Odbor odbio Katnića: Nisu odobrili krivični postupak protiv Medojevića

Predsjednik Odbora Luiđ Škrelja je na početku sjednice rekao da treba imati u vidu da bi skidanje imuniteta poslaniku imalo negativan uticaj na izborni proces
14948 pregleda 23 komentar(a)
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Biljana Matijašević
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 20.12.2019. 19:24h

Članovi Administrativnog odbora odbili su danas jednoglasno zahtjev specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića da se odobri pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića.

Predsjednik Odbora Luiđ Škrelja je na početku sjednice rekao da treba imati u vidu da bi skidanje imuniteta poslaniku imalo negativan uticaj na izborni proces.

"Prije nego što se izjasnimo o zahtjevu moramo uzeti u obzir okolnosti da smo uoči izborne godine i da su pojedine partije već počele sa kampanjom, pa bi uskraćivanje imuniteta poslaniku, a posebno lideru određene političke stranke imalo negativne konsekvence na sam izborni postupak. Takođe krivična djela koja se stavljaju na teret poslaniku Medojeviću ne zastarijevaju u pomenutom periodu, što znači da tužilac ukoliko ostane pri ovom zahtjevu, nakon okončanja redovnih parlamentarnih izbora, može nastaviti postupak krivičnog gonjenja", kazao je Škrelja.

On je rekao i da Administrativni odbor nije nadležan da ocjenjuje osnovanost zahtjeva SDT-a.

Sjednici su, pored članova Odbora, prisustvovali i zainteresovani poslanici DF-a Milan Knežević, Predrag Bulatović, Branko Radulović i Marina Jočić.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak, koja je sjednici prisustvovala umjesto članice tog tijela, Aleksandre Vujičić (DF), rekla je da postoji lični animozitet glavnog specijalnog tužioca prema jednom od lidera DF-a.

“To smo imali prilike da vidimo i kad su ga stavili u zatvor bez skidanja imuniteta i da kao Odbor nijesmo donijeli odluku koju smo donijeli vjerovatno bi se nešto slično desilo i sada. Drago mi je što osjećama da Odbor i poslanici konačno uviđaju da ipak treba trezveno i racionalno razmišljati”, kazala je Bošnjak.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tvrdi da je Medojević 2014. postao član kriminalne grupe biznismena sa potjernice Duška Kneževića, od koga je uzeo 10.000 eura “prljavog novca”. Medojević se sumnjiči za pranje para, zbog čega je Katnić zatražio od Skupštine skidanje imuniteta kako bi se poslanik krivično gonio.

Medojević je "Vijestima" juče rekao da očekuje da će kolege iz DPS-a bez obzira na to koliko to njima politički bilo teško, ipak sagledati moguće negativne posljedice i po sami DPS i vlast vezano za ovaj slučaj, jer je on internacionalizovan.

On tvrdi da je Katnić u ovom slučaju poslao samo jednu potpuno političku ispraznu floskulu izmišljenu i javno dematovanu da postoji neki notes Duška Kneževića u kojem piše da je Medojević primio neki novac.

Bonus video: