Premijerski sat: Poslanici najviše pitanja spremili za Pažina

Premijerski sat je danas u Skupštini, a nakon predsjednika Vlade na poslanička pitanja odgovaraće ministri
1122 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin saopštiće u Skupštini da li zahtjev opozicije za formiranjem tehničke Vlade ima utemeljenje u Ustavu i političkom sistemu Crne Gore.

Odgovor na to pitanje traži poslanik DPS-a Dragutin Papović, koji od Pažina očekuje objašnjenje kakve bi posljedice prihvatanje ove opozicione inicijative imalo na politički sistem, zakonitost i ustavnost izvršne vlasti, s obzirom da se u nedostatku zakona o Vladi, formiranje i funkcionisanje Vlade kao najvišeg organa izvršne vlasti, oslanja isključivo na Ustav.

DPS je prethodno odbio zahtjev opozicije za formiranje tehničke vlade, što je na Odboru za reformu izbornog zakonodavstva saopštio Branimir Gvozdenović. Takođe, državni funkcioneri DPS-a objasnili su da taj zahtjev opozciije nema osnova u Ustavu.

Premijerski sat je danas u Skupštini, a nakon predsjednika Vlade na poslanička pitanja odgovaraće ministri.

Poslanik SDP-a Raško Konjević pitao je ministra pravde koliko je trajno oduzeto imovine od početka primjene Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, a Branka Bošnjak (DF) koliko je u posljednjih pet godina doneseno osuđujućih, a koliko oslobađajućih pravosnažnih presuda za krivično djelo "pranje novca" i koliko je postupaka u toku.

Predrag Bulatović (DF) pitaće Pažina da li je predstavnik Ministarstva pravde u Tužilačkom savjetu glasao protiv izabranog kandidata za v.d. vrhovnog državnog tužioca i da li v.d. stanje u Tužilaštvu, stanje u Sudskom savjetu, afera korupcije u Tužilaštvu, neriješena afera Koverat i drugo, imaju uticaj na pregovore sa Evropskom unijom.

Pažin je prije dva dana kritikovao učinak tužioca, navodeći da nemaju povjerenje javnosti.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović odgovaraće na pitanja Mihaila Anđušića (DPS) kako vidi evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i kakva su mu očekivanja kada je u pitanju aktuelni proces pregovora Crne Gore sa EU, kao i Genci Nimanbegua (FORCA) kako vrednuje regionalne odnose svih šest zemalja Zapadnog Balkana “u svjetlu odlaganja pregovora za pridruživanje Albanije i Sjeverne Makedonije EU”, i inicijative o takozvanom "malom Šengenu”.

Poslanik DF-a Milan Knežević pitaće ministra odbrane Predraga Boškovića koji je interes Crne Gore da podiže kredit od skoro 40 miliona dolara za kupovinu američkih lakih oklopnih vozila, čija će primarna namjena biti korišćenje u međunarodnim operacijama, a ministarku ekonomije Dragicu Sekulić koji su stvarni razlozi za raskid ugovora o izgradnji malih hidroelektrana koji je nedavno najavio premijer Duško Marković:

"Da li je istina da se radi o dogovorenoj radnji koncesionara koji su u bliskim porodično-kumovskim vezama sa porodicom Đukanović, a koji planiraju da tuže državu za izmaklu dobit po modelu slučaja “Limenka”".

Miloš Nikolić (DPS) pitaće ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da li očekuje da će radovi na prioritetnoj dionici Smokovac - Mateševo biti završeni u predviđenom roku do 30. septembra 2020. godine.

Ministar finansija Darko Radunović će odgovarati na pitanje Branka Radulovića (DF) koliki je ukupni iznos novca koji je izdvojen iz državnog budžeta po odlukama Vlade o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera:

"Koliki je ukupan broj stanova i njihova tržišna vrijednost, koji su Vladi ustupljeni kao kompenzacija za neplaćanje poreza od Univerziteta Crne Gore i drugih ustanova i privrednih organizacija, a koji su podijeljeni po navedenim odlukama?".

Bonus video: