Marković: Vjerujem da se scene iz Skupštine više nikada neće ponoviti

"Osuđujem ovaj čin, on je neprimjeran, neodgovaron prema građanima, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve", kazao je premijer nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti
24198 pregleda 38 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Skupstina.me, Skupstina.me, Skupstina.me
Duško Marković, Foto: Skupstina.me, Skupstina.me, Skupstina.me
Ažurirano: 27.12.2019. 08:27h

Premijer Duško Marković rekao je da žali zbog neodgovornog odnosa prema parlamentu i temi koje je poslanike DF-a podstakla na takvo ponašanje.

"Vjerujem da Crna Gora u 21. vijeku ne treba ovakvo ponašanje u parlamentu, ne treba nam šešeljizacija crnogorskog parlamenta, treba nam dijalog i kada se razlikujemo jer u tom dijalogu razlike mogu biti manje. Osuđujem ovaj čin, on je neprimjeran, neodgovaron prema građanima, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se nikada ovo neće ponoviti", rekao je Marković novnarima u Skupštini komentarišući incident sa poslanicima DF-a.

Podsjetio je da je pokušao danas da nađe tačke spajanja, razgovorao je dva sata sa mitropolitom Amfilohijem.

"Od DF-a smo dobili predloge koji su bili ucjena – uzmite ili ostavite. U takvom jednom ambijentu nijesmo vidjeli prostor da popravljamo zakonska rješenja. Ali šta je tu je. Zakon je usvojen. Rješenja u njemu su dobro svih građana", kazao je Marković.

On je poručio da je država sposobna da obezbijedi mir i stabilnost i kada se dešavaju ovakve situacije i zahvalio ogromnom broju građana za podršku koju je dobijao tokom rasprave u parlamentu.

"Želim da se zahvalim na njihovoj trpeljivosti zbog toga što nijesu odgovorili pozivu DF-a da izađu na ulice i blokiraju saobraćajnice i ugroze redovan život drugih građana. Ja im kao predsjednik Vlade garantujem mir i stabilnost, nemaju razloga da brigu", kazao je Marković.

Na pitanje da li će ipak biti nemira s obzirom na to da su neki ljudi još na ulici, on je odgovorio da ne očekuje jer građani nijesu izašli samostalno i to nije odgovor na dešavanja u paralementu nego su izašli na poziv lidera DF-a.

"To je nerazumijevanje i politike i potrebe da se u Crnoj Gori u okviru političkog i demokarstkog dijaloga ne može funkcionistai na bazi ucjena i da se ne može putem građana ili sveštenika uticati na civilnu vlast da donosi zakone. Ne vjerujem u nemire i nestabilnost CG. Pozvali smo sve koji su na ulici da se u pristojnom roku raziđu i da se vrate svojim kućama. Ako se taj zahtjev vlasti ne usliši organi za sprovođenje zakona će obezbijediti da sve funkcioniše. Sasvim sam siguran da neće biti problema ni na našim ulicama, ni zemlji u cjelini", poručio je Marković.

Brajović: Nije urodio plodom sastanak sa mitropolitom Amfilohijem

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović kazao je da nije urodio plodom sastanak sa mitroplitom Amfilohijem i na kraju se desilo to što se desilo.

"Žao mi je dobili su mjeru udaljenja sa sjednice. Odvedeni su iz Skupštine i vjerovatno su saslušani", rekao je Brajović.

Bonus video: