Nurković ne plaća članarinu, Husović dao 578 eura

Bošnjačka stranka od članstva prikupila preko 26.000, Socijaldemokrate 25.613 eura
1359 pregleda 1 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović prošle je godine za stranačku članarinu izdvojio 578 eura, dok ministar saobraćaja Osman Nurković nije ispunio tu obavezu.

Statutom BS-a predviđeno je da tri odsto zarade za stranku izdvajaju stranački funkcieneri koji su u organima vlasti na državnom i lokalnom nivou, kao i državnim preduzećima i ustanovama.

U godišnjem konsolidovanom finansijskom izvještaju Husovićeve stranke navodi se i da je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić prošle godine platio 600 eura članarine.

U izvještaju objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) navodi se da je BS od članarina prošle godine prikupio preko 26 hiljada eura.

Dok je za redovan rad stranke i poslanički klub Bošnjačke stranke iz državnog budžeta dobila skoro 203 hiljade eura, u izvještaju se navodi da im je iz opštinskih kasa prošle godine isplaćeno ukupno 57 hiljada.

U izvještaju se navodi da je stranka prošle godine dobila samo 222 eura donacija, koje je uplatio Alija Košuta.

Bošnjačka stranka posjeduje dva službena vozila vrijedna skoro 17 hiljada eura i nema nepokretne imovine. Husovićeva partija je prošle godine potrošila 40 hiljada za zakup stranačkih prostorija u Podgorici, Rožajama, Ulcinju, Baru, Plavu, Gusinju, Beranama, Bijelom Polju i Petnjici.

U izvještaju se navodi da je stranka prošle godine na zarade potrošila 77.152 eura, dok je su troškovi službenih putovanja iznosili 320 eura.

U godišnjem finansijskom izvještaju Socijaldemokrata (SD) navodi se da je stranka od članarina prošle godine prikupila 25.613 eura.

Predsjednik stranke Ivan Brajović dao je 576 eura, ministar prosvjete Damir Šehović 523, a ministar zdravlja Kenan Hrapović 473 eura.

Brajovićeva stranka je prošle godine prikupila 870 eura donacija, dok je iz državnog budžeta dobila 261 hiljadu a od opština 155 hiljada eura.

U izvještaju se navodi i da su na zakup stranačkih prostorija Socijaldemokrate potrošile 57.623 eura, dok su ukupni telefonski računi iznosili 18.708 eura. Troškovi zarada i ostalih naknada iznosili su 63.500 eura.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) je prošle godine iz državnog budžeta dobila 142 hiljade eura dok su im iz opština gdje imaju odbornike isplaćeno 12 hiljada eura. U godišnjem konsolidovanom finansijskom izvještaju HGI navodi se da je stranka od članarina prikupila 108 eura, što je duplo manje nego 2017. godine.

Stranka, koju je do nedavno vodila Marija Vučinović, na zarade je potrošila 49 hiljada eura dok su “ostali poslovni rashodi” iznosili 74 hiljade eura.

Liberalna partija (LP) je iz državne kase dobila 82.406 eura, dok im je iz budžeta opština Podgorica, Budva, Kotor Danilovgrad i Bijelo Polje ukupno isplaćeno 21.626 eura.

Stranka na čijem je čelu Andrija Popović od članarina je prošle godine prikupila nepune dvije hiljade eura, od čega je stranački lider dao 55 eura. Na zakup stranačkih prostorija LP je prošle godine potrošio skoro 12 hiljada eura, dok su zarade zaposlenih iznosile 33 hiljade eura.

U izvještaju se navodi da su troškovi goriva iznosili 6.415 eura, a električne energije hiljadu eura.

Radnička partija (RP) je prošle godine za redovno finansiranje dobila 54 hiljade eura, dok u godišnjem izvještaju nema prijavljenih donacija.

Stranka Janka Vučinića posjeduje “golf” vrijednog 15 hiljada eura, dok im ostalna pokretna imovina iznosi šest hiljada eura.

Na zakup stranačkih prostorija u Podgorici stranka je prošle godine potrošila 2.790 eura. Navodi se i da je Vučinićeva stranka na zarade zaposlenih potrošila 19.618 eura, dok su ostali poslovni rashodi iznosili 15 hiljada eura.

U godišnjem konsolidovanom finansijskom izvještaju Albanske alternative (AA) navodi se da je stranka Nika Đeljošaja iz državnog budžeta dobila 28 hiljada eura, dok im je iz lokalnih uprava isplaćeno 25 hiljada.

Na zakup stranačkih prostorija u Plavu, Tuzima i Gusinju prošle godine su potrošili skoro pet hiljada, dok je na izbornu kampanju utrošeno oko 18 hiljada eura.

Navodi se i da je stranka za autorske honorare isplatila skoro 23 hiljade eura, dok su troškovi goriva iznosili 13 hiljada.

U godišnjem izvještaju Srpske liste navodi se da ta stranka prošle godine nije imala nikakvih prihoda niti rashoda. Stranka Dobrila Dedeića nema paramentarni status niti odbornike u lokalnim skupštinama.

Bonus video: