Zakonodavni odbor podržao Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti mora biti temejno prerađen, pa je jedino rješenje da bude vraćen predlagaču na doradu, kazao je poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović
22840 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2019. 18:52h

Zakonodavni odbor podržao je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Da je zakon u skladu sa Ustavom i da Skupština treba da ga usvoji, glasali su poslanici vladajuće većine.

Članovi Odbora iz opozicionog DF-a Veljko Vasiljević i Milun Zogović su glasali protiv.

Na predlog DF, članovi odbora su se pojedinačno izjasnili o predlogu.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kazao je na sjednici da ne postoji odredba u Zakonu o slobododi vjeroispovjesti, koja bilo koju vjersku zajednicu stavlja u podređen položaj, već je isti za sve.

Pažin je kazao da Vlada nema druge namjere osim da ispuni obavezu da garantuje svima ista prava i vjernicima i oni koji to nisu.

Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti mora biti temejno prerađen, pa je jedino rješenje da bude vraćen predlagaču na doradu, kazao je poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović.

On je na sjednici odbora, koji treba da utvrdi da li je taj Zakon u skladu sa Ustavom i zakonima, kazao da predlog ne može dobiti prohodnost Odbora jer ima brojne nedostatke.

Neki od njih su kako je kazao, što nije usaglašeno sa Konvencijom o pravima čovjeka jer pojam vjera poistovjećuje sa pojmom vjeroispovijest, te da je izraz vjerska zajednica u tekstu zakona suviše uopšten.

Andrija Popović (LP) je kazao da ce podržati predlog zakona na Odboru, navodeći da vjeruje da ce to učiniti i ostali članovi tog tijela jer je u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom.

"Imovina je Mitropolije crnogorsko primorske i tu je tačka. Sve drugo je otimačina crkvene imovine", kazao je Veljko Vasiljević (DF).

Marina Jočić je kazala da podržava mišljenje o ustavnosti zakona koje im je dostavljeno u petak, a za koje je kasnije saopšteno da je posljedica hakerskog napada.

"Vi ste najveća okupaciona sila koja je u Crnoj Gori vladala. Vama niko ništa ne otima, a vi meni otimate crkcu. Sram vas bilo", kazala je Joćić.

Ona je imala kratku raspravu sa predsjednicom odbora Jovankom Laličić, koja joj je skrenula pažnju da se vrati na temu.

"Ovo nije moja kletva. Ja ne kunem. Ovo je kletva Svetog Vasilija Ostroškog", rekla je Jočić.

Dok je ona čitala kletvu poslanica DPS-a Nada Nenezić je počela da se krsti.

Bonus video: