Kako će političke partije pomoći najstarijima zbog koronavirusa: Neko parom, neko volonterima

Političke stranke iskazuju načelnu spremnost da zbog epidemije korona virusa pruže pomoć starijim građanima
3647 pregleda 5 komentar(a)
Penzionerima sa najnižim primanjima država pomogla sa po 50 eura, Foto: Shutterstock
Penzionerima sa najnižim primanjima država pomogla sa po 50 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.03.2020. 22:08h

Političke partije su načelno spremne da pomognu najstarijoj populaciji u Crnoj Gori, koja je trenutno najugroženija zbog pandemije koronavirusa.

Neke od njih pomažu novčano, a neke i preko partijskih volontera koji će obilaziti starije građane i donositi im namirnice i ljekove.

Građanski pokret URA je, kako su saopštili “Vijestima”, već u komunikaciji sa određenom grupom volontera i humanitaraca, kojima su ponudili pomoć mladih aktivista u obilaženju starih i nemoćnih lica na terenu i skromnu materijalnu pomoć.

“U narednom periodu predložićemo Vladi mjere koje bi imale za cilj da pomognu starima i nemoćnima u ovoj situaciji”, saopšteno je iz GP URA.

Ističu da je u kriznim situacijma, poput ove, obaveza svih odgovornih subjekata u društvu da na svaki mogući način pomognu građanima, a posebno najranjivijoj grupi - starima i nemoćnima.

“Iz tog razloga mnoga naša djelovanja sada, a i ubuduće, biće usmjerena ka obezbjeđivanju uslova da ova grupa naših sunarodnika što bezbolnije podnese ovu pošast. Bez rezerve učestvujemo, učestvovaćemo i bićemo tu za pomoć onima kojima je pomoć sada najpotrebnija”, saopšteno je iz tog pokreta.

Iz dvije najveće političke partije Demokratske partija socijalista (DPS) i Demokratskog fronta (DF), kao ni iz Socijaldemokrata (SD) i Socijaldemokratske partije (SDP), “Vijestima” nije odgovoreno da li su spremni da pomognu najstarijoj populaciji i na koji način.

Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić kazao je da trenutna situacija najviše pogađa starije građane, te da u tom smislu mladi Bošnjačke stranke posebno žele da pomognu.

“Njihova pomoć se ogleda u pozivanju i obilasku starijih građana, posebno onih koji žive sami. Preko Foruma mladih BS, onima kojima je to potrebno, vrši se dopremanje hrane i ljekova”, kazao je Omeragić.

Istakao je da pozdravljaju odluku Vlade i Ministarstva rada i socijalnog staranja da se penzionerima sa najnižom penzijom, kao i korisnicima materijalnog obezbjeđenja, jednokratno pomogne sa po 50 eura.

Omeragić je podsjetio da je Bošnjačka stranka donirala 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za borbu protiv koronavirusa i pozvao sve funkcionere BS da, u skladu sa mogućnostima, doniraju sredstva, a sve građane da poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje.

“Pozdravljamo napore koje ulažu Vlada Crne Gore, kao i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, kako bi se zaštitilo zdravlje naših građana. Bošnjačka stranka je spremna da u saradnji sa svim relevantnim institucijama radi na prevazilaženju trenutne situacije”.

Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da su odmah spremni da realizuju “sve što utvrdi struka, a u skladu je sa preporukama, zaključcima i naredbama nadležnih državnih institucija”.

“U trenucima kada se Crna Gora i svijet suočavaju sa ovakvom pošasti politički subjekti, organizacije i državni organi treba da učine sve što je u njihovoj moći kako bi zdravstvene institucije uspješno realizovale planove prevencije i saniranja posljedica usled širenja ovog virusa”.

Portparol Liberalne partije (LP), Ammar Borančić, kazao je da su spremni da pomognu građanima koji su najviše pogođeni epidemijom COVID 19 virusa.

“Uvijek smo pomagali ugrožene i hitne slučajeve i u redovnim okolnostima, tako da to neće izostati ni ovoga puta. Shodno svojim kapacitetima i mogućnostima usljed trajanja vanrednih mjera u državi, mi ćemo pomoći na način na koji će to biti najkorisnije za ugrožena lica u datom trenutku”, rekao je Borančić.

I iz Demosa su izrazili apsolutnu spremnost da, ”u skladu sa specifičnim okolnostima u kojima se nalazi naša zemlja, a vodeći računa o preporukama organa zaduženih za javno zdravlje”, pomognu građanima starijeg životnog doba.

“Imajući u vidu činjenicu da se radi o dijelu populacije kojoj prijeti najveća opasnost usljed pojave korona virusa, koristimo priliku da sve društvene činioce i građane pozovemo da se sa posebnom pažnjom i razumijevanjem odnesu prema kompleksnoj situaciji u kojoj se ovaj dio stanovništva nalazi”.

Navode da će Demos i narednom periodu nastojati da, u skladu sa mogućnostima, uputi materijalnu pomoć najugroženijima, ali i participirati u akcijama pomoći starijim sugrađanima za kojima se ukaže potreba.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) ističu da najstarija populacija u ovom trenutku mora biti predmet posebne brige cijelog društva i da su u tim naporima spremni da pruže puni doprinos.

“Sa posebnim zadovoljstvom ističemo da je prihvaćen naš predlog o pružanju jednokratne novčane pomoći penzionerima sa najnižim primanjima. Takođe, predložili smo i druge konkretne mjere kako bi se i ostalim ranjivim kategorijama stanovništva olakšao položaj u ovim teškim vremenima”.

Navode da će, kao i sve druge partije i ostali segmenti društva, a posebno stručne službe, biti na visini zadatka, spremni da starijim ljudima pritekne u pomoć.

“Naravno, pri tome treba voditi računa o svim mjerama i pravilima ponašanja propisanim od strane države, čiji je cilj svođenje razmjera epidemije na najmanju moguću mjeru”.

Iz Radničke partije je saopšteno da će pratiti sve preporuke Instituta za javno zdravlje kao i mjere koje donese Vlada i u skladu s tim uputima organizovati ljudstvo i sredstva i staviti ih u službu naroda i države.

“Ovim putem pozivamo sve društveno odgovorne kompanije koje posluju na teritoriji Crne Gore, da u skladu sa svojim mogućnostima doniraju određena sredstva, koja bi bila u ovom trenutku veliki doprinos zdravstvenom sistemu. Pozivamo i lokalne samouprave da organizuju volontere koji bi pomagali starijim sugrađanima u nabavci osnovnih potrepština i ljekova”.

Ističući da ovakve situacije brišu sve razlike i ne trpe podjele po bilo kakvim osnovama, iz Radničke partije napominju da bolju saradnju i pomoć treba ostvariti bez promocije, hvatanja sitnih političkih poena i populizma.

“Svim volonterima koji bi bili uključeni u ove aktivnosti država bi trebalo da obezbijedi odgovarajuća zaštitna sredstva. Velika odgovornost je na samim građanima, čija će solidarnost, jedinstvo i poštovanje svih propisanih mjera, pomoći u suzbijanju ove epidemije”.

Bonus video: