Rudović: Vlast odgovorna za neuspjeh odbora

Rudović je za “Vijesti” ocijenio da je vladajuća koalicija tvrdoglavo insistirala da se na dnevnom redu Skupštine nađe Zakon o vjerskim zajednicama i dovela do poznatog epiloga
1421 pregleda 3 komentar(a)
Zakon se mogao naći na dnevnom redu i u januaru ili februaru: Rudović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Zakon se mogao naći na dnevnom redu i u januaru ili februaru: Rudović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 16.12.2019. 07:54h

Nezavisni poslanik i član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Neđeljko Rudović ocijenio je da je nedostatak volje vlasti i senzibiliteta prema ukupnoj političkoj situaciji, razlog zašto Odbor neće ispuniti svoj zadatak.

Odbor je ostao bez kvoruma za rad nakon što su ga napustila dva predstavnika Demokratske Crne Gore. Oni su uslovili svoj povratak povlačenjem iz procedure Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je na dnevnom redu sjednice Skupštine 24. decembra. Premijer Duško Marković nije nagovijestio mogućnost da će povući Predlog zakona, navodeći da će lično biti u parlamentu kada se bude raspravljalo.

Rudović je za “Vijesti” ocijenio da je vladajuća koalicija tvrdoglavo insistirala da se na dnevnom redu Skupštine nađe Zakon o vjerskim zajednicama i dovela do poznatog epiloga:

“Nedostatak volje vlasti i senzibiliteta prema ukupnoj političkoj situaciji je razlog zašto Odbor neće uspjeti da ispuni svoj zadatak”. Prema odluci Skupštine, rok rada Odbora je do 18. decembra.

Rudović je kazao da je potpuno jasno da je Zakon mogao da se nađe na dnevnom redu i u januaru ili februaru na vanrednoj sjednici, a ne u decembru u trenutku kada se dešavaju finalni pregovori oko izbornih uslova.

“Da li je važnije dogovoriti izborne uslove i imati prihvatljive izbore, nakon kojih Crna Gora može da stvori preduslove za stabilizaciju političkih prilika i nastavi sa procesom pridruživanja Evropskoj uniji, ili je važnije da se u decembru raspravlja o tom zakonu, kada su na dnevnom redu i budžet, Zakon o radu...”, kazao je Rudović.

On je ocijenio da je DPS izabrao da se zadrži status kvo i sabotira dogovor o izbornim uslovima:

“Posljedice će biti takve da će cijela Crna Gora morati da plaća cijenu, a najveća cijena je da nećemo, kao što nijesmo ni do sada odmakli u pregovorima sa EU, zato što EU ne može da nastavi i omogući uspješne pregovore sa zemljom u kojoj je sporno pitanje legitimiteta vlasti i regularnosti izbora”.

Bonus video: