Nađi: Okupljanja u Podgorici više nisu građanska

"Dio društva nije zadovoljan životom, žele da ih čuju, vlada treba da ih čuje i pokuša da ispuni njihove zahtjeve", rekao je Nađi
3627 pregleda 11 komentar(a)
"U Crnoj Gori se ne živi loše": Sa debate, Foto: Filip Roganović
"U Crnoj Gori se ne živi loše": Sa debate, Foto: Filip Roganović

Protesti u Podgorici postali su politički onog momenta kada su organizatori potpisali sporazum sa opozicionim partijama, ocijenio je ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nađi.

On je na debati o evropskim integracijama, komentarišući proteste u državama Zapadnog Balkana, kazao da protesti u Tirani, Beogradu i Podgorici imaju drugačiju podršku i drugačiji scenario.

"Protesti nemaju istu podršku i scenario. Ostaju nenasilni, to je dio demokratskog društva, ljudi imaju pravo da izraze mišljenje na nenasilan način. Na sreću u Podgorici još uvijek nije bilo nasilja, dok ga je bilo u Tirani, a u Beogradu su upadali u RTS", naveo je Nađi i dodao da svuda u EU postoje ovakvi protesti.

"Dio društva nije zadovoljan životom, žele da ih čuju, vlada treba da ih čuje i pokuša da ispuni njihove zahtjeve", rekao je on. Protest u Podgorici, kaže, više nije građanski. "Protest je postao politički kad su potpisali sporazum sa opozicionim partijama, to vise nije građanski već politički protest", kazao je rumunski ambasador. Opozicija, dodao je on, treba da se vrati u parlament a ne da sa ulice šalje poruke.

Kao glavni problem država Zapadnog Balkana koje žele članstvo u Evropskoj uniji (EU) Nađi vidi odliv mozgova. Kaže da se i u Rumuniji dešava slično iako su članica EU.

"Suočavamo se sa egzodusom doktora i medicinskih sestara, većina odlazi u Veliku Britaniju. Mladi će vjerovatno napuštati zemlju zbog boljih plata", navodi Nađi i dodaje da bi rješenje za borbu protiv nezaposlenosti mogli biti pretpristupni fondovi koje EU pruža.

"Nezaposlenost je veliki izazov. Bili smo u sličnoj situaciji prije članstva u EU. Mladi su morali da nađu nacin da prežive u kapitalističkom sistemu, a mi smo edukovani u socijalizmu, nismo znali o slobodnom tržištu. Tu je bitna pretpristupna pomoć za kreiranje radni mjesta, korištenje tih fondova. Kada smo ušli u EU koheizoni fondovi su pomogli našoj ekonomiji, kreiranju radnih mjesta i kompanija", naveo je ambasador. Mora se, dodao je on, i crnogorska administracija pripremiti kako bi znala da koristi kohezione fondove.

Komentarišući životni standard u Crnoj Gori, Nađi je ocijenio da se u našoj državi ne živi loše. "U Podgorici se ne živi loše, na primorju se ne živi loše, jedino imate dosta posla na sjeveru i morate razviti taj region", poručio je Nađi.

Bonus video: