Rute: Spremnost bitnija od datuma

Holandski premijer istakao da države moraju biti spremne za otvaranje pregovora, kao što je to bila Crna Gora
1512 pregleda 2 komentar(a)
Premijeri Marković i Rute tokom samita NATO-a u Londonu, Foto: Saša Matić
Premijeri Marković i Rute tokom samita NATO-a u Londonu, Foto: Saša Matić

Premijer Holandije Mark Rute poručio je da su rezultati bitiniji od datuma kada je u pitanju proširenje Evropske unije.

Na pitanje “Vijesti” da li očekuje da se neka zemlja pridruži EU do 2025. godine, Rute je kazao da ne zna.

“To nije cilj sam po sebi. Nemamo ništa protiv EU proširenja, ali se moramo postarati da se držimo pravila i da sve mora biti strogo i pošteno. To je uvijek naša pozicija”, kazao je on na marginama sastanka lidera 29 zemalja članica NATO u Londonu.

U strategiji proširenja, koju je početkom prošle godine usvojila Evropska komisija, stoji da bi do 2025. godine EU mogla da ima više članica, ali da će brzina napredovanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob.

Crna Gora i Srbija trenutno jedine imaju status kandidata za članstvo.

Podgorica u ovom trenutku ima otvorena sva sem jednog pregovaračkog poglavlja - poglavlje 8 (konkrentnost), a privremeno je zatvorila tri.

Sjeverna Makedonija i Albanije nedavno nisu dobile zeleno svjetlo za započinjanje pregovora o članstvu.

Rute ističe da Holandija nije protiv proširenja.

“Zemlje treba da budu spremne. Kao Crna Gora, koja je bila spremna da počne pregovore. Ne vjerujemo da je Albanija spremna u ovom trenutku, a što se tiče Sjeverne Makedonije, ona je bliža tom cilju. Neki drugi ne žele da se odvoje Sjeverna Makedonija i Albanija. To je razlog zašto je Savjet EU odlučio da one ne otpočnu pregovore”, kazao je Rute na pitanje da li je njegova država potiv proširenja.

Kako su objavili mediji, Francuska je bila protiv davanje zelenog svjetla za obje zemlje, a Danska i Holandija za Albaniju.

Hvalio crnogorsku vanjsku i bezbjednosnu politiku

Crnogorski i holandski premijer Duško Marković i Mart Rute prošle sedmice učestvovali su na sastanku lidera 29 zemalja članica NATO-a.

Sa njihovog prošlogodišnjeg sastanka saopšteno je da su se saglasili da je u nastavku integracije Crne Gore u EU “veliki značaj na efikasnom ispunjavanju obaveza iz oblasti vladavine prava”.

“Rute je posebno pohvalio našu vanjsku i bezbjednosnu politiku kao potpuno kompatibilne sa evropskim politikama. Takođe je ocijenjeno da politika Crne Gore u vezi sa reginom zapadnog Balkana (ZB) jača stabilnost regiona”, stoji u saopštenju Vlade poslije njihovog susreta na marginama Samita EU-ZB u Sofiji.

Bonus video: