Novim pravilima EK maskiraju domaće probleme

Varhelji će predstaviti predlog novih kriterijuma za proširenje, kojim bi bile prisiljene zemlje da iz početka počnu pregovore u pojedinim oblastima
6821 pregleda 7 komentar(a)
"Da različiti stavovi u vezi sa drugim pitanjima ne zasjene jedinstveni evropski kurs": Sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
"Da različiti stavovi u vezi sa drugim pitanjima ne zasjene jedinstveni evropski kurs": Sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada planira da otvori dijalog o izbornim reformama, problemu dvotrećinske većine u Skupštini i svim pitanjima koja su ključna za evropske integracije, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Iz kabineta Duška Markovića juče je najavljen dijalog sa predstavnicima političkog i društvenog života koji baštine evropske ciljeve.

“Vlada će inicirati najširi politički i društveni dijalog na teme od ključnog značaja za uspješno okončanje procesa naše evropske integracije”, saopšteno je nakon sjednice koja je održana dan ranije.

Opozicione partije juče nisu dobile nikakvo pismo ili poziv iz Vlade, a njihovi zvaničnici kažu da ne znaju šta stoji iza njihove najave.

“Vijestima” juče nije odgovoreno iz Vlade šta je cilj ove inicijative, ko će biti pozvan na razgovore i zašto je ona sada pokrenuta iako se mjesecima govori o mogućem zastoju u integracijama.

Nezvanično, više sagovornika je reklo je da je direktni povod dolazak evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija u petak u Podgoricu, kao i novi standardi za prijem novih članica EU.

Varhelji bi danas u Briselu trebalo da predstavi predlog Evropske komisije za proširenje, koji bi Crnoj Gori mogao otežati proces prijema.

Agencije su objavile da bi ona mogla zaustaviti proces prijema novih članica ili čak prisiliti zemlje da počnu iz početka pregovore u pojedinim oblastima.

Najavom šireg dijaloga izvršna vlast takođe skreće teme sa Zakona o slobodi vjeropispovijesti, koji je u fokusu javnosti posljednjih mjesec dana, rekli su sagovornici.

Vlada je u zvaničnom saopštenju objavila da je pred državom najizazovnija, finalna faza pregovora o članstvu.

“Kao lider u procesu, Crna Gora ima naročitu odgovornost da nastavi uspješno da savladava obaveze iz evropske agende. EK će vrlo brzo predstaviti novi modalitet pregovora, koji, iako će se odnositi prvenstveno na one zemlje koje još nijesu započele ovaj proces, pruža dodatnu šansu za to. Crna Gora mora da uloži sve svoje političke, društvene i institucionalne kapacitete, kao država i društvo u cjelini, da zajedničkim snagama postigne dogovor i iznađe politički konsenzus oko pitanja evropske integracije. Sadašnji društveni i politički kontekst diktira dodatnu odgovornost prema građanima – upravo da različiti stavovi u vezi sa drugim pitanjima ne bi zasjenili naš jedinstveni evropski kurs”, piše u Vladinom saopštenju.

Navodi se da “Crna Gora ima snage i kapaciteta da se, u izbornoj godini, u presudnom trenutku za dalju dinamiku integracije, okupi oko evropskog cilja”.

“Prvi i najvažniji korak u tom pravcu je jačanje međusobnog povjerenja kroz nastavak političkog i najšireg društvenog dogovora o uslovima za izbore, koji su direktno vezani i za našu evropsku agendu”, objavili su iz Vlade.

Premijer Duško Marković je sredinom januara pozvao opoziciju da pokaže političku zrelost: ‘’Očekujemo da će opozicione partije pokazati političku zrelost i vratiti se dijalogu o razmatranju i ostalih izbornih zakona”, kazao je on.

Skupštinski Odbor za izborno zakonodavstvo nije završio posao zbog koga je bio formiran, a šef poslaničkog kluba DPS-a Nikola Rakočević rekao je ranije “Vijestima” da bi se o izbornim i drugim zakonima moglo razgovarati u martu mjesecu.

Dio opozicionih partija odbio je ranije mogućnost nastavka razgovora dok se ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, zbog koga hiljade građana protestuju na litijama koje organizuje Mitropolija crnogorsko primorska.

Za sada nije izvjesno da li će početi dijalog Mitropolije i Vlade, jer se različito gleda na teme koje su na dnevnom redu. Vlada prioritet daje temeljnom ugovoru sa crkvom, u okviru čega bi se pričalo i o spornim odredbama zakona.

Međutim, iz Mitropolije prvo traže razgovor o odredbama propisa na osnovu kojih smatraju da će ostati bez dijela imovine a potom o ugovoru.

Nikolić: Vjerujem da će doći do razgovora sa mitropolitom

“Čini mi se da je mitropolit uz određene svoje zamjerke prihvatio jedan takav poziv za dijalog, te vjerujem da će u nekom skorašnjem periodu do tog sastanka doći... Kakvi će biti proizvodi tih razgovora, ostaje da se vidi. Ali svakako da smo mi iz DPS uvijek pozivali na neku vrsti institucionalnog pristupa. Vjerujem da koliko god takav pritisak postoji od strane Mitropolije, on neće uroditi nikakvim plodom, a jedino što može uroditi plodom jeste jedna vrsta kompromisa i dijaloga koji će se eventualno desiti u institucijama”, rekao je Televiziji Vijesti Miloš Nikolić(DPS) na pitanje da li je dijalog nepohodan i da li do njega treba što prije doći.

Miloš Nikolić
Nikolić(Foto: Boris Pejović)

Komentarišući jučerašnji poziv Vlade, on je ponovio da je DPS uvijek za razgovore, ali da “sagovornici koji dođu sa druge strane stola, nijesu vrlo često spremni da se do kraja uhvate u koštac sa onim što je ozbiljnost tih obaveza koje su pred njima, i nijesu spremni da donesu odluke zbog kojih bi eventulano trpjeli neku političku štetu, čak i ukoliko bi to donijelo korist državi”.

Povratak u pređašnje stanje, pa dijalog o bilo kojoj temi

Predsjednik Ujedinjene Goran Danilović rekao je juče da oni ne mogu ocjenjivati nemušte pozive sa sjednice Vlade.

Goran Danilović
Danilović(Foto: Zoran Đurić)

“Nije jasno ni kome je upućen poziv ni na koje teme. Doživljavam to kao dimnu zavjesu, kao priču za Brisel. Jedino pitanje je, međutim, zašto je Vlada pred Novu godinu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti posijala ovakav razdor u našem državnom biću? Vlada zna šta treba da uradi jer se mi ne možemo, kao što to rade oni, praviti da smo ludi. U istoriji Crne Gore nije bilo na ulicama ovoliko građana, a Vlada se trudi da to ne vidi”, rekao je Danilović “Vijestima”.

On navodi da bi uslov razgovora o bilo kojoj temi morao biti povratak u pređašnje stanje. “Dijalog o EU, a bestidno gurati Zakon kojim se gazi Ustav, ustavno pravo na nepovredivost svojine i diskriminiše pravoslavna crkva? Ti nije poziv na dijalog nego ruganje. Stašno je što Vlada naočigled cijele javnosti namjerno neistinito tumači stavove Suda u Strazburu, što naš zastupnik pred tim Sudom govori jedno, a Vlada drugo”, rekao je Danilović.

Bonus video: