Milsom: Zabrinuti smo zbog progona Medojevića

Predsjednik Administrativnog dobio zahtjev SDT-a za skidanje imuniteta, oglasili se partneri PzP iz EU
8393 pregleda 31 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.10.2019. 07:49h

Predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Luiđ Škrelja (DPS) nije mogao da precizira kada će biti sjednica na kojoj će se raspravljati o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva o skidanju imuniteta poslaniku Nebojši Medojeviću, navodeći da će to učiniti u skladu sa skupštinskim Poslovnikom.

“Dobio sam zahtjev za odobrenje SDT na dalji postupak protiv poslanika Medojevića, kako bi se pokrenio krivični postupak”, rekao je Škrelja “Vijestima”.

Direktor Evropske konzervativne i reformističke stranke Ričard Milsom smatra da je u pitanju “očigledno politički motivisana represija protiv jednog od najvećih boraca protiv korupcije u Crnoj Gori”.

“Zabrinuti smo zbog aktivnosti protiv Nebojše Medojevića i vladavine prava u Crnoj Gori. Pružamo punu podršku Pokretu za promjene koji je članica ECR i nastavićemo da pratimo dešavanja. Pozivamo članove Skupštine da odbijaju politički motivisanu akciju državnog tužilaštva,” naveo je Milsom u izjavi za “Vijesti”.

On navodi da su pozvali Medojevića na sastanak, koji je planiran ovog mjeseca. U zahtjevu SDT paralmentu se ne navode detalji, a on je juče dostavljen šefu parlamenta Ivanu Brajoviću koji ga je odmah proslijedio nadležnom odboru. Brajović je prethodno tražio razdvajanje zahtjeva SDT, koje je pored odobrenja za krivično gonjenje tražilo i pritvor za Medojevića.

Milivoje Katnić
Milivoje Katnić(Foto: Boris Pejović)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u petak je rekao da će ispoštovati zahtjev parlamenta i da im je važno da se postupak pokrene brzo. On međutim nije navodio za šta se Medojević sumnjiči, iako se u medijima bliskim vlastima spekuliše da je navodno dobijao novac od Duška Kneževića, biznismena sa potjernice.

Medojević je to ranije demantovao. On je ranije pozivan u SDT povodom izjava da je Katnić korumpiran, umiješan u ratne zločine, povezan sa farmaceutskom mafijom. On je zbog izajava o korupciji prije godinu bio u zatvoru, ali je Ustavni sud ukinuo odredbu zakona na osnovu koje je uhapšen.

Medojević je juče rekao “Vijestima” da očekuje da poslanici partija manjinskih naroda neće podržati skidanje imuniteta: “Oni su na svojim leđima osjetili šta znači tužilački progon u akcijama Lim i Orlov let. Svaki poslanik koji glasa za skidanje imuniteta na osnovu neustavnog i nezakonitog zahtjeva SDT, učestvuje u rušenju parlamentarizma i političkog sistema”.

On je juče pozvan da učestvuje na konferenciji o bezbjednosti u Vašingtonu. “Američki kongresmen me zove na konferenciju o bezbjednosti u Vašingtonu, koju organizuje Parliementary Intelligence Security Forum”, rekao je on.

Vladajuća koalicija ima većinu za donošenje odluka, jer u Adminstrativnom odboru od 11 poslanika - opozicija ima četiri. Konačnu odluku odnosi Skupština na plenarnoj sjednici.

Bonus video: