Odbor tek zakoračio: Čekamo li izbornu godinu?

Da li partije u Odboru za reformu izbornih zakona rade u interesu javnosti ili stranke, pita Koprivica
980 pregleda 0 komentar(a)
Je li položaj partija bitniji od dobrih izbora: Sa sjednice Odbora, Foto: Boris Pejović
Je li položaj partija bitniji od dobrih izbora: Sa sjednice Odbora, Foto: Boris Pejović

Krajnje je vrijeme da Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona počne da radi u interesu društva a ne političkih partija jer neće niko sa strane popravljati naše zakone i institucije, kaže za “Vijesti” izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica, koji prati rad tog skupštinskog tijela.

Iz opozicionih partija, ipak, tvrde da rade u interesu građana.

Oni su juče razgovarali sa predstavnicima Venecijanske komisije.

Odbor, čiji je zadatak da reformiše praktično cjelokupno izborno zakonodavstvo, još uvijek je na prvom koraku - proračunima ko ima koliko mjesta u tom tijelu, opozicione partije o radu odbora se ne mogu dogovoriti međusobno, a konstantno se, pri tom, sukobljavaju sa predstanicima Demokratske partije socijalista (DPS), pa tako reforma zakona i dalje stoji u mjestu iako su izbori sve bliži.

Zakoni se, ukoliko crnogorski parlamentarci imaju namjeru da poštuju demokratske principe, moraju izmijeniti do kraja ove godine jer se prema ustoličenoj praksi izborni zakoni ne mijenjaju tokom izborne godine.

Koprivica poručuje da nema drugog načina da se poboljša izborni ambijent i dođe do boljih institucija nego kroz učešće u Odboru i da ne postoji spoljna “sila” koja će popravljati naše zakone i institucije. “To moramo sami. Zato, konačno, u fokusu ovog procesa mora biti konstantan i predan rad svih. Baviti se trzavicama među patijama vlasti i opozicije u trenutku kad imamo najviše tri mjeseca da unaprijedimo veliki broj problematičnih stavki izbornog zakonodavstva zvuči komično”, kaže Koprivica za “Vijesti”.

Oktobar 2020. će, ističe on, doći vrlo brzo. “Ne bi valjalo da tek tad shvatimo da se u nepromijenjenom izbornom ambijentu ne mogu postići ni demokratski iskoraci niti bolji politički ishodi”, kaže Koprivica.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović smatra da javnost ima pravo da bude nezadovoljna svime što se dešavalo u vezi sa ovim Odborom. “Paradoskalno je da na temi izbornog ambijenta, a to je istovremeno i tema brojnih izbornih afera u režiji vlasti, od “Snimka” do “Koverte”, opozicija nije do sada bila u stanju da izvrši pritisak na vlast, već sticajem niza pogrešnih odluka DPS djeluje relaksirano, a upravo opoziciji ta tema vraća se kao bumerang”, kaže Vujović. SDP je, kaže on, od početka na principijelnom stavu da nam je svima dijalog neophodan, da trenutno nema uslova za slobodne izbore i da opozicija, ili jedan njen dio, može naći minimum zajedničkih uslova kojima će primorati vlast na fer izborni proces.

Iz Demokrata ističu da su njihovu predstavnici u Odboru, Danilo Šaranović i Momo Koprivica prisustvovali sjednicama Odbora, kao i konsultacijama sa evropskim institucijama i organizacijama koje je to tijelo organizovalo.

“Takođe, Demokrate su, zasada, jedini politički subjekt sa kvote opozcije koji nudi konkretna rješenja za prve, fer, slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore”, kaže generalni sekretar te partije Boris Bogdanović.

Nastavak sjednice Odbora zakazan je za ponedjeljak, a prethodno bi Administrativni odbor trebalo da odluči o predlogu da predstavnik posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović dobije mjesto u “izbornom”. DPS je ostavio opoziciji da se dogovori o tome ko će mu prepustiti mjesto.

Iz Demokratskog fronta kažu da oni to neće učiniti jer na osnovu odluke o radu odbora svim klubovima pripada po jedno mesto, a ostala po “Dontovoj” metodi, zavisno od broja poslanika. Tvrde da Demokrate nikako ne mogu imati dva mjesta, kao što je to slučaj sada. Bogdanović međutim ponavlja da oni neće ustupati mjesta jer im ona pripadaju.

Damjanović: Demokrate i DPS blokirali Odbor

Kada je u pitanju mjesto u Odboru, koje njegov poslanički klub traži, radi se o nepoštovanju Odluke o obrazovanju Odbora. “To je urađeno od strane DPS-a i manjinskih partija, koje su u dogovoru sa Demokratama na ovaj način blokirale rad Odbora. Način da Odbor krene sa radom je puno poštovanje Odluke i potpuno je jasno šta treba da se radi”, kaže Aleksandar Damjanović.

Bonus video: