Pažin: Zakon ugrožava samo one kojima je u interesu širenje etničkih i vjerskih tenzija

"Ocijenio je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji ispunjava najviše standarde ljudskih prava i sloboda i koji je daleko najliberalniji zakon u našem okruženju, garantuje jednaka prava svim vjerskim zajednicama, ali i obavezuje sve na jednako poštovanje pravnog poretka Crne Gore", kaže se u saopštenju
3908 pregleda 28 komentar(a)
Pažin i Džonson, Foto: Gov.me
Pažin i Džonson, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.03.2020. 12:30h

Veoma cijenimo razumijevanje i podršku Sjedinjenih Američkih Država za odlučnost Crne Gore da svoju budućnost gradi na zapadnim demokratskim vrijednostima i građanskom konceptu društva, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin prilikom susreta sa senatorom Ronom Džonsonom u Vašingtonu, saopšteno je iz Vlade Crne.

Kako objašnjavaju u saopštenju, "Pažin, koji ove sedmice boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, zahvalio je senatoru Džonsonu za veliku podršku koju SAD pružaju Crnoj Gori u snaženju vladavine prava i razvoju demokratskih institucija, kao garanta višeg kvaliteta života svih njenih građana".

„Crna Gora je odlučna da sva unutrašnja pitanja rješava kroz demokratski dijalog, čuvajući i snažeći svoje temeljne vrijednosti, kao države slobodnih i ravnopravnih građana različitih vjera i nacija,“ naglasio je Pažin, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju, "Pažin je podvukao da Crna Gora danas pokazuje da ima i snage i mudrosti da kroz dijalog ne samo prevaziđe aktuelna nerazumijevanja povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, već i da okupi sve napredne društvene snage kako bi što prije sprovela potrebne reforme i zavrijedila mjesto u zajednici najrazvijenijih evropskih država".

Kako saopštavaju, Pažin je ocijenio Zakon o slobodi vjeroispovijesti najliberalnijim zakonom u okruženju.

"Ocijenio je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji ispunjava najviše standarde ljudskih prava i sloboda i koji je daleko najliberalniji zakon u našem okruženju, garantuje jednaka prava svim vjerskim zajednicama, ali i obavezuje sve na jednako poštovanje pravnog poretka Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Ovaj Zakon, dodao je Pažin, "ugrožava samo one koji svoj interes vide u širenju etničkih i vjerskih tenzija i nestabilnosti na Balkanu" kaže se u saopštenju..

„Aktuelni pokušaji da vjerska osjećanja dijela građana Crne Gore budu zloupotrijebljena za podrivanje temeljnih vrijednosti višenacionalne i viševjerske Crne Gore pokazuju da duhovi devedesetih još žive u glavama pojedinaca iz Crne Gore i okruženja, ” rekao je Pažin, kaže se u saopštenju.

Kako saopštavaju, "Džonson je naglasio da konstruktivnu i pozitivnu ulogu Crne Gore u njegovanju dobrih odnosa sa susjedima u regionu, naglašavajući da Crna Gora ima mnogo potencijala i da je presudan napredak ostvarila pristupanjem NATO-u".

„Ja sam veliki podržavalac Crne Gore i Crnogoraca. Svaka država se suočava sa određenim izazovima, ali u Crnoj Gori postoji zaista mnogo potencijala. Bio sam uključen u pristupanje Crne Gore NATO-u. To je očigledno ključna tačka napretka Crne Gore, koja je svakako bila na visini zadatka i sarađivala je sa nama“, rekao je senator, kaže se u saopštenju.

Saopštio je da naročito cijeni činjenicu da su Crna Gora i Kosovo uspjeli da riješe svoj granični spor.

„To je dobar primjer i vjerujem da je to pomoglo sklapanju Prespanskog sporazuma, a nadam se da će pomoći i drugim državama u regiji da takođe razriješe svoje međusobne sporove,“ naglasio je senator Džonson, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: