Niko neće Bulajićevo mjesto u Odboru

U SDP-u nezvanično kazali da nije bilo razgovora o popunjavanju upražnjenog mjesta
3705 pregleda 1 komentar(a)
Gvozdenović sa članovima Odbora, Foto: Luka Zeković
Gvozdenović sa članovima Odbora, Foto: Luka Zeković

Predstavnici opozicije neće tražiti mjesto zamjenika Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, na kojem je bio poslanik Demokratskog fronta (DF) Strahinja Bulajić.

Poslanici Fronta su prošle nedjelje napustili Odbor jer, kako tvrde, Demokratska partija socijalista (DPS) nije htjela dijalog o izbornim reformama. Osim Bulajića, Front su u Odboru predstavljali još i Branka Bošnjak i Predrag Bulatović. U Demokratskoj Crnoj Gori kazali su da neće tražiti Bulajićevo mjesto u Odboru.

“Nećemo tražiti mjesto zamjenika predsjednika Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Nemamo i ne planiramo bilo kakvu komunikaciju sa Branimirom Gvozdenovićem, majstorom izbornih zloupotreba, tako da nije ni prirodno da neko od naših poslanika bude njegov zamjenik. Uspjeli smo da poništimo rad svih radnih grupa DPS-a, da uvedemo red u radu Odbora i da natjeramo DPS da konstituiše nove radne odbore, koji su već počeli sa radom. Fokusirani smo na kreiranje rješenja za prve fer i slobodne izbore u Crnoj Gori, tako da smo već predali 40 od ukupno 100 koliko smo pripremili. Konačno smo doveli DPS u jako tešku poziciju”, navode u Demokratama.

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) nezvanično su kazali da nije bilo razgovora o popunjavanju upražnjenog mjesta u Odboru.

Gvozdenović je nedavno kazao da odluka poslanika DF-a neće uticati na rad Odbora, jer je propisano da se odluke donose konsenzusom. On je podsjetio da se i bez tri predstavnika DF-a može ispuniti obaveza prema kojoj Odbor može da glasa ukoliko je na sjednici prisutno 11 od 14 članova. Odbor ima 14 članova, koje čini po sedam predstavnika iz parlamentarne većine i opozicije. Predsjednik Odbora je iz DPS-a, dok je zamjenik iz najjačeg opozicionog poslaničkog kluba.

U ostatku opozicije su nakon odluke DF-a da napusti rad Odbora, ocijenili da to neće uticati na rad tog skupštinskog tijela, pojašnjavajući da partije koje učestvuju u radu Odbora imaju dvije trećine poslanika na parlamentu.

Bonus video: