Muk: Pokušaj da se umanji značaj NVO reakcije

"Od registrovanog broja NVO je aktivna najviše petina, a u javnim raspravama učestvuje daleko manji broj. Na kraju, NVO se bave najrazličitijim pitanjima i zaista bi bilo neprirodno tražiti stav o ovom pitanju od svake NVO"
646 pregleda 0 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti

Ako bi pratili logiku ministarke Javne uprave Suzane Pribilović, možemo očekivati da Vlada ubuduće usvoji samo sugestije koje podrži najmanje 2.501 nevladina organizacija, ocijenio je direktor Instituta alternativa Stevo Muk.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović je kazala da se Nacrtu novog Zakona o slobodnom pristupu informacijama ne protive sve NVO, već 42 od registrovanih 5.000.

"Ministarka javne uprave Suzana Pribilović kaže da se Nacrtu Zakona o slobodnom pristupu informacijama ”ne protive sve NVO, već 42 od registrovanih 5.000”. Ministarka nam sugeriše kako ostale NVO misle drugačije ili su ravnodušne. Moguće, ali nebitno za poštenu i ozbiljnu raspravu. Iako nije poznato da je neka NVO pohvalila vladin nacrt zakona", napisao je Muk na svom Facebook profilu.

Naveo je i da je "ovdje riječ o tome da sve NVO koje nešto znače u oblasti pristupa informacijama imaju jedinstven stav".

"Sve NVO koje značajnije koriste pristup informacijama u svom radu i sve NVO koje nešto znaju o ovom pitanju imaju jedinstven stav - da je nacrt Zakona loš, nazadan. Jednostavno, da nas vraća 15 godina unazad. Od kada pamtim, a u NVO sam najmanje 20 godina, nisam čuo sličan "argument" u pokušaju da se umanji značaj neke NVO reakcije. Prebrojavanje NVO i građana logikom da oni koji se nisu javno usprotivili podržavaju vladinu politiku, jednostavno ne stoji. Od registrovanog broja NVO je aktivna najviše petina, a u javnim raspravama učestvuje daleko manji broj. Na kraju, NVO se bave najrazličitijim pitanjima i zaista bi bilo neprirodno tražiti stav o ovom pitanju od svake NVO".

Muk je dodao i da nijedna NVO nema obavezu da se javno protivi svakom vladinom predlogu, niti naravno obavezu da ga podržava.

"Ako se po jutru dan poznaje, možemo očekivati da Vlada ubuduće usvoji samo sugestije koje podrži najmanje 2501 NVO. Ili da vlast pronađe 43 NVO koje podržavaju ovaj nacrt Zakona. A to bi, priznaće i ministarka, bilo neprihvatljivo za jednu demokratsku zemlju", naveo je Muk.

Bonus video: