Mandić: Raspravu i glasanje o predlogu zakona ostaviti pravoslavnim poslanicima

U DF-u očekuju da, ako Zakon o slobodi vjeroispovijesti bude na dnevnom redu, u skupštini budu "svi poslanici pravoslavne vjere, pa i oni koji bojkotuju parlament"
4386 pregleda 30 komentar(a)
Mandić, Foto: Savo Prelević
Mandić, Foto: Savo Prelević

Demokratski front (DF) očekuje da se vjerujući poslanici islamske i rimokatoličke vjere u Skupštini Crne Gore, nakon što su potpisani temeljni Ugovor između Crne Gore i Svete stolice i Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa Islamske zajednice i Vlade Crne Gore, kojima se garantuje vlasništvo nad imovinom ove dvije vjerske zajednice, neće miješati u odnose među pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori i da, samim tim, neće učestvovati u raspravi i glasati za predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kazao je jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić.

"Sadržaj ovoga zakona nema nikakve veze sa njegovim imenom, već se radi o zakonu protiv Srpske pravoslavne crkve i veoma je opasna njegova poruka, a još zloslutnija njegova namjera. Smatramo da bi njihova podrška snažno rasplamsala već opasno zagrijanu atmosferu u Crnoj Gori i očekujemo da će oni našu poruku ispravno shvatiti. Mi nikada ne bismo pristali da uređujemo odnose u njihovim crkvama i vjerskim zajednicama, pa zato želimo da ovaj poziv ne dožive kao neki čin neprijateljstva, već samo kao želju da i oni imaju isti princip kad su u pitanju ovako osjetljive teme, koje nadrastaju uobičajene procedure", rekao je Mandić.

U DF-u očekuju da toga dana, ukoliko Zakon o vjeroispovijesti dospije na dnevni red i ne bude povučen iz skupštinske procedure, za šta se na kolegijumu Skupštine zalagao šef Kluba poslanika DF-a Milutin Đukanović, u skupštini budu "svi poslanici pravoslavne vjere, pa i oni koji bojkotuju parlament".

"Toga dana po strani treba ostaviti sve ideološke razlike i pokazati vlastitu spremnost i ljudsku obavezu da se brani naša Crkva. Svakoj generaciji naših predaka je dopalo da se pokaže ,,ko je vjera, a ko nevjera'', pa je ovaj zakon ključni ispit naše generacije. DF je bio dio velike narodne snage koja je već položila zakletvu na Trojičindan u Podgorici, kada smo se obavezali da nema cijene koju nismo spremni da platimo u odbrani naših svetinja. Zato još jednom pozivamo sve pristalice DF da 21. decembra dođu u Nikšić, na veliki crkveno-narodni sabor i posvjedočimo odanost toj zakletvi", zaključio je Mandić.

Bonus video: