Majk Pompeo planira posjetu Podgorici

Majk Pompeo je nedavno imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Metjua Palmera, što je predstavljeno kao napor SAD da pogura integraciju Balkana
7703 pregleda 7 komentar(a)
Nakon Pensa, stiže i državni sekretar SAD: Pompeo i Tramp, Foto: Reuters
Nakon Pensa, stiže i državni sekretar SAD: Pompeo i Tramp, Foto: Reuters

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Majk Pompeo trebalo bi naredne sedmice da posjeti Crnu Goru, saznaju “Vijesti”.

Šef Stejt departmenta i jedan od najbližih saradnika predsjednika SAD Donalda Trampa trebalo bi da početkom oktobra doputuje u Sjevernu Makedoniju, a zatim i u zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Iz Ambasade SAD u Podgorici nisu potvrdili, ali ni demantovali dolazak visokog američkog zvaničnika, kao ni iz Stejt departmenta.

“Ne možemo potvrditi vašu informaciju o posjeti državnog sekretara SAD Crnoj Gori”, saopštili su “Vijestima” iz Ambasade odgovarajući na pitanja kada se očekuje njegov dolazak i sa kim će se tokom boravka u Crnoj Gori sastati, šta je povod posjete i da li će se sresti sa nekim od opozicionih lidera.

Iz Stejt departmenta, koji organizuje zvanične posjete američkog državnog sekretara, nisu odgovorili “Vijestima” na ova pitanja.

Odgovore su izbjegli i u kabinetima najviših zvaničnika Crne Gore - premijera Duška Markovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Prema diplomatskom protokolu, posjeta još nije zvanično najavljena pa se ne može ni govoriti o planovima za susrete sa zvaničnicima regiona.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo je nedavno imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Metjua Palmera, koji je nedavno boravio u posjeti Crnoj Gori.

Imenovanje Palmera predstavljeno je kao napor SAD da pogura integraciju Balkana među države zapada. “Palmer će voditi naše napore da ojačamo diplomatsko uključivanje SAD u podršku miru, stabilnosti i prosperiteta u ovom regionu”, kazao je Pompeo nakon postavaljenja Palmera za svog specijalnog izaslanika.

Pompeo je na funkciju državnog sekretara SAD došao prošle godine, nakon što je Tramp smijenio Reksa Tilersona. Prethodno je godinu obavljao funkciju direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

Ukoliko Pompeo posjeti Crnu Goru, to bi bio drugi visoki zvaničnik SAD koji je to učinio, nakon što je prije dvije godine u zvaničnoj posjeti Podgorici boravio potpredsjednik SAD Majk Pens.

Bonus video: