi".
Nije prihvaćen amandman.
Nijesu prihvaćeni ni amandmani Mitropolije koji se odnose na brisanje članova 62, 63 i 64. Pažin je kazao da su se o sličnim amandmanima već izjasnili.
Amandmani mitroplije 102, 103, nijesu prihvaćeni.
Pažin je kazao da amandman na član 24 smatraju suvišnim i da ga ne prihvataju.
Ovdje se o jednom amandmanu govori skoro 15 minuta," kazala je Šćepanović.
"Neće se o ovome glasati, džaba vam sve. Što se javljaš, Marta, nijesi članica odbora", kazao je Slaven Radunović.
Poslanica Bošnjak je kazala da joj predsjednik odbora meni ne da riječ, dok riječ daje Šćepanovićevoj, iako nije član odbora.
"Poslije tri sata ustajem, pa koliko stignemo", kazao je Numanović, na šta je Bošnjak pitala gdje piše da se radi tri sata.
"Danas smo o sadržaju ovakvog amandmana, koji podrazumijeva brisanje članova 62, 63 i 64, razgovarali sa mitropolitom i nažalost, obaviješten je da Vlada ne može da prihvati ovaj amandman", kazao je ministar Pažin.
Amandman nije prihvaćen.
Zogović je obražlozio amandmane koje im je dostavila Mitropolija crnogorsko-primorska, a koji se tiču registra vjerskih zajednica i kojim je predviđeno i brisanje članova 62, 63 i 64.
Dodaje se član da se imovinski sporovi rješavaju pred sudovima."Ne morate čitati amandmane, samo ih treba obrazložiti", kazala je poslanica Marta Šćepanović.
"Naša obaveza da sve što ste predložili čujemo i zauzmemo stav", kazao je Gvozdenović, dok je Đukanović poručio da DPS "uvodi vanredno stanje".
"Pošto ne postoji volja da se obrazlože amandmani, prekidam sjednicu", kazao je predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode, Halil Duković, nakon čega je reagovao Gvozdenović i tražio da im se pruži šansa, pa je sjednica nastavljena.
Sa sjednice odbora
Sa sjednice odbora autor: Biljana Matijašević
"Suštinski amandman smo podnijeli kolega Budimir Aleksić i ja. Brisanjem članova 62, 63 i 64 eventualno sa prelaznim rokom bi se riješio problem. Zatim da se taj temeljni ugovor potpiše sa SPC. Treba da omogućimo da u crkvi budu vjernici. Da crkva kao institucija mora poštovati zakon o zaštiti spomenika i drugi, i da bude njihov rad transparentan, ja sam za to", kazao je Branko Radulović obrazlažući amandmane.
"Ne želim nikakvu krv, muku, suzu, nevolju. Sve možemo završiti, jer ovdje nema pobjednika, svi smo gubitnici".
"Ovo prelazi u maltretiranje. Predlažem da sjutra nastavimo rad. Zašto ovo radite, rasprava će trajati pet sati", kazao je Milutin Đukanović.
"Spremni smo da saslušamo sve vaše amandmane, ako ne želite, da završimo", kazao je Gvozdenović na sjednici odbora.
"Da li ste već odlučili da odbijete sve amandmane koji predviđaju da se utvrdi temeljni ugovor sa SPC i da se brišu članovi 62, 63 i 64", pitao je Radulović, nakon čega je ministar Pažin kazao da je spreman da sasluša predloge.
"Kako kad ga nemate, idem da vam iskopiram, da se ne igramo", rekao je Radulović.
Poslanik Halil Duković je ocijenio da očigledno ne postoji želja da se obralože amandmani.
"Ne moze da se objedini rasprava u načelu i pojedinostima na plenumu ako nijesmo obrazlagali amandmane. Imamo pravo da obraložimo amandmane na plenumu", kazala je poslanica Bošnjak.
Gvozdenović je kazao da mu je rečeno da je DF dostavio više od 200 amandmana. "Ako ne želite da radimo, predlažem da organizujemo kolegijum", rekao je on.
Poslanica Branka Bošnjak je kazala da nisu stečeni uslovi da se obrazlažu amandmani.
"Razumnije bi bilo da ostavimo da sve prenoći. Pokušavate da nešto zbrzate. Urazumite se, vidite da su povećane tenzije, a i koncentracija nam je pri kraju od 11 sati", rekla je ona.
"Čak je i premijer rekao da će sa posebnom pažnjom da se razmotre amandmani, posebno one koje ke poslala Mitropolija. O ovako ozbiljnim stvarima ne možemo ovako raspravljati. Tražimo trajni ugovor sve tri konfesije, ali neću ovako da raspravljamo", dodao je Radulović.
Sa sjednice odbora
Sa sjednice odbora autor: Biljana Matijašević
Gvozdenović je kazao da ne postoji poslovnička obaveza koji će odbor prvi razmatrati."Ako ovo nije praksa ove četiri godine, ja ću podnijeti ostavku na poslaničku funkciju, časnu vam riječ dao. Ako nije prošao zakonodavni odbor, ne može ići dalje", kazao je Radulović. "Ako nijesam u pravu, od ovog momenta neću biti poslanik. Sad da zovemo sekretara odbora da vam kaže".
"Često smo prvo išli na matični odbor, pa na Zakonodavni", kazao je poslanik Numanović.
"To je praksa u ovom parlamentu, ako prođe Zakonodavni odbor ide se dalje. Ako nije tako, ja više necu doći u Skupštinu", rekao je Radulović.
"Ukazano vam je na dobru i ustaljenu praksu. Sačekajte, dajte pauzu. Nema potrebe da lomite stvari preko koljena", kazao je poslanik Zogović.
"Dogovorili smo se da rasprava na plenumu traje šest sati. Četrnaest naših poslanika nije govorilo da bi vama omogućili da govorite", kazao je Gvozdenović.Nijesu govorili jer nijesu imali šta da kažu", ocijenio je poslanik Vučurović.
Demokratski front ne dozvoljava da počne sjednica Odbora za ljudska prava dok se svima ne dostave amandmani u štampanoj formi."Neće se ovdje na slijepo dizati ruke", kazao je poslanik Milutin Đukanović.
Zakonodavni odbor iz istog razloga još nije počeo sjednicu.Branimir Gvozdenović je kazao da amandmane imaju u elektronskoj formi, što su poslanici DF-a tražili da pokaže. U toku je podjela materijala.Na pitanje Gvozdenovića šta im je cilj, Đukanović je odgovorio: "Da ne glasate".
Poslanik Branko Radulović odbija da obrazlaže amandmane jer ih Zakonodavni odbor nije prvi razmatrao.
Sa sjednice odbora
Sa sjednice odbora autor: Biljana Matijašević
Parlament je završio diskusiju o predlogu zakona.
Na konstataciju premijera da će se "vjerovatno sukobiti", Mandić je poručio da će do sukoba doći ako se ne odustane od zakona.
Marković je kazao da još nije vidio amandmane koje je spomenuo DF.
"Nije u duhu demokratije i političkog standarda da prijetite ako ne budu usvojeni. Ne mislim da vam taj pristup donosi rezultat politički. Svaka prijetnja stvara otpor, prirodno ili emotivno. Kada je u pitanju Vlada, te ćemo amandmane razmotriti sa najboljom pažnjom. Vašu prijetnju ćemo odbaciti kao nešto što je nedostojno Crne Gore i njene tradicije.
On je kazao da je njegova i obaveza Vlade da građanima obezbijede slobodu kretanja i sigurnost.
"Dok vi blokirate, možda će neko umrijeti što neće doći do doma zdravlja i bolnice. Vi se ovdje suprotstavite s nama, uradite to što mislite, nemojte da maltretirate cijelu Crnu Goru. Neko zbog vaše blokade ne može otići za dijete u vrtić. Zbog toga policija reaguje, ne progoni vas, nego omogućava građanima da žive i normalno funkcionišu. Da ovo zbog čega se mi razlikujemo i zbog čega ćemo se vjerovatno sukobiti, ne znači da je njihova sloboda dovedena u pitanje", rekao je premijer.
Poslanik Milan Knežević je kazao da je zbog večerašnje blokade puta u Zeti uhapšen njegov brat.
"Vas dužim, gospodine Markoviću, jer ste Vi dali riječ. Ako bude mome bratu falila dlaka s glave - Vas dužim. Pred cijelom Crnom Gorom Vam to kažem."
Ministar pravde Zoran Pažin obratio se poslanicima u ime Vlade kao predlagača zakona.On je kazao da je Vlada predložila zakon zbog građana, ispunjavajući ustavnu i međunarodne obaveze.
"U tom ratu u kojem ste vi učestvovali, za mene je bila čast neučestvovati", kazao je poslanik Krivokapić, kojeg je Mandić prethodno nazvao dezerterom.
"Branite svoja prava, ali nemojte ovaj narod slati jedne na druge", rekao je on.
"Ja sam učestovovao u ratovima '91. i '99, nisam bio kukavica, kao što ne mislim ni da ste vi", kazao je poslanik Andrija Mandić.
On je poručio da će, ako se ne odustane od zakona, "ovo biti katastrofa za Crnu Goru."
"Pozivam sve moje ratne drugove iz '91. i '99. da budu spremni. Možete da računate na ono najgore", poručio je Mandić.
Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da nema otimanja imovine. "Nema nacionalizacije, ima samo propisanog šestostepenog zakonskog utvrđivanja kome imovina pripada, i tako sve redom do Strazbura koji će, u slučaju potrebe, imati posljednju riječ", rekao je on.
Poručio je da nije u pitanju "bitka protiv SPC". "Ali pitamo, da li o crkvenoj imovini treba da se odlučuje van Crne Gore", kazao je Nikolić.
"Slobodni narod je izašao na ulice, da brane vjeru, jer jedino nam još vjeru niste uzeli", kazao je poslanik Milan Kneževič povodom blokada puteva širom države."Svako ko bude pokušao od ovih, kako kažu DPS-ovci, sveštenika, da čuje glas razuma sa ove vaše bezbožničke strane, biće proklet i od Svetog Vasilija i Svetog Petra, a mi ćemo mu dostaviti toliko udaraca da mu nikada više ne padne na pamet da pomisli na đavola, a kamoli boga", rekao je on.
"Sigurna sam da će se, kada ovaj zakon izglasamo, mnogi sveštenici koji danas protestuju, priključiti našoj politici", kazala je Vuković.
"Država je sekularna, ali nama nije sekundarna", kazala je poslanica DPS-a, Aleksandra Vuković. "Ne znam zbog čega se dižu bune, nema odustajanja", poručila je ona.
Kazala je da je "Sveti Sava jedno, a Svetosavlje drugo".
"Ne može biti države Crne Gore, a da ključna pitanja njenih kulturnih dobara, njenog istorijskog trajanja, pa čak i vjere pravoslavaca - određuje neka druga država. Ne treba da se kriju iza druge crkve, da bi rekli da nisu ovu državu", kazao je Krivokapić."Mi smo ovdje da odbranimo ustavnu politiku Crne Gore", istakao je on.
Demokratski front je predao 270 amandmana na zakon, koje treba da razmotri Zakonodavni odbor, čim se amandmani odštampaju i podijele članovima odbora.
Da je neko ušao u ovaj parlament iz drugog vremena, pomislio bi da smo u teokratskoj državi, gdje je vjera važnija od zakona i pravde, kazao je poslanik SDP-a Ranko Krivokapić.
Poslanica DPS-a Ana Nikolić je kazala da se usvajanjem zakona ne radi o nacionalizaciji i otimanju imovine vjerskih zajednica, već o pravnom uređenju.
"Onaj ko je ispravan, neka se zakona ne boji", rekla je ona.
Ona je kazala da je Cetinjski manastir danas centar iz kojeg se šalju poruke protiv nezavisnosti Crne Gore i priznanja crnogorskog identiteta.
U hodniku je 18 pripadnika Službe bezbjednosti sa gas maskama. "Je li ovo policijska hunta", pitao je Medojević.
"Baštinite komunistički način upravljanja. Ne može se na silu donositi odluke i zakone bilo koje vjerske zajednice bez njene saglasnosti. Donosite odluku o pravima najbrojnije vjerske zajednice. Zašto ovo gurate uporno, a znate da ćete izazvati probleme u Crnoj Gori. Je li ovo u interesu Crne Gore? Zašto predlažete i glasate zakon koji će dovesti do sukoba, je li to interes Bošnjka, da pobijedite većinsku zajednicu", kazao je poslanik Medojević.
"Nema iznenađenja, sve je najavljeno još ranije. Blago iznenađenima i blago začuđenima. Danas u Podgorici imamo policijski čas usred bijela dana", rekao je Strahinja Bulajić iz DF-a.
DF predao oko 100 amandmana koje će večeras razmatrati odbor za ljudska prava.
Jako sam relaksiran kada govorim ovoj temi, pošto pripadam instituciji koja je najstarija živa institucija u Crnoj Gori. Barska nadbiskupija ove godine proslavlja 930 godina postojanja. Pozivaju se nacionalne manjine da se ne miješaju što je pokazatelj odnosa prema nacionalnim manjinama. Ovo je naša država, mi smo je takođe stvarali i mi je volimo. Pred nama je važno zakonsko rješenje", rekao je Adrijan Vuksanović iz HGI.
Dodao je da problem između dvije pravoslavne crkve postoji i u drugim državama
"Čim dođemo do pozicije gdje se ne slažemo, onda trpimo uvrede, odgovorio je na dobacivanje Kneževića da katolici imaju drugi problem", rekao je Vuksanović
HGI će podržati ovo zakonsko rješenje.
Poslanik DF-a, Predrag Bulatović poručio je premijeru Markoviću da ne bude u interesu Mila Đukanovića.
"Đukanović je vas isturio da otimate imovinu crkvi. Ovdje se radi o izmjeni bića identiteta Crne Gore. Doveli ste Crnu Goru do ivice sukoba. Ne budite u intersu Mila Đukanovića, sklopite temeljni ugovor", rekao je Bulatović.
"Nijesam bio sam na tom sastanku, bilo nas je ukupno šestoro. Mitroplit je tražio da ga oslovljavam kao mitroplita crnogorsko-primorskog, a ne mitropolit srpske pravoslavne crkve i ovdje nema nikave skrivene namjere. Vlada neće uraditi ništa da ugrozi imovinu SPC u Crnoj Gori", rekao je Marković.
"Zbog vaše tvrdnje da je nesaglasje u zakonu u mnogo više članova. O sadržaju zakona i spornim rješenjima nije bilo govora samo danas i zbog toga se nijesmo morali da se sastajemo, ali sam prihvatio razgovor. Mitropolit, otac Obren i još jedno civilno lice su saopštavali svoju argumentaciju, a mi našu. Oružja ima na sve strane dovoljno za nevolju, ali sam siguran da ima dovoljno pametnih da oružje u 21. vijeku miruje. Uoči referenduma je takođe bilo slutnji da će Crnom Gorom plivati krv i da će se potegnuti oružje i 21. maj 2006. je jedan od najljepših dana u crnogorskoj istoriji, u smislu događaja. Na vašem stolu je da se za svetu stvar treba priložiti žrtva. Mala Crna Gora treba da ima dovoljno pameti i odgovornosti, mi treba da obezbijedimo taj pristup, mi političari, a ne usijane glave. U odnosu na ono što je izgovoreno su direktne prijetnje, zamoliću članove Vlade da odu, a ja ću ostati sam, pa udrite po meni iz svih oružja. Evo, ja sam tu, moje kolege će izaći iz sale kad se bude glasalo", kazao je premijer Marković.
"Manipulatori, kalkulanti i politički prevaranti, saopštavate neistine. Rekli da su sporna samo tri člana zakona", kazao je poslanik DF-a Predrag Bulatović.
Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao da će zakon prouzrokovati sukobe u Crnoj Gori, te da poslanički klub DF-a neće dozvoliti da se zakon izglasa u skupštini."Fizički vam nećemo dozvoliti da obavite čin glasanja. Moraćete da nas pobijete ili ćete morati da nas pohapsite ili iznesete odavde", poručio je on.
On je izrazio žaljenje što je Posebni klub poslanika napustio sjednicu, ali je rekao da će DF, koliko može, to sam učiniti."Pokušali ste da provučete sumnju u jedinstvo SPC. Nikakvog nema raskola, niti nesuglasica. Svi smo jedinstveni u tome da ćemo da branimo Crnu Goru. Te male igre koje igrate mogu da razumijem da je politika, ali Crna Gora je specifična po tom pitanju, ovdje narod je mnogo dublje vezan i spreman mnogo više da isstrpi. Ukrali ste izbore i znate to. Obećavate da se ništa neće promijeniti, a onda jednom vašem poslaniku ispadne iz usta “u narednom papiru”. To je dvije, tri godine. Znamo mi šta hoćete. Zašto se Miraš Dedeić smijulji iza ćoška", rekao je Radunović.
Poslanik DF-a Jovan Vučurović je poručio da zakon neće biti donijet u Skupštini.
"Premijer nije htio da uvaži ono što su zahtjevi crkve i vjernog naroda", kazao je on.
"Dali smo zakletvu da ćemo braniti hramove SPC, i to će biti tako. Tu je na ispitu nešto veće od vremena i života - naša čast, i ja se nadam da ćemo sačuvati obraz predaka, potomaka i svoj obraz", rekao je Vučurović.
Posebni klub poslanika napustio je sjednicu parlamenta, nakon što je poslanik Goran Danilović kazao da ne žele da učestvuju u nastavku rasprave o Predlogu zakona.
"Ovo je možda sudnji dan, daleko bilo, po Crnu Goru i njenu budućnost", kazao je poslanik Branko Radulović. "Da li slučajno ili zato što smo vidjeli suštinu, Budimir Aleksić i ja smo predložili amandman da se brišu članovi 62, 63 i 64 predloga zakona i da se dogovorimo da sve vjerske zajednice imaju isti aršin zbog vjerske i druge sloge u Crnoj Gori."
"Nijeste me molili, nego ste predložili, da budemo precizni.Sa Mitropolitom smo govorili o neohodnosti zaključenja temeljnog ugovora sa državom, kao što smo uradili i sa drugim vjerskim zajednicama i rekao sam da smo spremni već sjutra da o tome razgovaramo. I on je spreman na to. Nepovjerenje stanuje i u ovoj sali, in to je ključni razlog naših ozbiljnih mimoilažnja. Ovaj zakon ne daje osnova za takav pristup. Kao što sam rekao mitroplitu, gledaćemo se i poslije ovoga i biti u prilici da kažemo ko je bio u pravu, a ko nije", rekao je premijer Marković.
"Koliko sam shvatio, našem mitroplitu je neprihvatljiv član 62, 63 i 64, ali sam shvatio da je tražio odlaganje glasanja kako biste amandmanski popravili ove članove. Trebalo je ovo prevazići tako da uobličite ove diskutabilne članove kako bi se eliminisale tenzije i došlo do posljedica koje niko ne želi. Zahvalan sam vam na tome što ste uradili, ali očigledno nije bilo dogovora", rekao je Milan Knežević.
"Dobro je što je došlo da razgovora, ali nije dobro što dogovor nije postignut. Vama koalicioni partner ne vjeruje, već traži da se prepozna ugovor sa Islamskom zajednicom, a očekujete da vam vjerujemo mi. Zašto nijeste prihvatili predlog mitroplita. Poštovani građani, mi ne smijemo stati sa našim akcijama, nego naprijed, na ulice, pa da nastavimo da pričamo", kazao je Mandić.
Premijer Marković kazao je nakon razgovora sa mitropolitom Amfilohijem da je taj susret potvrda da Vlada želi dijalog o suštinskim i ključnim problemima.
"Ovaj sastanak je i potvrda potpune spremnosti da uvažimo i saslušamo poslanike koji dijametralno suprotno razmišljaju o ovom pitanju."
Dijalog je, kako je kazao, trajao više od dva sata, te da je dao garancije i uvjerenja da zakon nema skrivenu agendu i zlokobnu misiju za Mitropliju, da je to zakon koji treba svakom civilizovanom i demokratskom društvu i da ne ugrožava MCP niti ugrožava položaj ni status jednog sveštenika.
"Ukazao sam da je Vlada bila veoma trpeljiva kada se kršio zakon i rekao mi je da njegovi sveštenici nijesu za to imali njegov blagoslov", dodao je Marković.
Kazao je da je mitropolit Amfilohije tražio da se povuče zakon zbog nepovjerenja i straha za poziciju MCP.
"Pokušao sam ga uvjerim da nema razloga za strah niti ih može biti. ostali na tome da se sve pomjeri nekoliko dana, i tako dalje, da vas ne opterećujem tim. Složili smo se da vodimo dijalog i nakon glasanja o ovom zakonu ako prođe u paralmentu. Tu se nijesmo složili. Mitroplit i njegovi saradnici su rekli da je zakon dobar osim članova od 62 do 64. U pitanju je nepovjerenje i strah zbog neviđenih manipulacija. Jedna manipulacija je ta da je predsjednik Vlade dobio šamar jer je razgovarao sa Amfilohijem", kazao je premijer i dodao:
"Nemojte povlađivati sitnim intersima i spekulacijama. Na nama je odgovornost, a ne na igračima van ovog terna, posebno onima koji nijesu dobronamjerni. Pozivam Vas, gospodine Mandiću, na obostrano povjerenja, da izađemo odavde sa punim razumijevanjem, iako se ne slažemo po svim pitanjima."
Marković u parlamentu
Marković u parlamentu
"Postignuta najveća moguća saglasnost nego ikada prije. U mnogim diskusijama čuli koliki je ko vjernik, to je tipičan diskriminatorski odnos prema građanima koji nijesu vjerujući", rekla je Žana Filipović (DPS).
Danijela Pavićević (SNP) kazala je da je "neophodno da se donese ovakav zakon, ali koji će pomiriti Crnu Goru."
"Ovaj zakon je zloupotrijebljen u političke svrhe. Umjesto da odgovarate za pljačku i sva nepočinstva vi ste osmislili ovakav zakon da skrenete pažnju. Prije 30 godina ste obmanuli Mitropoliju, cjelivali ste krst da biste dobili podršku od vjerujećeg naroda. Ovakav akt je pisao niko drugi nego Zoran Pažin. Ovaj zakon ni pod kojim okolnostima ne može imati ustavotvornu kategoriju. Ovo je primjer osione vlasti. Dobila sam i ja poruku iz Boke – da se ovaj zakon na njih ne odnosi", kazala je Pavićević.
Neđeljko Rudović je pitao "da li će se ovim zakonom nešto suštinski promijeniti?"
"Promijeniće se u tom dijelu što će Crnogorska pravoslavna crkva biti zvanično registrovana u Ministarstvu umjesto u policijskoj stanici. Marković je ovdje jasno i glasno rekao da će hramovi ostati SPC. DPS ne predlaže zakon da bi se nešto riješilo, već što u njemu vidi kratkoročnu korist, a na dugoročnu štetu CG. Ovim zakonom CPC neće moći da služi u crnogorskim manastirima. Potpuno je prirodno da crkve budu u vlasništvu države, ali da ovo dođe na dnevni red kada se dogovoromo da ovo bude pravna država, evropska Crna Gora. Vama to nije cilj, već da svađate narod i dalje, jedan jedini cilj vam je zadržati pozicije moći, umjesto rješavati problem", rekao je Rudović.
"Vidjeli smo da su građani Podgorice pod upravom mafiokratske diktature, što najbolje govori u kakvoj se atmosferi ovdje raspravlja. Na što ovo liči? Da li je bilo hiljade žandara kada se održavala Podgorička skupština 1918. Ovo odavno nije Skupština nego najobičnija kaznionica DPS-a. Pozvali su Nenada Čanka koji opstanak države vezuje za nestanak SPC", rekao je Budimir Aleksić iz DF-a.
"Pretrpjeli smo velika iskušenja od strane crnogorske Vlade. Sada nas ponovo iskušavate", rekla je poslanica Demokratskog fronta Vera Bulatović
Pejović je pitala Bulatovića "zašto pregovarate sa Vladom, ako ne vjerujete institucijama?"
"Ne poistovjećujte odluke državnih organa sa nama iz DPS-a, nemojte nam to podmetati, posebno kada su u pitanju progoni i hapšenja".
Predrag Bulatović (DF) kazao je Pejović da ne dovodi u pitanje "principe crkve jer to nije ovdje na dnevnom redu".
"Ne vjerujem sudovima jer u ovoj državi imamo sudsko vijeće koje je na osnovu montiranog procesa osudilo naše kolege na pet godina zatvora. Rekli ste da je mnogo imovine crkvi, rekli ste praktično da je opravdano da se ona oduzme. I to je namjera DPS-a i Mila Đukanovića da raspolaže crkvenom imovinom, posebno najvrednijom na primorju. Venecijanska komisija je zahtijevala da se jasno propiše procedura promjene upisa, što nije urađeno".
Poslanica DPS-a Daliborka Pejović kazala je da joj stižu poruke na telefonu sveštenih lica.
"To je pročitala moja majka i nije joj bilo svejedno. I onda se pitamo da li da vjerujemo principima SPC kada kunu nas i našu porodicu. Čime smo to zaslužili? Ne prihvatam dijalog na ova način i sa ovakvim vokabularom. I ne otimamo ništa. Davno smo naučili lekciju da je oteto prokleto. A toliko bogatstva i imovine kao što ima SPC nemamo svi mi zajedno, nego je pitanje da li ima država Crne Gora. Zar nije dosta? Vjerujem da ćemo prevazići ove razlike, radi budućnosti Crne Gore jer će nje biti i poslije nas", kazala je ona.
Andrija Popović rekao je da je diplomatkinja o kojoj je Jočić govorila "platila svoju grešku najtežom mogućom kaznom".
"Izgubila je posao, smohrana majka. I šta bismo trebali više od toga, prijeki sud? Na Njegušima oteto 13 crkava i prepisano na Beogradsku patrijaršiju. Je li mi treba sve to da dozvolimo?", rekao je Popović."Koliko ima crkava, ja sam se potuno pogubio", pitao je Radunović sa mjesta.
Marina Jočić (DF) kazala je Andriji Popoviću da joj se više ne javlja ni u građanskom smislu, jer je za nju "završio svaku priču kad je podržao ambasadore koji su preuzeli da plate kaznu osobi koja je srpski narod nazvala govedima".
Marina Jočić
Marina Jočić
Andrija Popolić (Liberalna partija) rekao je da su većina crkvenih objekata opšte blago i svojina Crne Gore.
"Treba li Crna Gora da se odrekne svetinja koje su gradili njeni građani? Jasno moramo reći "popu pop, a bobu bob". Liberali će podržati zakon, jer smatramo da je ovo državno, a ne vjersko pitanje", rekao je Popović.
Branka Bošnjak pitala je poslanika BS-a Ervina Ibrahimovića kako će glasati.
Ibrahimović je pozvao poslanike da kroz amandmane daju doprinos i nađu rješenje".
"Nijeste decidno odgovorili, ali milija je vlast od jasnoće", kazala je Bošnjak.
Poslanica DF-a Branka Bošnjak, kazala je da "Vlada ne zna šta radi".
"Inače ne bi u dane posta i blage dane ovo predlagala. Ali svako nosi svoj krst i svi ćemo doći na isto pred Bogom. Ovo je pravi državni udar na vjeru i nadu ovog naroda. I to radite u vrijeme blagih dana, kad biste trebali da radite na onome što nas spaja, a ne što nas razdvaja", rekla je ona.
Branka Bošnjak
Branka Bošnjak
Nada Nenezić (DPS) upitala je Radunovića ima li svoju profesiju? "Pravite li razliku između ličnog i profesionalnog stava? Kada je u planu i programu bila srednjovjekovna književnost i žitije Svetog Save, ima li išta normalnije nego da profesorica da temu koja se na to naslanja".
Slaven Radunović (DF) kazao je da zahvaljujući poslanicima DPS "smo apsolvirali jednu činjenicu".
"Do 1918 je Crna Gora bila srpska država. Potpuno vas razumijem da ste u kasnijem periodu zbog nelaganja sa politikom Kraljevine Jugoslavije počeli da mijenjate stavom, samo što ja mislim da je to od 1945. godine, a neko i mnogo kasnije, a ne od 1918. Godpođo Nenezić, Vi ste vrlo brzo od poštovaoca lika Svetog Save pretvorili u nekoga ko je protiv svega što ima veze s njim. Vrlo brzo ste promijenili stavove, ali ništa neobično od poslanika DPS-a", rekao je Radunović.
Poslanik SNP-a Srđan Milić rekao je daje ovo jedini zakon gdje će zemljište postati kulturna baština, a da će je država "štititi kao što su štitili Narodni muzej Crne Gore koji je poharan".
Poslanica Nada Nenezić (DPS) kazala je da je "Amfilohije 1992. godine ruskog patrijarha molio da poništi našu crnogorsku crkvu".
Poslanica Ljiljana Đurašković (DF) kazala je da se o zakonu raspravlja u atmosferi blokade čitavog grada.
"Da bi se pod tim pritiskom on izglasao. Predlog zakona je jednostrani unilataralni akt Vlade Crne Gore, njegov cilj je da se od Mitropolije crnogorko primorske oduzmu svi pravoslavni hramovi izgrađeni do 1918. Od Venecijanske komisije usvojeno samo pola od jedne primjedbe, a govorili ste da ste sve usvojili", rekla je Đurašković.
Poslanik DF-a Milun Zogović je rekao da svako ima pravo da učestvuje u upravljanju javnim poslovima svoje zemlje, neposredno ili preko izabranih poslanika.
"Evo oštre suprotnosti između nosioca vlasti i narodne volje. Crna Gora jeste potreban novi zakon u ovoj oblasti, ali zakon koji će biti pripremljen sa pažnjom i u atmosferi uvažavanja i sa ekspertima i svim zainteresovanima. Sila Boga ne moli, sila je proizvela bijedu u demokratiji", kazao je Zogović.
Niti zakona koji je izazvao veću buru, niti šturijeg obrazloženja", kazao je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.
On je kazao i da nije cilj uopšte ono što je predstavljeno u zakonu.
"Dosta se pozivalo na mišljenje Venecijanske komisije. Da ne ulazim u to što Mišljenje nije radio Grk, koji je bliži ovim pitanjima, nego Moldavac i Belgijanac, i ko im je rekao da se trećina pravoslavnih vjernika vezuje za "raspopa Dedeića" i takva Venecijanska komisija je rekla da se mora naći kompomis.Ovakve stvari nikad u Crnoj Gori nijesu na dobro izašlo. Ovaj je zakon nemoguće primijeniti, i ako se krene u primjenu na način na koji je neko zamislio, to će dovesti do haosa. Cijena je sve veća, ulog je sve veći. Možda se neko ovoga puta preigrao da mu ovo treba za izbore. Pozivam na dogovor i na razum i tolerantnost da se manemo nekih objašnjenja ovdje, dajte poštujte pravni poredak koji ste vi stvorili", rekao je Damjanović.
Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović
Mitropolit Amfilohije stigao je u zgradu Vlade.
Mitropolit Amfilohije ispred zgrade Vlade
Mitropolit Amfilohije ispred zgrade Vlade

Bonus video: