"Litijama neka nas ne plaši niko"

"Dobio sam pismo prije nedjelju dana kao predlog za nastavak razgovora. Čuo sam se sa mitropolitom i rekao da ćemo krenuti sa razgovorima čim se uslovi stvore", rekao je Marković
45563 pregleda 154 komentar(a)
Marković na današnjem presu, Foto: Saša Matić
Marković na današnjem presu, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 25.05.2020. 19:19h

Premijer Duško Marković najavio je nastavak pregovora sa Mitropolijom crnogorsko primorskom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti "čim se steknu uslovi".

"Trudići se da bude što prije", rekao je Marković.

"Ništa nije preče od zdravlja u cjelini. Cijeli sistem je posvećen tom cilju i zbog toga smo prekinuli sve druge prioritete u okviru politike. Dobio sam pismo prije nedjelju dana kao predlog za nastavak razgovora. Čuo sam se sa mitropolitom i rekao da ćemo krenuti sa razgovorima čim se uslovi stvore. Razgovori mogu da teku samo kada se stvori dobar ambijent - spremnosti da se vodi dijalog u dobrom duhu a ne putem ucjena. Danas sam vidio neke najave da će početi sa litijama. Sa litijama neka nas ne plaši niko. Vlada neće mijenjati svoju politiku, jedino ako postoje realni razlozi cjelishodnosti i opravdanosti a ne iz straha da će biti litija'', kazao je Marković.

Odgovarajući na pitanje o popuštanju mjera o javnim okupljanjima, premijer je rekao da "epidemija još nije okončana", ali i da je plan da se početkom juna dozvole javna okupljanja do određenog broja ljudi.

"Mi smo trenutno korona fri država, ali to ne znači da smo na kraju posla zbog toga što je globalno pandemija na snazi. Za nas posao nije stao, moramo da spriječimo unos virusa, i njegovo širenje. Mjere bi, kako je Institut najavio, trebalo da stupe na snagu od 1. juna i to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Mi tako već ulazimo u proces uvođenja javnih okupljanja uz određene mjere".

Kazao je i da su se bez obzira na dogovore sa vjerskim zajednicama, nedavno desila okupljanja u Nikšiću, Beranama...

"Dvadeset prvog maja smo imali sporadična okupljanja mladih, na otvorenom prostoru, koja, po nama, nijesu predstavljala epidemiološki rizik".

Bonus video: