Nikolić: Uvodničari nisu birani po partijskom, već po institucionalnom principu

Lekić je, ističe Nikolić, stekao pravo učešća na skupu kao član Odbora, te će u tom svojstvu imati priliku da govori na neku od tema konferencije, iako "nije dao ni minimalan doprinos organizaciji događaja"
2622 pregleda 15 komentar(a)
Nikolić, Foto: Boris Pejović
Nikolić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Demosa i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić iznio je neistinite navode o organizaciji i konceptu “Konferencije mladih parlamentaraca EU i Zapadnog Balkana”, čiji je domaćin Skupština Crne Gore, pokušavajući da umanji značaj tog respektabilnog skupa, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista, Andrija Nikolić.

Riječ je, kako je kazao, o forumu koji će okupiti mlade poslanike iz 20 država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana, predstavnike vlasti i opozicije, starosne granice do 40 godina, što je, ističe, format koji se prvi put organizuje u nekoj od zemalja Evrope.

"Zbog objektivnog informisanja javnosti, važno je znati da je Odbor za međunarodne odnose i iseljenike tokom intenzivnih konsultacija definisao spisak uvodničara, te da nijedan od njih nije biran po partijskom, već po institucionalnom principu. Pravo učešća na skupu, poslanik Lekić je stekao kao član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, te će u tom svojstvu imati priliku da govori na neku od tema konferencije, iako nije dao ni minimalan doprinos organizaciji ovog, za državu Crnu Goru veoma važnog događaja. Naprotiv, slično današnjem istupu, zloupotrijebio je i poziv za ranije održani sastanak odbora sa ambasadorima EU, povodom predstojeće konferencije, na način što ga je, protivno protokolu, iskoristio za iznošenje političkih uvjerenja", kazao je Nikolić.

Mnogo je važnije, dodaje, istaći da su svi poslanički klubovi, kako pozicioni, tako i opozicioni, pozvani da delegiraju svoje mlade poslanike, fleksibilne starosne granice do 40 godine i na taj način daju aktivan doprinos u dijalogu sa evropskim parlamentarcima.

"Pa ipak, ukoliko je poslanik Lekić iz nekog njemu znanog razloga, pomislio da mu pripada titula glavnog govornika ispred mladih parlamentaraca Crne Gore, onda smo u obavezi da ga još jednom podsjetimo da je ideja konferencije da se čuju mlade i nove snage političara koji će uskoro preuzeti ključnu ulogu u kreiranju budućnosti država Evropske Unije i Zapadnog Balkana. Ako smo napravili propust, ‘previđajući’ okolnost da je poslanik Lekić dio nove političke generacije koja je tek započela političku karijeru, nek’ nam bude oprošteno", zaključio je Nikolić.

Bonus video: