Mustafić: Želimo pod kišobran Brisela

“Samo politika proširenja ohrabruje demokratske procese i vladavinu prava”, kaže Mustafić za “Vijesti”
1212 pregleda 2 komentar(a)
Nurković i Mustafić sa Hanom, Foto: BS
Nurković i Mustafić sa Hanom, Foto: BS

Politički direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić rekao je da najuticajnija snaga u Evropskom parlamentu - Evropska narodna partija (EPP) smatra da treba korigovati evropsku strategiju u pravcu ubrzanja integracija Zapadnog Balkana.

Mustafić i potpredsjednik BS Osman Nurković učestvovali su na Kongresu EPP u Zagrebu. Ta partija je u septembru postala pridružena članica EPP.

“To je priznanje našim dosadašnjim zalaganjima na putu euro-atlanskih integracija države, ali i ohrabrenje za sve proevropske snage u državi koja je kandidat za članstvo i u procesu je pregovaranja. Evropska perspektiva regiona koju podržava EPP je posebno važna, poslije dešavanja poput Bregzita, migrantske krize i nekih poruka koje nisu bile povezane sa vizijom proširenja na region...,” kaže Mustafić za “Vijesti.

“Priznanje našim zalaganjima”: Zvaničnici BS sa Tuskom
“Priznanje našim zalaganjima”: Zvaničnici BS sa Tuskom(Foto: BS)

BS je juče saopštila da su on i Nurković razgovarali sa predsjednikom Donaldom Tuskom, dosadašnjim predsjednikom Evropskog savjeta. Takođe i sa komesarom Evropske komisije Johanesom Hanom, koji je do skora bio zadužen za resor proširenja EU.

“Želimo da budemo pod kišobranom Brisela, i smatramo da je to jedini logičan put i Crne Gore i regiona. Brisel treba biti svjestan da je Balkan dio Evrope i da samo politika proširenja ohrabruje demokratske procese i vladavinu prava. Ovakav stav dijele i naši prijatelji iz EPP, i smatraju da treba korigovati strategiju u pravcu koji bi podrazumijevao ubrzanje tih procesa i skorije članstvo Crne Gore i drugih zemalja Zapadnog Balkana”, kaže Mustafić za “Vijesti”.

Kada je riječ o politici EPP, on kaže da su u BS svjesni da je “u pitanju stabilna politička grupacija sa vrlo konzistentnim stavovima i vizijom stabilne EU otvorene za dalje proširenje”.

Bonus video: