Marković će papi objašnjavati da je zakon dobar

Mitropolija juče objavila pismo poglavara Rimokatoličke crkve, Vlada dala saglasnost za premijerovu posjetu Vatikanu i navodi da će se razgovarati i o predlogu njenog propisa o vjeroispovijesti
10959 pregleda 46 komentar(a)
Sve vjerske zajednice da budu saglasne: Papa Franjo, Foto: Cnbc
Sve vjerske zajednice da budu saglasne: Papa Franjo, Foto: Cnbc

Posjeta premijera Duška Markovića Vatikanu 14. decembra ranije je dogovorena, ali će tom prilikom biti razgovarano i o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, rečeno je “Vijestima”.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC juče je objavila pismo poglavara rimokatoličke crkve pape Franja, u kome je poručio da zakon o vjeroispovijesti u Crnoj Gori mora da bude donesen po demokratskim principima i da ga prihvate sve vjerske zajednice. Takođe juče, Vlada je na sjednici utvrdila platformu za zvaničnu posjetu premijera Svetoj stolici 14. decembra ove godine.

Premijer odlazi u Vatikan na poziv državnog sekretara Pjetra Parolina, ali će razgovarati i sa papom Franjom. To je, kako se navodi u dokumentu, u funkciji jačanja “odličnih političkih odnosa i nastavka dijaloga na najvišem nivou”.

Vladin predlog zakona o vjerskim zajednicama izazvao je protivljenje dijela opozicije i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP). Najspornije su odredbe kojim je predviđeno vraćanje dijela crkvene imovine državi.

Papino pismo, koje je juče objavila Mitrpolija, u stvari je odgovor koji je on poslao u julu ove godine patrijarhu srpskom Irineju. U to vrijeme aktuelizovano je pitanje vladinog nacrta zakona, nakon što je Venecijanska komisija objavila mišljenje o njemu.

Papino pismo Irineju
Papino pismo Irineju

Oni su tada preporučili da vlast sprovede “inkluzivne i efikasne konsultacije sa javnošću, uključujući predstavnike vjerskih zajednica, što je važan uslov da bi se postigao što širi sporazum o pitanjima koja se bave nacrtom zakona i da se konsultuje sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda”. Zasada nema javno dostupnih informacija da se to desilo.

“Zahvaljujem vam se što ste mi bratski izrazili vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posljedica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Katoličku crkvu“, istakao je papa Franjo u pismo poglavaru SPC.

On je naveo i da se državni sekretar Vatikana Pjetro Parolini lično obratio premijeru Markoviću, ne sa ciljem da se miješa u unutrašnje stvari crnogorske države, već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče vjerskih sloboda, bude donesen na demokratskim principima, jer u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

U propratnom komentaru pisma, na sajtu Mitropolije napominju da je zakon napisan “sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine”, a dodaju i da su ga kao takvog prepoznale i ostale pravoslavne crkve, što su svojim pismima ranije potvrdili vaseljenski patrijarh Vartolomej, kao i Sveti sinod ruske pravoslavne crkve.

Vlada je Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti usvojila 5. decembra ove godine, a na dnevnom je redu sjednice Skupštine koja počinje 24. decembar. Opozicione partije traže povlačenje predloga.

Mitropolija je objavila da je Vlada od njih dobila argumentovane primjedbe na Predlog zakona u kojima je posebna pažnja, pored ostalog, posvećena preporukama Venecijanske komisije

Funkcioner Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je papa saopštio da ovaj Zakon može biti potvrđen jedino uz saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori. On je podsjetio da je Marković crnogorskoj javnosti u srijedu saopštio da je Predlog zakona sporan samo jednoj vjerskoj zajednici i da je ta činjenica dovoljna da se svi preispitaju zašto je to tako.

“Ovom izjavom Marković je direktno u oči i bez trunke savjesti obmanuo građane Crne Gore. Nestinita i lažna informacija kojom je Marković namjeravao da obmane javnost, kako bi silom progurao Zakon koji dijeli narode, nacije i vjere, osuđena je na propast i odmah je pala u vodu”, kazao je Bogdanović.

Mandić: Vlada Skupštini dala tempiranu bombu

Član Predsjedništva DF-a Andrija Mandić rekao je “Vijestima” da su premijer i Vlada uradili svoje, u tijelo Crne Gore stavili su tempiranu bombu.

“Sada je na Skupštini da je aktivira ili ne aktivira. DF će u svakom slučaju pratiti šta radi naša Crkva i ići će u tom pravcu. Ne bi bilo čudo da Duško Marković kao premijer prije posluša poglavara Rimokatoličke crkve nego arhijereje crkve u kojoj su kršteni njegovi preci. Ipak, to će učiniti samo ukoliko bude neophodno”, smatra Mandić.

Andrija Mandić
Andrija Mandić(Foto: Boris Pejović)

“Ako ovaj zakon, ipak, dospije na dnevni red Skupštine, u DF-u očekuju da svi opozicioni poslanici pravoslavne vjeroispovjesti, uključujući i one koji bojkotuju zasjedanja, budu toga dana sa DF-om u odbrani temelja Crne Gore i vjere naših prađedova. Uopšte ne bih ovaj poziv svrstavao u partijske okvire, jer ovo nadilazi partije i politiku. Toga dana je potrebno da svi mi pravoslavni poslanici zauzmemo jedinstven i odlučan stav u borbi protiv diskriminacije crkve u kojoj smo kršteni i otimanja njenih hramova i imovine”, poručio je Mandić.

Amfilohije pozvao na okupljanje, na Saboru 21. decembra i mošti Svetog Vasilija Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na crkveno-narodnom Saboru u Nikšiću 21. decembra. U izjavi za Radio Svetigoru mitropolit je rekao da je “ličnost Svetog Vasilija ona koja ne dijeli ljude već vjekovima objedinjuje oko svojih svetih moštiju, ne samo pravoslavne, već i sve duše žedne i gladne Boga i ljubavi Božije”.

„Sveti Vasilije će ponovo doći u Nikšić, njegove mošti će biti na poklonjenje u njegovom hramu u Nikšiću“, poručio je Amfilohije.

On je zabrinut zbog situacije u kojoj se Crna Gora nalazi. “Mnogo je duboka i komplikovana priča u Crnoj Gori i ne smije se dozvoliti da se budućnost Crne Gore gradi na bogomržnji i bratomržnji, već na pomirenju i bratskoj slozi. Pozivamo sve, bez razlike, kao što dolaze u Ostrogu na poklonjenje, da dođu i u Nikšiću, jer sveti Vasilije ne gleda ko je ko, ko je musliman, ko je pravoslavac nego sve prima“, naglasio je Amfilohije. Okupljanje u Nikšiću organizovano je za očuvanja crkvene imovine, odnosno zbog vladinog predloga zakona.

Marković: Država dužna da dokaže da je vlasnik imovine

Advokat Velibor Marković objašnjava da vladin predlog zakona u dijelu koji se tiče crkvene imovine više liči na pokušaj nacionalizacije i to bez novčane nadoknade.

“Ako država smatra da je ona vlasnik vjerskih objekata i zemljišta koje koriste vjerske zajednice, u slučajevima gdje su te vjerske zajednice upisane kao vlasnici, može se upisati kao vlasnik isključivo po osnovu pravosnažne presude, dokazivanjem svog prava vlasništva na toj imovini, a nikako golim dokazivanjem da upisana vjerska zajednica nije vlasnik”, rekao je Marković “Vijestima”.

On je objasnio da je država, ako smatra da je ona vlasnik, dužna da vodi spor protiv Mitropolije i da u tom sporu dokaže svoje pravo vlasništva, jer je na tužiocu teret dokazivanja.

Bonus video: