Perović: Na ulicu će ko ima kondiciju

Nova postava organizacionog odbora pokreta “Odupri se” prvi test će imati već sjutra, za kada je u 19 časova zakazan protest ispred Vrhovnog državnog tužilaštva
14823 pregleda 55 komentar(a)
Trg je znao biti i pun, Foto: Boris Pejović
Trg je znao biti i pun, Foto: Boris Pejović

Dok dio stare postave organizacionog odbora pokreta “Odupri se” ocjenjuje da nijesu prerasli u željeni pokret koji okuplja i može da izvrši dovoljan pritisak na režim, i da su ih u tome omeli “samozvani eksperti” i dio opozicije, lider Džemal Perović ističe da okupljanja nastavljaju “osvježeni novim licima”.

Nova postava organizacionog odbora pokreta “Odupri se” prvi test će imati već sjutra, za kada je u 19 časova zakazan protest ispred Vrhovnog državnog tužilaštva.

Podršku će im pružiti i nekoliko opozicionih partija.

Odgovarajući na pitanje kakva je situacija u organizacionom odboru s obzirom da u njemu više nema mnogih koji su bili od početka protesta, Perović je ocijenio:

“Izgubili su ‘kondiciju’. Nastavljamo mi koji je imamo, osvježeni sa novim licima”.

Perović
Perović(Foto: Filip Roganović)

Dejan Pejović, koji je do pretposljednjih protesta bio dio najužeg vođstva, kazao je “Vijestima” da je “97000 Odupri se” najprije bila građanska inicijativa nekoliko ljudi, nastala s ciljem da se ne propusti još jedan momentum, a “propuštanje je bilo na pragu, kao i obično, nemuštom reakcijom razjedinjene opozicije, NVO sektora i drugih činilaca društveno-političke scene”.

“Inicijativa je legitimisana masovnošću i autentičnim izrazom pred Evropom i svijetom, ali nismo prerasli u željeni pokret koji okuplja i koji može izvršiti dovoljan pritisak na režim”, rekao je Pejović.

On je istakao da ovakve inicijative, posebno u tridesetogodišnjoj matrici, ukoliko ne prerastu u pokret sa jakom organizacionom strukturom, za šta su neophodni ozbiljni i finansijski i ljudski resursi, osuđene na pad podrške.

“Masovnost i istrajnost je ipak najvećim dijelom determinisana ponašanjem opozicije, koja posebno u tako bitnim momentima mora disati kao jedan organizam. Bez obzira na potpisani Sporazum (o budućnosti), to nije bio slučaj”.

Pejović je kazao da je “nažalost i tadašnji organizacioni odbor zahvatio nepresušni talas međusobnog nepovjerenja”, tako da od pretposljednjeg protesta nije dio organizacije.

“Prethodno sam pripadao najužem vođstvu i snosim svoj dio odgovornosti i kao inicijator, kako za dobre, tako i loše odluke i rezultate proljećnih protesta”.

odupri se
Hiljade nezadovoljnih šetalo ulicama(Foto: Savo Prelević)

Bivša članica organizacionog odbora Pokreta Ratka Jovanović Vukotić kazala je da je i pred članovima odbora i pred građanima prihvatila, kao jedan od pet pokretača, svoj dio odgovornosti za neuspjeh protesta.

“Nijesam dio pokreta ‘Odupri se’ još od maja. Sve što sam imala da kažem, rekla sam kad je trebalo, na sastancima Organizacionog odbora. I pred njegovim članovima i pred građanima, prihvatila sam kao jedan od pet pokretača svoj dio odgovornosti za neuspjeh protesta. Ne želim da onima koji su ostali u Odboru naškodim ni jednom jedinom riječju, naprotiv - želim svima uspjeh u organizaciji novih protesta”.

Bivši član Organizacionog odbora Budislav Minić ocijenio je da su za pad masovnosti protesta odgovorni unutrašnji razlozi, koji se odnose na to tijelo, ali i spoljašnji koji su brojniji i raznovrsniji.

“Odnose se na dio opozicionih političkih partija kojima je očuvanje pozicije na političkoj sceni smisao i svrha djelovanja, a njihovi sujetni lideri ne dopuštaju da budu ugroženi u svom višedecenijskom (jalovom) opstajanju. Čelnici ‘Odupri se’ su nedopustivo naivno gajili iluziju da se korjenite društvene promjene mogu postići sa onim strukturama unutar opozicionog bloka kojima, kao i vlasti, odgovaraju uspostavljene podjele i diobene teme na kojima i jedni i drugi opstaju decenijama”, pojasnio je Minić.

Dosta štete nanijeli su, kako ocjenjuje Minić, i njihovi botovi sa kvaziopozicionim pojedincima i grupama na društvenim mrežama, koji su kontinuirano rovarili protiv pokreta i pojedinaca iz Organizacionog odbora.

“I njima bliski ‘opozicioni’ su u javnosti i na društvenim mrežama bili neuporedivo aktivniji protiv ‘Odupri se’ od svih subjekata bliskih vlasti”.

ODUPRI SE
Rijeka demonstranata na jednom od protesta(Foto: Boris Pejović)

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak kazala je da se boji da pokret “više nije ozbiljan subjekat koji bi mogao da artikuliše narodno nezadovoljstvo i okupi ljude”.

Ona je ocijenila da je nažalost izgubio legitimitet jer je potpuno desetkovan, ali i da je činjenica da su uspjeli da jednu ogromnu energiju nezadovoljstva naroda potpuno uguše.

To su, smatra Bošnjak, učinili svojom neodlučnošću, favorizovanjem pojedinih političkih subjekata, promjenom već iznesenih stavova, misterioznošću u vezi sa logističkom i finansijskom podrškom međunarodnih faktora i nemanjem sluha za savjete iskusnijih u tom poslu.

Džemal Perović kaže da očekuje masovne proteste zbog kulminiranja nezadovoljstva građana posljednjim aferama i nesloge u opoziciji i da je masovnost u jednom trenutku objedinila opoziciju

Prvi građanski protest održan je 2. februara, dvadesetak dana nakon izbijanja afere “Koverta” i objavljivanja snimka na kome se vidi kako biznismen Duško Knežević daje novac bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću, a koji je navodno korišćen za izbornu kampanju DPS-a u Zeti.

Na tom protestu okupilo se oko hiljadu građana, na narednom ih je bilo nekoliko hiljada, a na najmasovnijem je ulicama Podgorice šetalo bar petnaestak hiljada nezadovoljnih građana.

Posljednji protest održan je 1. juna, a okupio je svega nekoliko stotina građana.

Minić: Samozvani eksperti uticali na masovnost

Budislav Minić je ocijenio da su se, kao i u svim dosadašnjim protestima, nametnuli i brojni samozvani “eksperti“ i grupe oko njih koji su svojim “jedinim, pravim i hitnim rješenjima“, isključivošću, nasilnim verbalizmom prema svemu i svakom drugačijem, dnevno zasipajući javnost “otkrićima“ o “izdajnicima“, “ubačenim elementima“, “plaćenicima vlasti“... doprinijeli daljem padu masovnosti.

“Tako je stvoren ambijent u kojem nije bilo mjesta za uključenje kredibilnih ljudi sa vizijom koji bi veliku iskazanu energiju za suštinske promjene osmišljeno usmjerili sa istinskim pobornicima promjena ka jasnim i oročenim ciljevima. Konačno, svoj uticaj ima i naša mentalitetska karakteristika kojoj nijesu svojstveni kontinuitet i istrajnost u osmišljenom i koordiniranom djelovanju na različitim ‘frontovima’”.

Dolaze URA, SNP i Demos, DF ne poziva pristalice

Dolazak na sjutrašnji protest “Vijestima” su potvrdili samo iz Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa.

Demokratski front će i dalje ostati iza datih potpisa Sporazuma o budućnosti, ali neće pozivati pristalice na najavljeni protest i organizovati im prevoz.

“Ostavićemo njima da sami procijene da li da prisustvuju ili ne”, kazala je Bošnjak. Iz GP URA su saopštili da je, zajedno sa svim prethodnim aferama, jasno da razloga za izlazak na ulicu ima i više nego dovoljno, “jer Crna Gora gotovo da nema institucija zato što su gotovo sve kompromitovane”.

Navode da je najnovija afera „Tužilaštvo“ samo dodatno produbila ionako već ozbiljnu političku krizu koja traje od 2016. godine:

“Ovo su novi politički momenti koji su još jednom pokazali da institucije gotovo da ne postoje, a da su čelni ljudi, koji bi trebalo da budu nosioci obračuna sa kriminalom i korupcijom zapravo duboko involvirani u korupciju”.

Iz GP URA navode da smo, pored ove afere, svjedočili i tome da predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nije našla za shodno da prijavi dobit od blizu 140 hiljada eura:

“Njeno zakašnjelo objašnjenje da to nije prihod koji je trebalo prijaviti, već da je to novac koji je odmah otišao na regulisanje kreditinih obaveza vrijeđa zdrav razum”.

Iz GO URA ocjenjuju da je bitno da se na protestu pojave svi potpisnici Sporazuma, zbog svoje odgovornosti i potpisa koji su, kako navode, stavili pred gotovo 30 hiljada građana:

“Vjerujemo i u to da se usljed novonastalih afera koje gotovo da isplivavaju svakog dana načini i metodi protesta moraju mijenjati i prilagođavati novonastalim događajima”.

Iz SNP-a navode da se niikada nisu obazirali na to ko je organizator protesta ako se njima učestvuje u borbi za zakonitost, istinu i pravdu i da će tako biti i sjutra.

“Od početka se borimo za vladavinu prava a pogotovo u ovom trenutku kada je Crna Gora podijeljena po svim šavovima i kada je potresaju brojne afere, od ‘Koverte’ do one najnovije korupcionaške u Tužilaštvu”.

Bonus video: