Marković: Fon der Lajen snažno ohrabrila Crnu Goru na putu evropskih integracija

Predsjednik Vlade je učestvovao na globalnom skupu o klimatskim promjenama u Madridu, koji je okupio veliki broj predsjednika država i vlada
1276 pregleda 3 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 02.12.2019. 18:08h

Budućnost Crne Gore u integracionom procesu nije sporna, a sigurno je da neće biti sporna ni evropska perspektiva Zapadnog Balkana, kazao je premijer Duško Marković nakon susreta sa novom predsjednicom Evropske komisije, Ursulov fon der Lajen.

Marković je učestvovao na globalnom skupu o klimatskim promjenama u Madridu, koji je okupio veliki broj predsjednika država i vlada i bio prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

On je kazao da se na konferenciji sreo sa premijerima Grčke, Norveške, Estonije, ali i sa novom predsjednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen.

Kako je kazao, Fon der Lajen je snažno ohrabrila Crnu Goru na putu evropskih integracija.

„Ona vjeruje u našu sposobnost i motivisanost da nastavimo ovako snažnu dinamiku, da budućnost Crne Gore u integracionom procesu nije sporna, a sasvim je sigurno da neće biti sporna ni evropska perspektiva Zapadnog Balkana“, rekao je Marković crnogorskim novinarima nakon konferencije.

Iz Vlade je saopšteno da se Marković na marginama konferencije sastao sa estonskim kolegom, Jirijem Ratasom.

Premijeri su, kako se navodi, razgovarali o mogućnostima daljeg jačanja bilateralne saradnje i saradnje unutar NATO-a, naročito kad je u pitanju sajber bezbjednost, suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, ali i unapređenje IT infrastrukture i razvoj digitalne ekonomije u kojima Estonija ima komparativne prednosti.

Razmijenjena su, dodaje se, i mišljenja o integraciji Crne Gore i Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, čemu će, kako se navodi, Estonija davati snazan podsticaj nastavljajući čvrstu podršku evropskoj integraciji Crne Gore i ostalih zemalja regiona.

Premijeri su dogovorili skoru posjetu predsjednika Vlade Estonije u cilju konkretizacije ekonomske, bezbjednosne i saradnje u razvoju digitalne agende, kazali su iz Vlade.

Bonus video: