Nije bilo hakera, krticu neka traži policija

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” stručni saradnik u Zakonodavnom odboru je sačinio pravno mišljenje u zaveo ga u zvaničnu arhivu odbora. On je navodno to učinio uz znanje Demokratskog fronta
9842 pregleda 0 komentar(a)
Skupština demantovala sekretara Odbora: Vlatko Šćepanović (desno), Foto: Boris Pejović
Skupština demantovala sekretara Odbora: Vlatko Šćepanović (desno), Foto: Boris Pejović

Skupštinski Odsjek za informacione tehnologije tvrdi da nije bilo hakerskog napada na Skupštinu i da je eventualna zloupotreba dokumenata mogla biti učinjena samo korišćenjem lozinki nekog korisnika.

Nakon što je u petak u javnosti dospio navodni pravni stav sekretarijata Zakonodavnog odbora o neustavnosti vladinog Predloga Zakona o vjerskim zajednicama, iz Skupštine je objavljeno da je u pitanju “očigledna hakerska zloupotreba”.

To je saopšteno u izjavi sekretara Zakonodavnog odbora Vlatka Šćepanovića, koju je proslijedila skupštinska služba.

“Radi se o očiglednoj zloupotrebi kako informatičkog sistema, tako i službe Zakonodavnog odbora, kroz plasiranje nepostojećeg mišljenja Službe, kako bi se na pogrešan način predstavio njen rad. Kako je u pitanju očigledna hakerska zloupotreba, u daljem postupku će se utvrditi ko stoji iza svega”, prenijela je Skupština stav Šćepanovića.

Na pitanje da li je utvrđeno kako je došlo do hakerskog napada, iz parlamenta je juče “Vijestima” odgovoreno da toga nije ni bilo:

“Odsjek za informaciono-komunikacione tehnologije Skupštine, kao nadležna služba za bezbjednost informacionog sistema Skupštine, u proteklom periodu nije detektovao niti mu je prijavljeno neovlašćeno pristupanje i korišćenje informacionog sistema Skupštine. Imajući u vidu napise u sredstvima javnog informisnja tokom vikenda, rukovodilac Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije je 23. 12. 2019. posredstvom maila zatražio je hitno obavještenje o navedenim okolnostima, međutim na isto nije dobijen odgovor.

Odsjek za informaciono-komunikacione tehnologije odgovorno tvrdi da nije došlo do bilo kakvog tehnički neovlašćenog pristupa sistemu, odnosno da su korisnici bili autorizovani svojim kredencijalima (user name i password). Napominjemo da su kredencijali greškom ili namjerom samih korisnika mogli biti dostupni i drugim licima što se ne može smatrati “očiglednom hakerskom zloupotrebom”, navodi se u odgovoru Skupštine. Oni pozivaju kolege da Upravi policije prijave “Ukoliko postoji sumnja u neovlašćeni pristup i zloupotrebu korisničkog imena i passworda”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” stručni saradnik u Zakonodavnom odboru je sačinio pravno mišljenje u zaveo ga u zvaničnu arhivu odbora. On je navodno to učinio uz znanje Demokratskog fronta.

Pravni stav u koji su “Vijesti” u petak imale uvid navodno je napisao Šćepanović i još jedan saradnik i odboru, ali ono nije bilo svojeručno potpisano.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je juče na Zakonodavnom odboru rekao da je ranije navodno mišljenje Zakonodavnog odbora o predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti bilo “medijski spin i manipulacija”:

“Ovo ne može biti pravno mišljenje službe Skupštine, jer jedan administrativni službenik u prvom licu iznosi svoje stavove. Kako to može biti mišljenje pravne službe?... Zašto ne bismo i o tome raspravljali, da ne bi ostalo da su tu velike pravne mudrosti sažete u ove misli, a da mi izbjegavamo da polemišemo o njima”.

Zakonodavni odbor juče se nije izjašnjavao o “Pravnom stavu” stručne službe, a poslanica DF-a Marina Jočić rekla je da “podržava zaključke Zakonodavnog odbora o ustavnosti zakona koje im je dostavljeno u petak, a za koje je kasnije saopšteno da je izvještaj hakova”.

“U međuvremenu nijedan drugi mejl nismo dobili. Mi ne znamo šta stručna služba ovog Odbora misli o svemu tome i insistiraćemo na istrazi koja će se odnositi na vas predsjednice Odbora, i na sekretara Skupštine koji je vršio veliki pritisak na svoje zaposlene da se to povuče”, kazala je Jočićeva.

Bonus video: