Marković u Vatikanu, papa sljedeće godine dolazi u Crnu Goru

Papa Franjo je na sastanku sa Markovićem pohvalio politike koje Crna Gora ostvaruje, a tiču se ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije
21339 pregleda 154 komentar(a)
Sa susreta u Vatikanu, Foto: Bojana Ćupić/Vlada CG
Sa susreta u Vatikanu, Foto: Bojana Ćupić/Vlada CG
Ažurirano: 14.12.2019. 15:26h

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, posjetiće Crnu Goru iduće godine. To potvrđeno na sastanku pape i premijera Crne Gore, Duška Markovića, danas u Vatikanu.

Posjeta poglavara Katoličke crkve našoj zemlji imaće istorijski značaj, saopštili su iz Vlade.

Papa Franjo je na sastanku sa Markovićem pohvalio politike koje Crna Gora ostvaruje, a tiču se ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa, naveli su iz Vlade.

Marković je razgovarao i sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom.

"Sveta Stolica se ne miješa u unutrašnje stvari CG, ali podržava donošenje zakona kojim će se u skladu sa civilizacijskim principima urediti pitanja vjerskih sloboda i odnosa države i vjerskih zajednica", kazao je Parolini.

On je dodao da je Crna Gora pokazala integritet zemlje sa snažnom multivjerskom tradicijom i skladom.

"Najavljena posjeta pape Franja upravo je potvrda reputacije Crne Gore", naglasio je Parolini.

Marković i Parolino
Marković i Parolino(Foto: gov.me)

Sagovornici su se saglasili da nakon usvajanja preporuka Venecijanske komisije, dalju proceduru na donošenju i implementaciji Zakona treba da prati dijalog i što je moguće veće saglasje.

"Kardinal Parolin kazao je da je Crna Gora primjer politički i društveno stabilne zemlje, a posebno je važno što vaša zemlja u regionu ima ulogu elementa stabilnosti i pomirenja. Državni sekretar Svete stolice je dao punu podršku evropskoj perspektivi Crne Gore i Regiona, ocijenivši da je to važno za njegov prosperitet i bezbjednost, i najavio otvaranje rezidentnog predstavništva Svete stolice u Podgorici, u rangu nuncijature", saopšteno je iz Vlade.

Vlada je na sjednici utvrdila platformu za zvaničnu posjetu premijera Svetoj stolici 14. decembra ove godine.

Premijer je u Vatikan otišao na poziv državnog sekretara Pjetra Parolina.

To je, kako se navodi u dokumentu, u funkciji jačanja “odličnih političkih odnosa i nastavka dijaloga na najvišem nivou”.

Bonus video: