Opozicija: Vlast kriva što pregovori sa EU predugo traju

Iz vlasti, tvrde, da je problem unutar EU i da niko do sada nije rekao da je problem Crna Gora
879 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje konferencije, Foto: Biljana Matijašević
Sa današnje konferencije, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 16.12.2019. 18:55h

Pregovori Crne Gore sa EU traju predugo i glavni krivac za to je aktuelna vlast, poručili su poslanici opozicije na konferenciji "Crna Gora u susret novom modelu politike proširenja EU: podsticaj ili izgovor za propuštene šanse?" koju je organizovao CEMI.

Iz vlasti, međutim tvrde, da je problem unutar EU i da niko do sada nije rekao da je problem Crna Gora.

"Izvještaji Evropske komisije su i tehnički i politički u isto vrijeme. U tehničkom smsilu dobijamo pohvale, a u političkom u zavisnosti od okolnosti", kazala je Daliborka Pejović (DPS)

Slaven Radunović iz DF-a kazao je da je suštinski EU protiv Crne Gore pokrenula nefomalnu klauzulu balansa jer nije bilo napretka.

"Ovo je mogao da vidi svaki građanin koji je htio da kritički posmatra ovaj proces", rekao je Radunović.

On je pitao da li bi bilo zastoja da Norveška ili Island pokrenu pregovore.

"Naravno da ne bi, to bi se završilo za dva mjeseca jer su oni spremni, mi nijesmo. U EU je sazrela situacija da više niko ne želi da drži zatvorene oči i da propušta Milu Đukanoviću zbog nekih zasluga u međunarodnoj politici", smatra Radunović i dodao da je vrlo zadovoljan metodologijom koju predlaže Makron.

Pejović je odgovorila da sad da EU otvori pregovore sa Islandom isto bi Island bio u problemu, jer ljudi tamo gledaju prvo svoj interes.

Dragan Krapović (Demokratska Crna Gora) podjetio je da i EU ima svoje probleme (Brexit, migranti, usporavanje ekonomije), ali problema ima i u dvorištima aspiranata za članstvo u EU.

"Moraju se poštovati standardi EU, a mi u Crnoj Gori nijesmo imali slobodne izbore posljednjih 30 godina. Pokušali smo sa partnerima iz EU da dođemo da kako-takvog zakonskog okvira kada su izbori u pitanju, ali DPS opstruira ovaj proces", rekao je Krapović.

Miodrag Lekić (Demos) vjeruje da će nova metodologija EU donijeti korist.

"Koncept predsjednika Makrona zaslužuje pažnju i uvažavanje. On je napravuio ozbiljnu analizu. Ne ulazi EU u Zapadni Balkan nego Zapadni Balkan u EU, zato moraju biti poštovani standardi EU", poručio je Lekić i dodao da vlast u Crnoj Gori ne može da obrne ozbiljnu stranicu pravne države.

Filip Adžić (URA) smatra da kada se govori o zastoju pregovora sa EU mogu se tražiti krivci na obje strane, ali glavni krivac je ova vlast.

On je kazao da razumije partnere iz EU koji u svom društvu ne žele počionice napada na novinare, aktere raznih afera, privilegovane pojedince iz vlast i sl.

Adrijan Vukasanović (HGI) smatra da nova metodologija EU može donijeti benefite Crnoj Gori, ali je nezgodono "da se jedna utaknica počne kao odbojkaška, a završi kao fudbalska".

Dušan Slijepčević iz Ujedinjene Crne Gore ukazao je da će Crna Gora morati da se pravda EU zbog zakona o slobodi vjeroispovjesti "koji diskriminiše jedan narod" i nove pomoći Montenegro erlajnsu.

Ivan Vujović (SDP) smatra da proces pregovaranja treba posmatrati iz pozicije građana jer oni vide kako živi i ne treba niko iz EU ili Crne Gore da im to kaže.

"Zašli smo u drugu polovinu osme godine pregovora, da li ima napretka na području vladavine prava – nema", kazao je Vujović.

Jovo Rabrenović (LP) rekao je da evropske integracije ostaju cilj Crne Gore i da je EU najbolji model za funkcionisanje i suživot država Zapadnog Balkana.

Bonus video: