LP: Tražićemo da Đukanović zakaže zasijedanje Skupštine, CG u najtežoj situaciji od Drugog svjetskog rata

Iz te partije su kazali da će predložiti da se na dnevni red, uz najavljene hitne Vladine Predloge zakona, uvrsti i Predlog zakona o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana crnogorskim zakonima i lica osuđenih stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori
26838 pregleda 23 komentar(a)
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija

Liberalna partija (LP) tražiće od predsjednika Mila Đukanovića da zakaže nastavak redovnog proljećnog zasijedanja Skupštine, kako bi parlament nastavio da obavlja ustavnu funkciju u, kako se navodi, najtežoj situaciji za Crnu Goru nakon Drugog svjetskog rata.

Iz te partije su kazali da će predložiti da se na dnevni red, uz najavljene hitne Vladine Predloge zakona, uvrsti i Predlog zakona o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana crnogorskim zakonima i lica osuđenih stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori.

“Ovaj Predlog zakona koji je podržalo blizu 20 hiljada građana, a čiji je jedan od predlagača, uz 11 poslanika vladajuće koalicije, poslanik LP Andrija Popović , nalazi se u Skupštinskoj proceduri više od dvije godine”, kaže se u saopštenju.

Iz LP su kazali da ih najnovije okolnosti sa epidemijom koronavirusa još više opredjeljuju da hitno usvoje takvo zakonsko rješenje.

Kako su naveli, zatvorenicima je nemoguće da održavaju socijalnu distancu, da poštuju mjere prevencije u situaciji kada su zatvori pretrpani i kada su higijenski uslovi na nižem nivou od potrebnog.

"Želimo da podsjetimo da je nekoliko evropskih, ali i država u svijetu, već u jeku epidemije odmah amnestiralo zatvorenike sa kratkoročnim sankcijama kako bi rasteretili sistem, dok su neki poslati u kućni pritvor”, kaže se u saopštenju.

Oni su ukazali da Crna Gora nema taj luksuz da čeka da epidemija izbije i u crnogorskim zatvorima “što bi bila katastrofa koja bi prijetila da uruši i zdravstveni i bezbjedonosni sistem i ljudske živote”.

“Amnestija je zakoniti akt kojim se osuđenim licima daju određene beneficije, mora da se odnosi na sva lica, osim lica koja su osuđena za najteža krivična djela a predviđenim Predlogom”, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Zakonom se oslobađaju od izvršenja 25 odsto izrečene kazne zatvora.

“Amnestija je akt milosti, a posebno se odnosi na lica koja su na dan stupanja na snagu ovog zakona pravosnažno osuđena kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca a nijesu stupila na izdržavanje kazne, a izrečena kazna zatvora zamjenjuje se uslovnom osudom”, navodi se u saopštenju.

Iz LP su apelovali da se Skupština što hitnije sastane.

“Neviđen je primjer i u svijetu i u crnogorskoj praksi da, u ovako teškim okolnostima, najviša zakonodavna vlast i Dom građana ćuti i ne sastaje se. Istovremeno, sve ingerencije oko neuvedenog vanrednog stanja preuzela je izvršna vlast i različita ad hoc oformljena tijela o čemu Skupština koja predstavlja volju naroda nije uopšte odlučivala”, kazali su iz te partije.

Oni su naveli da se, po Ustavu, takve mjere mogu preduzeti samo ukoliko je Skupština proglasila ratno ili vanredno stanje.

“Međutim, kako nije proglašeno ni jedno ni drugo, nema razloga ni da Skupština ne bude jedan od stubova rješavanja katastrofalne zdravstvene, ekonomske, materijalne i društvene krize Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, to je dužnost i obaveza Skupštine, i ustavna, i politička, i ljudska.

"Naravno uz sprovedene sve preventivne mjere i poštovanje socijalne distance, kao i u ostalim najvišim institucijama”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: