Rudović: Nova metodologija dobra za Crnu Goru

Činjenica je, kako je naveo, da je Crna Gora u suštini zastala sa pregovorima, i da je Brisel odlučio da, na neki način, prećutno aktivira klauzulu balansa, zato što aktuelna vlast, pravosuđe i tužilaštvo ne daju uvjerljive i mjerljive rezultate
3500 pregleda 2 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Metodologija koju je predstavila Evropska komisija za novi model pregovora sa budućim članicama dobra je za Crnu Goru, smatra nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

On je agenciji MINA rekao da je nova metodologija nešto što Crna Gora ne može da mijenja.

„Mislim da je za nas to bolja solucija, zato što će na taj način, ko god da je na vlasti, biti prepoznat kao neko ko daje ili ne daje rezultate“, kazao je Rudović.

Činjenica je, kako je naveo, da je Crna Gora u suštini zastala sa pregovorima, i da je Brisel odlučio da, na neki način, prećutno aktivira klauzulu balansa, zato što aktuelna vlast, pravosuđe i tužilaštvo ne daju uvjerljive i mjerljive rezultate.

Prema riječima Rudovića, pokazalo se da se simuliraju reforme, usvajaju zakoni i strategije, ali da u praksi i dalje u Crnoj Gori postoji grupa ljudi koji su nedodirljivi.

„Postoji jedna grupa, kasta, za koju ne važi zakon, prema kojoj tužilaštvo ne smije, ne može ili ne želi da postupa ni kada su u pitanju izviđaji, ni kada su u pitanju istrage, ni kada su u pitanju optužnice“, smatra Rudović.

To je, kako je kazao, prepoznato i u Briselu, i Crna Gora je zbog toga sada na slijepom kolosjeku.

„Formalno smo lideri u integracijama, ali u suštini smo samo još jedna balkanska država koja vara i svoje građane i evropske partnere pričom da želi Crnu Goru u Evropsku uniju“, rekao je Rudović.

On smatra da će, sa novim pristupom, odmah biti jasno da li Crna Gora stvarno sprovodi ono na šta se obavezuje u pregovorima sa EU.

„Da li zaista ima djelotvorno i autonomno pravosuđe i vlast koja je iskreno posvećena transformaciji Crne Gore u moderno, demokratsko, prozapadno društvo“, precizirao je Rudović.

To, pojasnio je on, između ostalog, podrazumijeva kontrolisanu vlast koja snosi odgovornost za svoje promašaje.

„A iznad svega, to podrazumijeva ambijent u kojem znamo da se na izborima stvarno odražava volja građana Crne Gore“, dodao je Rudović.

Bonus video: